Πέθανε η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου - η γυναίκα που πάλεψε όσο καμία για την ισότητα & η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμος ο πολίτικος κόσμος, εξέφρασαν με ανακοινώσεις την βαθιά τους θλίψη

Έφυγε  εχθές από τη ζωή, σε ηλικία 101 ετών, η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρύτανης.

Την θλιβερή είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε με ανάρτηση στο facebook o πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος.

«Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ανιδιοτελής αγωνίστρια, διακρίθηκε όσο κανείς στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, για την οποία έδωσε πολλές μάχες με αίσιο συχνά αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ.Σταυρόπουλος και καταλήγει:

«Δύσκολα μπορούσε κανείς να συναντήσει σ έναν άνθρωπο ένα τέτοιο συνδυασμό επιστημοσύνης και αγωνιστικότητας. Ο υποδειγματικά ασυμβίβαστος βίος της ας εμπνέει τους νεότερους».

Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε σήμερα, η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου σύμφωνα με την επιθυμία της.

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στον οποίο εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία μετά από προτροπή και ενθάρρυνση της εμβληματικής μορφής και πρωτοπόρου του ελληνικού γυναικείου κινήματος Αύρας Θεοδωροπούλου. Επί 50 και πλέον χρόνια έδωσε πολλές μάχες για να είναι αυτονόητη κατάκτηση για τις Ελληνίδες η ισονομία και η ισοπολιτεία.

Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, που είναι ένα ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.

Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

 

Για τον θάνατό της, η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει πως:

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου στάθηκε με σεβασμό δίπλα και στα συνδικάτα και ενίσχυσε με την πολύπλευρη γνώση της, το ασίγαστο πάθος και τη συνεπή μεθοδικότητά της, την εμπλοκή τους στον δύσκολο και διαρκή αγώνα θωράκισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.

Παρακαταθήκη της στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας αποτέλεσε η ίδρυση και προεδρία για πολλά χρόνια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη σύνθεση της οποίας τόνισε και υποστήριξε έμπρακτα την αξία της συμμετοχής της ΓΣΕΕ για την ισότιμη προώθηση και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων

Σε μία εποχή που τα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε διαρκή διακινδύνευση, το έργο της πολυεπίπεδο και οικουμενικό, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και κληρονομιά στον αγώνα για την προστασία τους στην Ελλάδα, την Ευρώπη, όλη την Υφήλιο».

Δήλωση ΠτΔ για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπουλού

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μας αφήνει, ως θεσμική και πολιτική παρακαταθήκη, μιαν εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία και έναν συνεπή - κατ’ εξοχήν δε ασυμβίβαστο- αγώνα υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Τα παραπάνω αναφέρει στο συλληπήτηριο μήνυμα του για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μαξίμου: Η Αλίκη Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου άφησε παρακαταθήκη τους εμβληματικούς αγώνες της

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Αλίκης Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου απευθύνει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, αναφέροντας ότι «έφυγε από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη τους εμβληματικούς αγώνες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η Αλίκη Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου έφυγε από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη τους εμβληματικούς αγώνες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διακεκριμένη επιστήμονας με διεθνή ακτινοβολία, η πρώτη γυναίκα πρύτανης σε ελληνικό πανεπιστήμιο και υποδειγματικά ασυμβίβαστη σε όλο της το βίο, χάραξε το δρόμο για την πραγματική ισότητα των φύλων, αποτελώντας μέχρι και σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Συλλυπητήρια Ν. Βούτση για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, χαρακτηρίζοντάς την μια εμβληματική προσωπικότητα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας»,, τονίζει στην συλλυπητήρια δήλωσή του ο κ. Βούτσης.

Και συνεχίζει: «Η αφιέρωσή της στις μεγάλες αυτές αξίες και το πολυσχιδές έργο της αποτελούν παρακαταθήκη για την κοινωνία μας, ώστε να επαγρυπνεί για τη διαφύλαξή τους. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Δικαιοσύνης για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου

Τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, εξέφρασε στους οικείους της με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου.

«Ο θάνατος της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου καθιστά τον κόσμο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ισότητας των Φύλων φτωχότερο», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου απέδειξε με τη ζωή και το έργο της πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται για όλες και όλους. Η σκληρή κριτική που άσκησε στα μνημονιακά προγράμματα και τις επιπτώσεις του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ας γίνει οδηγός μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».

Φ. Γεννηματά: «Το γυναικείο κίνημα θα την θυμάται για πάντα»

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δηλώνει: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό την Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. Το γυναικείο κίνημα θα την θυμάται για πάντα. Ήταν  πάντα μπροστά στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Π. Λαφαζάνης: Πραγματική αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της γυναικείας ισότητας, η Αλ. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τους οικείους της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, ο γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, παράλληλα με τη βαθιά θλίψη του για την απώλειά της, επισημαίνει: «Την γνώρισα και την θαύμασα ως πραγματική αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της γυναικείας ισότητας αλλά και για την αφοσίωσή της στην υπεράσπιση της Κυπριακής υπόθεσης, των εθνικών μας θεμάτων, της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ