Made in Greece η Manifest & ο Διονύσης Αμμολοχίτης: «Ένα απόγευμα αποφάσισα ότι μπορώ μόνος μου στα 26» – Σήμερα 600 εργαζόμενοι & 10 εκατ. τζίρο

φού μελέτησε ηγέτιδες εταιρείες του εξωτερικού και εντόπισε τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς στις υπηρεσίες facility management, διέκρινε την έλλειψη μιας εταιρείας που θα παρέχει όλο το φάσμα των σχετικών υπηρεσιών ως αξιόπιστος και συνεπής συνεργάτης.

Μία ιστορία γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες, πάθος και θράσος, αλλά συνάμα και αμέτρητες δυσκολίες. Η διαδρομή του Διονύση Αμμολοχίτη προς την επιχειρηματικότητα και την επιτυχία κάθε άλλο παρά βατή ήταν. Ξεκίνησε με μηδενικό κεφάλαιο, έχοντας παρατήσει τη δουλειά του σε μια εταιρεία καθαρισμού ως πωλητής και έχοντας ζητήσει από τη μητέρα του να αφήσει κι εκείνη τη δουλειά της. Η ιστορία του από εδώ και μπρος ήταν μονόδρομος. Δεν υπήρχε περιθώριο λάθους, ούτε και μετάνοιας.

Στα 26 του μόλις χρόνια διηύθυνε ήδη τη δική του εταιρεία, που ακούει στο όνομα Manifest και σήμερα μετρά περισσότερους από 600 υπαλλήλους και παρουσία σε περισσότερες από 8 χώρες. Το μυστικό της επιτυχίας κατά τον κ. Αμμολοχίτη είναι το καλά οργανωμένο σχέδιο, το πάθος που είναι αναγκαίο στο νέο επιχειρηματία και οι άνθρωποι που θα απαρτίζουν την ομάδα ανάπτυξης της εταιρείας.

Η Manifest δραστηριοποιείται στο χώρο του facility management και προσφέρει υπηρεσίες όπως φύλαξη (security), καθαρισμούς, τεχνικές εργασίες και catering.

Ήδη πριν κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας, ο Διονύσης Αμμολοχίτης ήξερε πού ήθελε να οδηγήσει τη Manifest στο μέλλον και το όραμα αυτό σήμερα έχει διευρυνθεί και δεν θα σταματήσει να «καίει» μέσα του μέχρι να αγγίξει τους 2.500 εργαζόμενους και τα 40.000.000€ τζίρο. Τι έχει από εκεί και έπειτα; Ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες!

Έχοντας διαγράψει μία σημαντική πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο και με εφόδιο τις σημαντικές εμπειρίες που αποκόμμισε σε όλη αυτή τη διαδρομή, ο κ. Αμμολοχίτης γράφει σήμερα στο blog του (http://ammolochitis.gr/el/blog) και για θέματα αυτοβελτίωσης και επιχειρηματικής δράσης.

Το MadeinGreece.news συνομίλησε με τον κ. Διονύση Αμμολοχίτη, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τη δική του διαδρομή με τις δυσκολίες της και τις επιτυχίες της, καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Από μικρός προοριζόμουν να αναλάβω τη δουλειά του πατέρα μου
  • Ο πατέρας μου μας άφησε και εγώ με τη μητέρα μου -η αδερφή μου είχε παντρευτεί- ξαφνικά έπρεπε να επιβιώσουμε μόνοι μας
  • Ένα απόγευμα αποφάσισα ότι μπορώ μόνος μου! Ήθελα να δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία και έτσι να ολοκληρώσω το σχέδιο μου
  • είχα περίσσιο πάθος και θράσος, δύο στοιχεία τα οποία όποτε τα εγκατέλειπα έκτοτε οδηγούμουν σε αδιέξοδο και με πενιχρά αποτελέσματα
  • Εξυπηρετούμε πάνω από 1.100 κτήρια στην Ελλάδα, ενώ το 75% των πελατών μας είναι πολυεθνικές εταιρείες
  • αυτό που κάνει τη Manifest ξεχωριστή είναι οι άνθρωποί της
  • Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα από το να ξεπερνώ τα εμπόδια και τα προβλήματα που μου βάζουν, να συνεχίζω να ακμάζω και να οδηγούμαι στην επίτευξη των στόχων μου
  • Βασικός μου στόχος, ως επιχειρηματίας, είναι να βλέπω το ποσοστό των σπουδαίων ανθρώπων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις μου να μεγαλώνει
  • Μπορεί το περιβάλλον στην Ελλάδα να μην ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων παρ’ όλα αυτά εμείς βιώνουμε 15 χρόνια συνεχή ανάπτυξη
  • οραματίζομαι μια Manifest η οποία θα παρέχει εργασία σε 2.500 ανθρώπους, θα έχει 40.000.000€ τζίρο και θα αποτελεί εταιρεία-πρότυπο για όλη την Ευρώπη

Ποιο είναι η ιστορία γύρω από τη δημιουργία της Manifest; Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα; Ποια τα στάδια, η έμπνευση, η αφορμή;

Από μικρός προοριζόμουν να αναλάβω τη δουλειά του πατέρα μου, ο οποίος είχε μια μικρή βιοτεχνία με βιομηχανικά προϊόντα˙ η δε μητέρα μου αφιέρωνε τη ζωή της στο να μεγαλώνει εμένα και την αδελφή μου (14 μήνες μικρότερη) και κατά καιρούς εργαζόταν, πιο πολύ σαν χόμπι, μη διαθέτοντας τεχνικές γνώσεις για κάτι πιο συστηματικό.

Όντας στην ηλικία των 20 ετών, πολλά από τα παραπάνω σταμάτησαν να ισχύουν. Ο πατέρας μου μας άφησε και εγώ με τη μητέρα μου -η αδερφή μου είχε παντρευτεί- ξαφνικά έπρεπε να επιβιώσουμε μόνοι μας, χωρίς εξασφαλισμένη εργασία και έσοδα, χωρίς τα θέματα της επιβίωσής μας λυμένα, μη γνωρίζοντας τι έπρεπε να κάνουμε. Κάπως έτσι η ήρεμη και γεμάτη σιγουριά ζωή μας έλαβε τέλος.

Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το σκηνικό, του οποίου οι λεπτομέρειες δεν είναι καθόλου ελκυστικές, μου δημιουργούσε πολλά αρνητικά συναισθήματα και μπορώ να πω ότι βίωνα έναν διαρκή θυμό. Θεωρούσα άδικο όλο αυτό που ζούσαμε και αισθανόμουν πολύ πληγωμένος βλέποντας την ανησυχία για το μέλλον μας στα μάτια της μητέρας μου.

Εκείνη την περίοδο βρήκα διέξοδο σε βιβλία αυτοβελτίωσης, τα όποια αγόραζα και «ρουφούσα» κατά ντουζίνες. Κάπως έτσι αναζωπυρώθηκε μέσα μου η φλόγα της επιτυχίας και της πίστης στον εαυτό μου. Έκατσα λοιπόν και έκανα σχέδια, έγραψα τους στόχους μου και άρχισα να βάζω πειθαρχία στην τήρηση των σχεδίων μου.
Αξίζει να αναφέρω ότι το βασικό μου σχέδιο αφορούσε τη δημιουργία μιας εταιρείας καθαρισμού.

Στα 26 μου ζούσα ακόμη με την μητέρα μου, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν τότε 42 ετών, και κάπως τα βολεύαμε. Εγώ εργαζόμουν ήδη έξι μήνες σε μια εταιρεία καθαρισμού ως πωλητής (είχα παρατήσει την καριέρα μου ως πωλητής φωτοτυπικών στην οποία έβγαζα τα τριπλάσια χρήματα). Και τότε συνέβη κάτι νομοτελειακό. Ένα απόγευμα αποφάσισα ότι μπορώ μόνος μου! Ήθελα να δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία και έτσι να ολοκληρώσω το σχέδιο μου. Το πρώτο πράγμα που έκανα λοιπόν ήταν να παραιτηθώ από τη δουλειά μου και να ζητήσω από τη μητέρα μου να παραιτηθεί κι εκείνη από τη δική της και να έρθει μαζί μου για να με βοηθήσει στη Manifest (είχα ήδη βγάλει επωνυμία όταν της το ζήτησα). Η μητέρα μου δέχτηκε μονομιάς και η Manifest μόλις ξεκινούσε.

Πώς ήταν η αρχή; Tι εμπόδια συναντήσατε;

Κάθε αρχή και δύσκολη. Δε χρειάζεται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, διότι πιστεύω ότι δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είχα περίσσιο πάθος και θράσος, δύο στοιχεία τα οποία όποτε τα εγκατέλειπα έκτοτε οδηγούμουν σε αδιέξοδο και με πενιχρά αποτελέσματα. Αντίθετα, όποτε παθιαζόμουν με τη δουλειά μου και έπαιρνα ρίσκα, τα πράγματα απογειώνονταν γύρω μου. Μιλώ για την απόλυτη και ξεκάθαρη σημαντικότητα τού να είσαι παθιασμένος μ’ αυτό που κάνεις, να ζεις και να αναπνέεις γι’ αυτό. Αυτός είναι για μένα ο μοναδικός δρόμος για την επιτυχία.

Τι υπηρεσίες παρέχει σήμερα η Manifest & τι ανταπόκριση υπάρχει;

Παρέχουμε υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facility Management) σε τομείς όπως καθαρισμοί, security, τεχνική συντήρηση, ανακαινίσεις, έργα πρασίνου, απεντομώσεις – μυοκτονίες, διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων, διαχείριση εταιρικών εστιατορίων κ.ά.

Εξυπηρετούμε πάνω από 1.100 κτήρια στην Ελλάδα, ενώ το 75% των πελατών μας είναι πολυεθνικές εταιρείες. Ενδεικτικά αναφέρω, Athens International Airport, Intracom, Nestle , COSCO, Mercedes-Benz, Μαρίνα Φλοίσβου, COCA COLA, Siemens, Samsung, και πολλές άλλες τις οποίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Manifest που την κάνουν ξεχωριστή;

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Manifest επικεντρώνονται στο αμέριστο ενδιαφέρον που δείχνω ο ίδιος, καθώς και άτομα – στυλοβάτες μέσα στην εταιρεία μου. Ευκαιρίας δοθείσης αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους τους συνεργάτες μου, όπως και όλα τα άτομα που ανήκουν στο προσωπικό των έργων μας, με τη συμβολή των οποίων γίνονται πραγματικότητα οι στόχοι μας.

Οπότε, αυτό που κάνει τη Manifest ξεχωριστή είναι οι άνθρωποί της.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;

Οι καλύτερες στιγμές ήταν σίγουρα οι πιο δύσκολες. Ναι, καλά καταλάβατε. Ξέρετε, για μένα ευτυχία δεν είναι να ζεις μια ήρεμη αλλά μέτρια ζωή, ούτε η απουσία εμποδίων, αλλά το να ζεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν κάποιος προοδεύει, πολλά θα είναι τα εμπόδια και πολλοί αυτοί που θα προσπαθήσουν να τον ανακόψουν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα από το να ξεπερνώ τα εμπόδια και τα προβλήματα που μου βάζουν, να συνεχίζω να ακμάζω και να οδηγούμαι στην επίτευξη των στόχων μου.

Η Manifest είναι ανάμεσα στις 21 επιχειρήσεις που θα λάβουν υποστήριξη από το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward». Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό, ποια η σημασία της βράβευσης;

Ο ΟΠΑΠ χρηματοδοτεί ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Endeavor για να βοηθήσει επιλεγμένες επιχειρήσεις να πάνε ακόμα καλύτερα.  Είμαι πολύ περήφανος που από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που έθεσαν υποψηφιότητα είμαστε ανάμεσα στις 21 που επέλεξαν, και μάλιστα είμαστε η μοναδική εταιρεία παροχής υπηρεσιών από τις 21 εταιρείες του προγράμματος. Αξίζει, επίσης, να αναφέρω ότι ακόμη και τώρα, στην αρχή του προγράμματος, έχουμε ενθουσιαστεί από το μέγεθος και την ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνουμε.Πραγματικά τους ευχαριστώ θερμά!

Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι οι τρεις λέξεις – κλειδιά που οδηγούν στην επιτυχία. Πως καταφέρατε στον τομέα σας να εντάξετε τα τρία αυτά στοιχεία που σας έχουν τοποθετήσει στις κορυφαίες θέσεις στον χώρο;

Αυτά τα στοιχεία, καινοτομία – ανταγωνιστικότητα – εξωστρέφεια, τα δημιουργούν οι θετικές ομάδες. Εκεί ήταν και εκεί θα είναι πάντα η προσοχή μου. Η πρόθεση και η δέσμευση των ανθρώπων μιας επιχείρησης να επιτύχουν τους στόχους τους είναι που οδηγεί στην επιτυχία και αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα θέματα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς τα ποσοστά των ανθρώπων στη κοινωνία μας που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και που εκπληρώνουν τους προσωπικούς τους στόχους μέσα από την εργασία τους είναι χαμηλά. Εκεί εστιάζει, λοιπόν, η προσπάθεια μας, μια και η αξία κάθε επιχείρησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σπουδαιότητα των ανθρώπων που την απαρτίζουν.

Βασικός μου στόχος, ως επιχειρηματίας, είναι να βλέπω το ποσοστό των σπουδαίων ανθρώπων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις μου να μεγαλώνει. Κι όταν μιλώ για σπουδαίους ανθρώπους εννοώ αυτούς που θέτουν στόχους και τους πετυχαίνουν και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο, αυτούς που έχουν την ικανότητα να φέρουν σε πέρας μια αποστολή χωρίς πολλά λόγια, αυτούς που δεν εργάζονται απλώς για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά που θέλουν να κερδίσουν αρκετά χρήματα και να αφήσουν το αποτύπωμα τους στον χώρο.

Εμείς δημιουργήσαμε το site «Made in Greece.news». Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Καταρχάς, πολλά μπράβο για το site σας! Οτιδήποτε έχει την λέξη Greece μέσα του είναι καλοδεχούμενο. Αγαπώ κι εγώ πολύ τη χώρα μου και έχω έντονη πρόθεση να την βοηθήσω. Γνωρίζω ότι τα αρνητικά μας είναι αρκετά, αλλά, όσο κι αν αυτό ακουστεί παράδοξο αυτή την περίοδο, γνωρίζω πολύ καλά ότι τα θετικά μας σαν χώρα είναι περισσότερα και στο τέλος θα υπερισχύσουν. Αυτό δεν έχει να κάνει με αισιόδοξη διάθεση, στηρίζεται καθαρά στη λογική. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε από τους πιο εγκάρδιους και εργατικούς λαούς στον κόσμο, έχουμε πολύ υψηλά τον θεσμό της οικογένειας, έχουμε υψηλή αυτοπεποίθηση και άλλα πολλά θετικά.

Και ναι, το δημιούργημα μου είναι 100% ελληνικό και είμαι περήφανος γι’ αυτό! Μπορεί το περιβάλλον στην Ελλάδα να μην ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων παρ’ όλα αυτά εμείς βιώνουμε 15 χρόνια συνεχή ανάπτυξη.

Σήμερα έπειτα από όλη αυτή τη διαδρομή που μας περιγράψατε έχετε κατορθώσει να κάνετε ένα μεγάλο άνοιγμα στη διεθνή αγορά. Σε πόσες και σε ποιες χώρες διαθέτετε παρουσία;

Ως ιδρυτικό μέλος του “21stFM Alliance”, αποτελούμε την μοναδική ελληνική εταιρεία του κλάδου με παρουσία σε 8 χώρες (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία) στην Ευρώπη.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Manifest; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Δεν υπάρχει όριο. Φανταστείτε ότι σήμερα απασχολούμε πάνω από 600 υπαλλήλους στην Ελλάδα.Ο κύκλος εργασιών μας για το 2018 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10.000.000 €, με την εταιρεία μας να έχει διπλασιάσει τα μεγέθη της κατά τα τελευταία τέσσερα έτη. Επομένως, οραματίζομαι μια Manifest η οποία θα παρέχει εργασία σε 2.500 ανθρώπους, θα έχει 40.000.000€ τζίρο και θα αποτελεί εταιρεία-πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Μόλις πετύχω αυτό τον στόχο, θα τον πενταπλασιάσω.

WHO IS WHO

Διονύσης Αμμολοχίτης Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Manifest Services

Ο Διονύσης Αμμολοχίτης είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών Manifest Services και Manifest Security που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Facility Management.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία και διακρίθηκε ως στέλεχος πωλήσεων στον κλάδο της Πληροφορικής και στη συνέχεια του facility management.

Ερχόμενος σε επαφή με τον κλάδο διέκρινε εξαρχής την κρίσιμη συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά και συγχρόνως τη μεγάλη προοπτική ανάπτυξής του στην ελληνική αγορά.

Αφού μελέτησε ηγέτιδες εταιρείες του εξωτερικού και εντόπισε τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς στις υπηρεσίες facility management, διέκρινε την έλλειψη μιας εταιρείας που θα παρέχει όλο το φάσμα των σχετικών υπηρεσιών ως αξιόπιστος και συνεπής συνεργάτης.

Το 2003 ίδρυσε τη Manifest Services, και μετά από 15 έτη επιτυχημένης πορείας και συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας, ο Διονύσης Αμμολοχίτης συμμετέχει ενεργά σε δραστηριότητες για την εξέλιξη του κλάδου του facility management στην Ελλάδα, την κατανόηση της σημασίας του για την καλή λειτουργία των εταιρειών και τη συμβολή του στην εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Παράλληλα, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του από το μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών που ηγείται, εργάζεται προς την κατεύθυνση διάχυσης της συγκεκριμένης επιχειρηματικής φιλοσοφίας.

Τέλος, αποτελεί μέλος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), του CEO Clubs Greece, των φίλων της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και ιδρυτικό μέλος του HFMA (Hellenic Facility Management Association).

Website: Manifest / http://ammolochitis.gr/el/ Facebook 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Made In Greece

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ