Προκόπης Παυλόπουλος προς ΠΓΔΜ: Ολοκλήρωση της συνταγματικής αλλαγής σύμφωνη με τις προδιαγραφές της συνθήκης που έχει υπογραφεί

Σε τρία βασικά εθνικά θέματα (σχέσεις με Τουρκία, Κυπριακό, συμφωνία με ΠΓΔΜ) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Κέρκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή ευρισκόμενος σήμερα μαζί σας στην Κέρκυρα, για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αποδήμων Επτανησίων. Συγχαίρω εκείνους, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Συνεδρίου αυτού, το οποίο έχει ως στόχο την σύσφιγξη των σχέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τις κοινότητες των Αποδήμων Επτανησίων, όπου Γης.

Σας συγχαίρω δε και για έναν ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό, λόγο: Συγκεκριμένα, διότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου τούτου αποφασίσατε να τιμήσετε τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, για την ανεκτίμητη προσφορά του στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία.

Η ως άνω πρωτοβουλία σας είναι τόσο περισσότερο αξιέπαινη, όσον ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, αυτή η κορυφαία πνευματική φυσιογνωμία, έχει αναδειχθεί σ' εμβληματικό ιεράρχη, άξιο απόγονο των Μεγάλων Διδασκάλων του Γένους» είπε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος που απευθυνόμενος στην συνέχεια στους απόδημους Επτανησίους, τόνισε:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Υπερήφανοι για την εντυπωσιακή πρόοδό σας, για την όλη δημιουργική σας πορεία και, κατά συνέπεια, για το αδιαμφισβήτητο κύρος που έχετε αποκτήσει, εκεί όπου δραστηριοποιείσθε.

Η πατρίδα σάς ευχαριστεί θερμώς. Και πιστεύω ότι είναι στοιχειώδες χρέος μας απέναντί σας καθώς και απέναντι σε κάθε απόδημο Έλληνα -το οποίο, δυστυχώς, έχουμε καθυστερήσει πολύ να εκπληρώσουμε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν, δίχως αποτέλεσμα τότε, το 2009, αφού το σχετικό σχέδιο νόμου δεν συγκέντρωσε τα δύο τρίτα του όλου αριθμού των Βουλευτών- να θεσμοθετήσουμε την ψήφο των αποδήμων.

Υπενθυμίζω, ότι η απόδοση ψήφου στους αποδήμους είναι ο μόνος εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος -άρθρο 51 παρ. 4 εδ. α΄ και β΄- που δεν έχει ακόμη ψηφισθεί. Είμαι δε βέβαιος ότι όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργασθούν, προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτό το χρέος έναντι των εκτός Επικρατείας συμπατριωτών μας.

Επιτρέψατέ μου, καταλήγοντας, να σας κάνω κοινωνούς ορισμένων σκέψεων και, επέκεινα, να σας ενημερώσω ως προς ένα μείζον ζήτημα, για το οποίο έχουμε ανάγκη της συνεχούς στήριξής σας, την οποία, αποδεδειγμένα, μας έχετε προσφέρει διαχρονικώς.

Πρόκειται για τα εθνικά μας θέματα. Θα τονίσω δε, για μιαν ακόμη φορά, πως δεν ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αποτελεί -και αυτό είναι πια οριστικό και αμετάκλητο- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Επίσης, είναι ένας συνεπής σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα τα εθνικά μας θέματα τα υπερασπιζόμαστε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, με την έννοια ότι τα υπερασπιζόμαστε με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Άρα υπερασπιζόμενοι, τα εθνικά θέματα, υπερασπιζόμαστε, ταυτοχρόνως, και το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στο κυπριακό ζήτημα, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά κυρίως στο ζήτημα που αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ