Η Ντίνα Νικολάου τονίζει 10 λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε λαζάνια

Αυτό το λαχταριστό φαγητό που μοσχοβολάει Ιταλία και αγαπάμε πολύ έχει και αυτό τα μυστικά του για να γίνει τέλειο.

Θα βρείτε παρακάτω τα 10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε τα λαζάνια.

1.Προσοχή στην υγρασί κιμά
Τα λαζάνια στο φούρνο με κιμά είναι από τα αγαπημένα μου όχι μόνο γιατί είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσω, αλλά μου θυμίζει καλοκαίρι με τη φρέσκια ντομάτα του. Προσέξτε όμως πως θα
ξεπαγώσετε τον κιμά. Το καλύτερο είναι να τον βάλετε σε σουρωτήρι και στο ψυγείο ώστε ξεπαγώνοντας να μη κρατάει την υγρασία του πάγου.

2.Τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι ωμά
Αν φτιάχνετε λαζάνια με λαχανικά, πρέπει να τα σοτάρετε πρώτα στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Θα μπορείτε μετά να τα βάλετε ανάμεσα σε στρώσεις. Το καλύτερο είναι να τα σοτάρετε
νωρίτερα και να τα αφήσετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να αποβάλλουν τα περίσσια λάδια.

3.Όχι παχύρευστη σάλτσα
Σε κάθε στρώση, πρέπει να βάζουμε και μια στρώση σάλτσας ντομάτας. Αλλά αν είναι πολύ παχύρευστη , δεν θα αφήσει τα ζυμαρικά να βράσουν. Πράγματι, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια πιο υγρή σάλτσα έτσι ώστε τα ζυμαρικά να τα απορροφήσει για να γίνουν al dente.

4.Να μη «τρέχει» η σάλτσα
Βέβαια, η σάλτσα ντομάτα πρέπει να είναι υγρή για να επιτρέψει στα ζυμαρικά να μαγειρευτούν σωστά. Αλλά προσέξτε να μην είναι και πάρα πολύ υγρή. Μη φτάσετε σε σημείο να κόψετε τα λαζάνια σας, και η σάλτσα να είναι σαν το λάδι της ντοματοσαλάτας.

5.Μην τα ετοιμάζεται την τελευταία στιγμή
Καλύτερα να τα προετοιμάσετε νωρίτερα. Μπορείτε να ετοιμάσετε, τη μπεσαμέλ ή τη σάλτσα ντομάτας ακόμα και την προηγούμενη μέρα. Αν περιμένετε καλεσμένους θα είναι
καλύτερα για να μην αγχωθείτε και ξεχάσετε κάτι. Φτιάξτε τα και αφήστε τα στο ψυγείο. Δεν παθαίνουν τίποτα ακόμα και για ένα 24ώρο.

6.Μη τα ψήνετε περισσότερο
Πολλές φορές φοβόμαστε πως τα λαζάνια δεν θα μαγειρευτούν σωστά και τα αφήνουμε πιο πολύ από τι θα πρέπει! Εφόσον όλα τα άλλα συστατικά είναι προμαγειρεμένα δεν χρειάζεται να υπερβάλεται στον τελικό χρόνο ψησίματος.

7.Μη ξεχάσετε το τυρί!
Όποιος σκέφτεται λαζάνια , σκέφτεται γκρατέν που αυτό σημαίνει τυρί! Μην ξεχάσετε λοιπόν να προσθέσετε τριμμένο τυρί ή ακόμα και παρμεζάνα ή μοτσαρέλα ανάλογα με τα γούστο σας.

8.Προσοχή στα λαζάνια, να μην είναι πάρα πολύ στεγνά
Αυτό συμβαίνει όταν η σάλτσα σας είναι πολύ πηχτή ή αφήνετε το φαγητό πιο πολύ από τι θα πρέπει στο φούρνο. Μόλις γίνει το φαγητό θα πρέπει να το βγάλετε αμέσως από το φούρνο.

9.Βρασμένα λαζάνια
Μερικές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να τα βράσουμε, για να είναι πιο μαλακά. Πιστεύουμε πως θα είναι πιο εύκολο να μαγειρευτούν! Δεν χρειάζεται τα λαζάνια πρέπει να είναι άβραστα
για να απορροφήσουν τη σάλτσα.

10.Κολλάνε τα λαζάνια στο ταψί;
Για να αποφύγετε να κολλήσουν τα λαζάνια στο ταψί, απλώστε μια στρώση σάλτσας ντομάτας πριν βάλετε τα υπόλοιπα υλικά.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ