Γιούνκερ: «Η Ελλάδα κατέβαλε Hράκλειες προσπάθειες» - Το όραμά του για την Ε.Ε. (Φωτό)

Τι είπε για το Brexit, το προσφυγικό, τον Ντόναλντ Τραμπ και το ευρώ.

Τις «Ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης το 2108, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της.

«Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις Ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης»

Στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως εγγυητή της ειρήνης. «Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος. Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μην λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους , αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη» είπε.

«Όχι στους υπερφίαλους εθνικισμούς» είπε ο κ. Γιούνκερ τονίζοντας ό«τι έχουμε γυρίσει τη σελίδα της οικονομικής κρίσης που μας έπληξε σκληρά. Έχουμε ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων απασχόλησης σε απόλυτους αριθμούς περισσότερες από ότι ο πληθυσμός του Βελγίου».

«Ο σημερινός κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη»

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο σημερινός κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη και τάχθηκε κατά των εμπορικών πολέμων και των μονομερών ενεργειών. «Η Ευρώπη», είπε, «πρέπει να συνειδητοποιήσει περισσότερο την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ και να είμαστε παγκόσμιοι πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή.  Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων, συνειδητοποιώντας την δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε. Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κοινοτική κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και δεν την υποκαθιστά. «Ποτέ δεν θα γίνουμε φρούριο και να γυρίσουμε την πλάτη στον υπόλοιπο κόσμο και σε όσους δυστυχούν», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος»

Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση δήλωσε, σήμερα (12/09), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος». «Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο Γιούνκερ.

«Γι' αυτόν τον λόγο θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία. Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία. Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Να ενισχύσουμε την ικανότητα μας να μιλάμε με μια φωνή»

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε κατά την ομιλία του ότι η Ευρωπη πρέπει να εισχύσει την ικανότητα της να μιλά με μία φωνή. Γι' αυτό, είπε, «προτείνουμε να υπάρχει το μέτρο της ειδικής πλειοψηφίας σε ότι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ορισμένους τομείς της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτκής. Για ορισμένα ζητήματα φορολογικής φύσης θα πρέπει, επίσης, να μπορούμε να αποφασίζουμε με ειδικές πλειοψηφίες», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. «Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν», δήλωσε. «Όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους» ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε πιο πολύ αλληλεγγύη»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε τη σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων ώστε να είναι σε θέση να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ένωσης. «Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης.  Όπως είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο μεταναστευτικό, η Ευρώπη σημείωσε περισσότερη πρόοδο από ότι πιστεύει ο κόσμος. Μειώθηκαν οι πρόσφυγες στη Μεσόγειο ενώ διασώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Αλλά, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, κάποια κράτη-μέλη δεν επιδεικνύουν την αναγκαία αλληλεγγύη. Όπως είπε, «η Ε.Ε. υπέβαλε διάφορες προτάσεις για τη μετανάστευση και κάλεσε την αυστριακή προεδρία να πάρει μέτρα. Χρειαζόμαστε πιο πολύ αλληλεγγύη, είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρότεινε, δε, να αυξηθούν και οι υπηρεσίες ασύλου. «Θέλουμε να υπάρχουν νόμιμοι οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη», είπε.

«Νέα συμμαχία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την αφρικανική ήπειρο»

«Μία νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αφρικανική ήπειρο με στόχο την δημιουργίας έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια, πρότεινε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μία νέα συμμαχία για τις επενδύσεις και τις βιώσιμες θέσεις απασχόλησης», είπε. Μία νέα οικονομική σύμπραξη ηπείρου με ήπειρο «θα επέτρεπε την δημιουργία μέχρι και 10 θέσεων απασχόλησης στην Αφρική εντός των πέντε προσεχών ετών», είπε.

O Γιούνκερ επιδιώκει την ενίσχυση του διεθνή ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει, πριν από τέλος του έτους, προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου ανακοίνωσε, σήμερα (12/09), από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν εξηγώντας ότι θεωρεί παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας.

«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η τήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι προαιρετικά»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει αυστηρή στπάση απέναντι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Κομισιόν θα αντισταθεί σε όλες τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου. Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σε ορισμένες από τις χώρες μέλη. Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου», είπε.

Η διαδικασία του άρθρου 7, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, έχει ενεργοποιηθεί κατά της Πολωνίας για τις επιθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και μπορεί να φθάσει μέχρι την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Βαρσοβίας στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να αποφασίσει εάν το άρθρο 7 θα ενεργοποιηθεί και για την Ουγγαρία, για τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να τηρούνται, σε μία αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της πολωνικής κυβέρνησης, Γιάροσλαβ Γκόβιν, ο οποίος είπε ότι εάν η απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης επί της δικαστικής εξουσίας είναι αρνητική για τη Βαρσοβία, η Πολωνία μπορεί να την αγνοήσει.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ως προς το εξής: αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται. Είναι ζωτικής σημασίας, Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μία κοινότητα δικαίου. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η τήρηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν είναι προαιρετικά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ