Αποκλ. – Made in Greece η Apifon & ο Κ. Στρουμπάκης: Από ονειροπόλος έφηβος επιχειρηματίας που συνεργάζεται με την Google – 1.500 πελάτες ανά τον κόσμο

Εκτόξευση στα αστέρια με σκληρή δουλειά.

Η Apifon είναι το τρανταχτό παράδειγμα του πως μία μικρή startup επιχείρηση με ελληνικό αίμαμπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη στον κλάδο της στην διεθνή αγορά. Και ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος αυτής της εταιρείας, είναι το παράδειγμα του επιτυχημένου νέου επιχειρηματία – μόλις 29 ετών – που από το δωμάτιο του σπιτιού του και με ένα μικρό ποσό χρηματοδότησης από τους γονείς του ξεκίνησε μία επιχειρηματική δραστηριότητα από το μηδέν, φτάνοντας να απασχολεί σήμερα 50 υπάλληλους και να αντλεί το 40% του τζίρου της από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κύπρο κ.α.

Χωρίς να κατέχει τίτλους σπουδών, απλά και μόνο με προσωπική ενασχόληση με τον προγραμματισμό, ο Κωνσταντίνος γράφει στα 14 του χρόνια τον πρώτο του κώδικα, στα 15 του σχεδιάζει την πρώτη του εμπορική ιστοσελίδα και στα 18 του εργάζεται ως επικεφαλής του e-commerce σε μεγάλη εμπορική επιχείρηση στην Αθήνα. Αυτή ήταν απλά η αρχή για το success story που τον περιμένε στη… γωνία της ενηλικίωσής του.

Το ιδέα και το προϊόν της επιτυχίας έχει ως εξής: Ο Κωνσταντίνος ανέπτυξε μια έξυπνη πλατφόρμα αποστολής μηνυμάτων που συνδυάζει πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, πετυχαίνοντας βελτιστοποιημένες και στοχευμένες καμπάνιες. Σήμερα η Apifon διαθέτει πάνω από1.500 πελάτες τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό και συνεργάζεται καθημερινά με περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Φυσικά όταν ακολουθείς μία τέτοια δυναμική πορεία το σίγουρο είναι ότι στο δρόμο σου θα βρεθούν σημαντικές συνεργασίες και αυτή για την οποία ο Κωνσταντίνος νιώθει πραγματικά περήφανος είναι η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό της Google. Η προετοιμασία της ξεκίνησε στο τέλος του 2017 και σήμερα πια έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των συστημάτων των δύο εταιρειών, ώστε να είναι εφικτή η αποστολή των πρώτων RCS business messaging εκστρατειών.

Αν αυτό δεν είναι ένα πραγματικό made in Greece success story τότε τι είναι;

Σκέψεις και λέξεις, συναισθήματα και αναμνήσεις από αυτό το υπέροχο, αλλά γεμάτο απαιτήσεις επιχειρηματικό ταξίδι μοιράζεται με το madeingreece.news ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Το πάθος μου για τον προγραμματισμό αποτελεί τον κινητήριο μοχλό σε ότι έχω καταφέρει

  • Η Apifon αναπτύσσει μία multichannel messaging πλατφόρμα που αυτοματοποιεί την επικοινωνία των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους
  • Διακριθήκαμε μεταξύ πολλών εταιριών στον κλάδο, παγκόσμιας φήμης, για να έχουμε πρώτοι πρόσβαση στην τεχνογνωσία της Google και στις υπηρεσίες RCS business messaging

  • Στην Ελλάδα έχουμε αποκτήσει μια μεγάλη βάση πελατών μεταξύ άλλων την IKEA, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, Attica Bank, ACS, Regency, όμιλος Σκλαβενίτη, L’oreal, Easy Group και πολλές άλλες

  • Στην διεθνή αγορά δραστηριοποιούμαστε σε Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ρουμανία, και το τελευταίο διάστημα η εταιρία έχει γραφεία στην Αθήνα και στην Μαδρίτη
  • η εταιρεία έχει δεχθεί κρούσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο

  • Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε έναν μετασχηματισμό στον κλάδο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί εκτός του ότι είμαστε μέρος του, είμαστε αυτοί που καθοδηγούμε

  • η εταιρία επενδύει στην ανάπτυξη υποδομών και αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για την εφαρμογή προγνωστικών μοντέλων που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επικοινωνούν με τους πελάτες τους στον ιδανικό χρόνο, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα και μέσα από το αποδοτικότερο κανάλι

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της Apifon; Περιγράψτε μας πώς ξεκίνησαν όλα και πώς φτάσατε στο σημείο που βρίσκεστε σήμερα;

Το πάθος μου για τον προγραμματισμό αποτελεί τον κινητήριο μοχλό σε ότι έχω καταφέρει. Στα 14 μου έγραψα τον πρώτο μου κώδικα, στα 15 μου σχεδίασα την πρώτη μου εμπορική ιστοσελίδα και από την ηλικία των 18 χρονών, εργάστηκα ως επικεφαλής του e-commerce σε μεγάλη εμπορική επιχείρηση στην Αθήνα. Σε αυτή τη θέση διαπίστωσα ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης της χρήσης των social media και των digital καναλιών, οι επιχειρήσεις διαφημίζονταν μαζικά προς τους πελάτες τους. Κανένας marketer δεν είχε ασχοληθεί με την direct διαφήμιση. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Apifon, μία επιχείρηση που θα παρέχει υπηρεσίες άμεσης επικοινωνίας και διαφήμισης μέσα από mobile κανάλια όπως το sms και το viber και θα βοηθάει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να βελτιώσουν την πελατειακή εμπειρία του κοινού τους.

Με απλά λόγια, τι είναι αυτό που κάνει η Apifon;

Η Apifon αναπτύσσει μία multichannel messaging πλατφόρμα που αυτοματοποιεί την επικοινωνία των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους, με αποτέλεσμα αυτές να αυξάνουν τα έσοδα τους και να βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών τους.

Η cloud πλατφόρμα της Apifon, επιτρέπει την επικοινωνία μίας επιχείρησης με το κοινό της κάνοντας χρήση mobile καναλιών όπως SMS, RCS, Chat apps (Viber) και Email καθώς και το αντίθετο, δηλαδή την διαδραστική επικοινωνία του κοινού με την επιχείρηση.

Μιλήστε μας για το μεγάλο deal με την Google; Πως προέκυψε και τι περιλαμβάνει;

Η προετοιμασία για την συνεργασία με την Google ξεκίνησε στα μέσα του 2017 και μια εβδομάδα μετά το παγκόσμιο συνέδριο Mobile στην Βαρκελώνη, ανακοινώθηκε επίσημα. Διακριθήκαμε μεταξύ πολλών εταιριών στον κλάδο, παγκόσμιας φήμης, για να έχουμε πρώτοι πρόσβαση στην τεχνογνωσία της Google και στις υπηρεσίες RCS business messaging. To RCS είναι ένα νέο πρωτόκολλο άμεσης επικοινωνίας που έρχεται να εξελίξει το παραδοσιακό SMS.

Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε μέχρι σήμερα; Πόσους πελάτες μετράτε σήμερα, με ποιες χώρες συνεργάζεστε, πως τα έχετε πάει από πλευράς πωλήσεων;

Στην Apifon διαθέτουμε πάνω από 1.500 πελάτες τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχουμε αποκτήσει μια μεγάλη βάση πελατών μεταξύ άλλων την IKEA, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, Attica Bank, ACS, Regency, όμιλος Σκλαβενίτη, L’oreal, Easy Group και πολλές άλλες. Στην διεθνή αγορά δραστηριοποιούμαστε σε Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ρουμανία, και τον τελευταίο διάστημα η εταιρία έχει γραφεία στην Αθήνα και στην Μαδρίτη.

Τα τελευταία δυο χρόνια αναπτυσσόμαστε με υψηλούς ρυθμούς και από μια μικρή startup η Apifon εξελίχθηκε σε ηγέτη στον κλάδο της στην ελληνική αγορά, με το 40% του τζίρου της να προέρχεται από το εξωτερικό. Σήμερα η ομάδα μας αποτελείται από 47 δυναμικά άτομα με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 30 ετών και ολοένα αυξάνεται.

Τελικά, επιχειρηματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Με δεδομένο ότι τα πρώτα σας βήματα έγιναν από το δωμάτιο του σπιτιού σας και μετά από την ενασχόλησή σας με την Apifon και γενικότερα με τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό, τι θα λέγατε πάνω σε αυτό;

Πιστεύω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Στο ξεκίνημα μου είχα πολύ καλές γνώσεις σε ότι αφορά το τεχνολογικό τομέα της επιχείρησης , στο επιχειρηματικό βέβαια είχα πολλά να μάθω. Στην εξέλιξη της Apifon σημαντικό ρόλο είχε η στελέχωσή της. Η ομάδα μας αποτελείται από νέα άτομα με όρεξη και γνώσεις και μαζί μάθαμε και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε πολλά περισσότερα και αυτό θεωρώ πως είναι κάτι πολύ σημαντικό και οδηγεί σε άνοδο.

Εμείς δημιουργήσαμε το site »Made in Greece.news». Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

H Apifon στηρίζει την ελληνική οικονομία από τα πρώτα της βήματα. Ξεκινήσαμε από ένα πολύ μικρό γραφειάκι στην Περαία, ακολούθησαν τα κεντρικά μας γραφεία στην Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στην Θεσσαλονίκη και σήμερα που μιλάμε έχουμε ανοίξει ακόμα ένα γραφείο στην Αθήνα. Αυτό σίγουρα δείχνει πως το εγχείρημα μας ήταν και παραμένει ελληνικό.

Παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιούμαστε σε αρκετές χώρες εκτός Ελλάδας και συνεργαζόμαστε με πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, εμπιστευόμαστε και συνεργαζόμαστε καθημερινά με περισσότερες από 300 ελληνικές επιχειρήσεις-πελάτες.

Φυσικά, η εταιρεία έχει δεχθεί κρούσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες του εξωτερικού για στρατηγικές συνεργασίες με στόχο την παγκόσμια αγορά.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Apifon; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Εξελίσσουμε την επικοινωνία, αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές επικοινωνούν μεταξύ τους και η αλλαγή έχει μόλις ξεκινήσει. Γι’ αυτό εργαζόμαστε καθημερινά πάνω σε A2P λύσεις (αποστολές μηνυμάτων από μία εφαρμογή προς έναν χρήστη) και IOT (Internet of Things).

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε έναν μετασχηματισμό στον κλάδο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί εκτός του ότι είμαστε μέρος του, είμαστε αυτοί που καθοδηγούμε. Λίγο το GDPR, λίγο τα προβλήματα διαχείρισης πολλών και σύνθετων δεδομένων, καθώς και η έλλειψη εξατομίκευσης στην επικοινωνία μεταξύ επιχείρησης και πελάτη μας βρήκαν με έτοιμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η εταιρία επενδύει στην ανάπτυξη υποδομών και αλγορίθμων μηχανικής μάθησηςγια την εφαρμογή προγνωστικών μοντέλων που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επικοινωνούν με τους πελάτες τους στον ιδανικό χρόνο, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα και μέσα από το αποδοτικότερο κανάλι. Έτσι επιτυγχάνεται η εξατομίκευση, μειώνεται η ανεπιθύμητη επικοινωνία και ενισχύεται το brand loyalty.

Τι θα λέγατε σε όσους έχουν μία δυνατή ιδέα και πολύ καλές ικανότητες, αλλά δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους και το θάρρος να ξεκινήσουν κάτι δικό τους;

Να πιστέψουν στις δυνατότητες τους. Τα απαραίτητα συστατικά είναι η δυνατή ιδέα, οι ικανότητες και η θέληση, τα υπόλοιπα με επιμονή και προσήλωση στους στόχους θα επιτευχθούν. Η Apifon, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου οργανικά και μέσα σε 4 χρόνια λειτουργίας αναδείχθηκε σε ηγέτη στο τομέα της.

WHO IS WHO

O Κωνσταντίνος Στρουμπάκης είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Apifon. Από τα 18 του ξεκίνησε να διαβάζει και να πειραματίζεται με τον προγραμματισμό. Στην ηλικία των 21 ξεκίνησε να αναπτύσσει την βασική του ιδέα, αυτή της δημιουργίας μίας εφαρμογής μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ξεκινούν άμεσες επικοινωνίες με την πελατειακή τους βάση. Με μεγάλη επιτυχία κατάφερε να μετατρέψει την ιδέα που είχε σε μία εταιρία αξίας εκατομμυρίων, την Apifon. Σήμερα αποτελεί μία από τις καλύτερες εταιρίες για messaging στην Ελλάδα, με παγκόσμια δραστηριοποίηση, έχοντας αποκτήσει μία ομάδα που αποτελείται από 50 άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες: Apifon / Facebook 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Made In Greece στις 27/8/2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ