5 συνέπειες της συναισθηματικής κακοποίησης τις οποίες θα πρέπει να προσέξετε

 

Η ψυχολογική κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικά μπλοκαρίσματα και τραύματα που θα υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που μπορείτε να καταλαβαίνετε αρχικά.

Ποιες είναι οι 5 συνέπειες της συναισθηματικής κακοποίησης; Η συναισθηματική κακοποίηση είναι ένας τύπος βίας που επηρεάζει τη συναισθηματική σταθερότητα του θύματος. Τον κάνει να αισθάνεται τρομοκρατημένος, ένοχος ακόμη και εντελώς άχρηστος.

Συνήθως, ο επιτιθέμενος είναι άτομο που χειραγωγεί. Αυτός ή αυτή εκμεταλλεύεται την αγάπη που το άλλο άτομο αισθάνεται για να αποκτήσει σχεδόν πλήρη έλεγχο στη ζωή του.

Παρά το γεγονός ότι έχει τόσο έντονο αποτέλεσμα, είναι επίσης ένας από τους πιο δύσκολους τύπους κακοποίησης που μπορεί να εντοπιστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από εκείνους που υποφέρουν δεν το αντιλαμβάνονται καν εκείνη τη στιγμή, όπως σημειώνει το meygeia.gr.

Επιπλέον, συνήθως πιάνουν τον εαυτό τους να δικαιολογεί ή να δίνει μια εξήγηση για την απαράδεκτη συμπεριφορά του δράστη. Αυτό οφείλεται στη συναισθηματική εξάρτηση που αισθάνονται για τον θύτη (είτε πρόκειται για τον σύντροφό τους, είτε για μέλη της οικογένειας είτε για φίλους).

Ωστόσο, κάτι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε όλο αυτό. Παρόλο που μπορεί να ξεπεραστεί με τη σωστή βοήθεια, η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να καταλήξει να αφήσει το θύμα με συναισθηματικά βάρη. Αυτό θα γίνει προφανές στον χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά του ατόμου αργά ή γρήγορα, συχνά με απροσδόκητους τρόπους.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι οι συνέπειες αυτές. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αποτελούν πλέον εμπόδιο για να ζήσετε καλά ως επιζώντες συναισθηματικής κακοποίησης.

Εδώ, θα εξεταστούν εις βάθος 5 κοινά συμπτώματα που μερικές φορές από λάθος παραβλέπονται.

1. Επιδίωξη έγκρισης από άλλους

κορίτσι λυπημένο

Μια συνεχής λαχτάρα για έγκριση από τους άλλους είναι μια από τις κλασικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ψυχολογικής κακοποίησης.

Συχνά εκδηλώνεται με απροσδόκητους τρόπους μέσω συμπεριφορών όπως:

  • Πάντα κάνετε τα πάντα προκειμένου να ευχαριστήσετε τους άλλους.
  • Αλλαγή της προσωπικότητας για να ταιριάξετε με το άλλο άτομο.
  • Είστε υπερβολικά καλοί.
  • Βάζετε τα συμφέροντά σας στην άκρη για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες των άλλων.

Αυτή η ανάγκη να αισθάνεστε αποδεκτοί από το κοινωνικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται πλησιέστερα σε εσάς, πηγάζει από ένα αίσθημα «ανεπάρκειας». Συνήθως, ο δράστης δημιούργησε αυτό το αίσθημα στο άτομα κατά τη διάρκεια της σχέσης.

Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η πραγματική σας αξία ως άτομα δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά που κάνετε για τους άλλους. Στην πραγματικότητα, μακροπρόθεσμα, τέτοια συμπεριφορικά μοτίβα μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν η αδυναμία σας.

Τι να κάνετε γι ‘αυτό

  • Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να κατανοήσετε πλήρως ότι τέτοια μοτίβα συμπεριφοράς δεν είναι θετικά, ειδικά αν καταλήξουν να αυξάνουν τον πόνο σας.
  • Όταν συνειδητοποιείτε ότι πέφτετε σε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε σαν να θέλετε απλά να κρυφτείτε από τον κόσμο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η απάντηση.
  • Αντ ‘αυτού, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας να ανακτήσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και το αίσθημα ότι αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε.

 

2. Η πικρία

Αφού βιώσετε ψυχολογική βία, είναι φυσιολογικό να έχετε μια αίσθηση πικρίας. Αυτό μπορεί να είναι τόσο ως προς τον εαυτό σας όσο και προς το άτομο που προκάλεσε τη ζημιά.

Αυτό συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, μπορεί να καταλήξει σε αισθήματα ενοχής, ευερεθιστότητας και απογοήτευσης.

Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, το θύμα βιώνει ακόμη και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και μπορεί να πέσει σε κατάθλιψη.

Τι να κάνετε γι’αυτό

  • Ένας από τους τρόπους για να θεραπεύσετε την ψυχή σας στο όνομα της πικρίας είναι μέσω της αναζήτησης της συγχώρεσης.
  • Δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα. Ωστόσο, είναι δυνατόν να το επιτύχετε αν προσπαθήσετε να σταματήσετε να τροφοδοτείτε τα αρνητικά συναισθήματα που παρατηρείτε.

 

3. Άγχος και κατάθλιψη

κατάθλιψη σε γυναίκα

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι ψυχολογικές διαταραχές που επηρεάζουν συνήθως τους ανθρώπους που έχουν υποστεί σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση.

Η καταστροφή της αυτοεκτίμησής τους και τα συνεχή συναισθήματα ενοχής που βιώνουν δημιουργούν μια αρνητική συστροφή του συναισθήματος που μπορεί να τους οδηγήσει στο μονοπάτι της αυτοκαταστροφής.

Εάν δεν τίθενται υπό έλεγχο, τέτοια συναισθήματα μπορούν ακόμη και να καταλήξουν να σας οδηγήσουν να νιώθετε ότι θέλετε να πεθάνετε. Έτσι, τα αισθήματα της απελπισίας και των προβλημάτων του ύπνου είναι επίσης πολύ κοινά μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Τι να κάνετε γι ‘αυτό

  • Εάν αναγνωρίζετε κάποιο από τα συναισθήματα που περιγράψαμε ή γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να τα αισθάνεται, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια.
  • Υπάρχουν επίσης φάρμακα που ένας επαγγελματίας μπορεί να σας συνταγογραφήσει και που μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

 

4. Τα προβλήματα που αφορούν τους άλλους

Μια πολύ μεγάλη συνέπεια της συναισθηματικής κακοποίησης είναι ο φόβος που μπορεί να αφήσει πίσω της. Όσοι επιβιώσουν από αυτήν μπορεί να έχουν μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία νέων σχέσεων. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή φοβούνται να επιστρέψουν σε μια κατάσταση όπως αυτή από την οποία προηγουμένως διέφυγαν.

Ο καταστροφικός αντίκτυπος της συναισθηματικής κακοποίησης στα συναισθήματά τους μπορεί ακόμη και να μειώσει την ικανότητά τους να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους και να συμμετέχουν σε συνομιλία με άλλους.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση της ασφάλειας παραμένουν για πολύ καιρό αφού τελειώσει πραγματικά η συναισθηματική κακοποίηση, όσοι την βίωσαν συχνά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μπλέξουν σε τοξικές σχέσεις στο μέλλον.

Τι να κάνετε γι ‘αυτό

  • Οι καλύτερες σχέσεις είναι εκείνες που χτίζονται με την πάροδο του χρόνου, βασισμένες και στους δύο ανθρώπους που αποδέχονται τους εαυτούς τους και, εξίσου, αποδέχονται το άλλο πρόσωπο όπως είναι.
  • Εργαστείτε με τον εαυτό σας για την αυτοεκτίμησή σας και μάθετε πώς να γνωρίζετε τους άλλους ανθρώπους πριν από τη σύναψη σχέσης μαζί τους- αυτά είναι τα απαραίτητα πρώτα βήματα για όποιον θέλει να οικοδομήσει κάτι υγιές μετά την κακοποίηση των συναισθημάτων του.

 

5. ‘Μουδιασμένα’ συναισθήματα

άνδρας που παρακαλά

Εάν έχετε περάσει από οδυνηρές καταστάσεις στις οποίες έχει πληγωθεί η αυτοεκτίμησή σας, τότε ξέρετε ότι συχνά αυτές αφήνουν τραύματα που σας εμποδίζουν να αισθανθείτε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτός που επιβιώνει μπορεί να μην αισθάνεται «κακός» ακριβώς. Ωστόσο, αυτός ή αυτή δεν έχει ούτε αισθήματα ευτυχίας, ακόμα και όταν αυτός ή αυτή έχει βάσιμους λόγους για να είναι ευτυχισμένος.

Παρόλο που ξεπερνά την επιθετικότητα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα εσωτερικό εμπόδιο που εμποδίζει τον επιζώντα να βιώσει το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων που συνήθιζαν να προκύπτουν αυθόρμητα πριν από την κακοποίηση.

Τι να κάνετε γι ‘αυτό

  • Αυτά τα ‘μουδιασμένα’ συναισθήματα μπορούν να ξεπεραστούν απολύτως. Όλα είναι θέμα χρόνου και θέλησης.
  • Στην πραγματικότητα, το αίσθημα μουδιάσματος μπορεί να είναι μια μεγάλη βοήθεια για αρχή. Μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε καλύτερες, πιο αμερόληπτες αποφάσεις. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσετε  ότι οι πληγές θεραπεύονται και ότι είστε πιο ικανοί να αισθανθείτε όπως αισθανόσασταν κάποτε.
  • Οι άνθρωποι γύρω σας αυτή τη στιγμή είναι υψίστης σημασίας. Βεβαιωθείτε ότι περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας βοηθούν να απαλλαγείτε τελείως από τα αρνητικά συναισθήματα που αισθάνεστε.

Οι συνέπειες της ψυχολογικής κακοποίησης δεν θα εξαφανιστούν μέσα σε μια νύχτα. Η επούλωση, το να προχωρήσετε μπροστά και να εξελιχθείτε παρά το παρελθόν σας είναι μια διαδικασία που απαιτεί υποστήριξη, κατανόηση και πολλή δύναμη θέλησης.

Στην αρχή, τα πάντα μπορεί να φαίνονται άσχημα και ίσως να φοβάστε ότι οι πληγές που προκλήθηκαν από το τραύμα που σας έχει κάνει να υποφέρετε δεν θα επουλωθούν ποτέ. Ωστόσο, γνωρίζετε ότι με την αγάπη και το χρόνο θα είστε σε θέση να ξεπεράσετε αυτό που σας έχει ταλανίσει και να ζήσετε τη ζωή που σας αξίζει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ