Η ανατολίτικη φιλοσοφία για ν’ αποταμιεύσετε χρήματα στο σπίτι

Η ανατολίτικη φιλοσοφία μας δείχνει μια εξαιρετική μέθοδο για την αποταμίευση χρημάτων στο σπίτι. Τα πάντα εξαρτώνται από το σωστό μοντέλο διαχείρισης.

Φαίνεται πως κάποιες φορές σας είναι δύσκολο ν’ αποταμιεύσετε χρήματα. Κάποιες φορές ίσως είναι μια οδύσσεια το να φτάσετε στο τέλος του μήνα.

Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα στα οποία μπορείτε να ξοδέψετε χρήματα και το εισόδημα φεύγει εν ριπή οφθαλμού. Όμως, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για ν’ αποταμιεύσετε χρήματα στο σπίτι και να βεβαιωθείτε ότι θα είναι αρκετά για να καλύψουν ορισμένα πράγματα. Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους μας έρχονται από την ανατολίτικη φιλοσοφία.

Το κλειδί είναι η μέθοδος. Ίσως να μη μάθετε ποτέ πού πάνε τα λεφτά σας, επειδή δεν υπολογίζετε πού τα ξοδεύετε. Πιθανόν να μη σας φτάνουν τα χρήματα επειδή δεν τα διαχειρίζεστε σωστά.

Η αποταμίευση χρημάτων στο σπίτι είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε τα οικονομικά σας σε τάξη. Δεν χρειάζεται να βγάζετε μεγάλα χρηματικά ποσά για να μπορέσετε να ζήσετε με μια σχετική χαλαρότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, αφοσίωση και υπομονή.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στην ανατολίτικη φιλοσοφία σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων.

Το Κακέμπο, είναι μια τέλεια μέθοδος για ν’ αποταμιεύσετε χρήματα στο σπίτι

ημερολόγιο εξόδων

 

Το Κακέμπο είναι μια Ιαπωνική μέθοδος η οποία δημιουργήθηκε το 1904. Έχει πλέον πάνω από έναν αιώνα ζωής και χρησιμοποιείται ακόμη. Είναι μια μέθοδος σχεδιασμένη από τον Motoko Hani. Ο στόχος του ήταν ν’ αποταμιεύσει χρήματα στο σπίτι, ελέγχοντας αυστηρά τα έξοδα.

Το Κακέμπο είναι απλώς ένα ημερολόγιο. Λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο. Στην αρχή κάθε μήνα, καταγράφονται τα έσοδα και τα πάγια έξοδα. Αυτό είναι το μέγεθος των εσόδων και από την άλλη των χρημάτων που φεύγουν. Όταν αποσαφηνιστούν αυτά τα ποσά, γνωρίζουμε πόσα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα έξοδα, αν μπορούν.

Βασιζόμενοι σ’ αυτό, η ιδέα είναι να τεθεί ένας στόχος αποταμίευσης. Αυτό ισχύει και για τα πάγια και για τα έξτρα έξοδα, αν υπάρχουν. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείτε πού θα ξοδευτούν οι αποταμιεύσεις. Αυτό είναι μονάχα το πρώτο κομμάτι της μεθόδου.

Το δεύτερο κομμάτι αποτελείται από την καταγραφή όλων των εξόδων που πληρώνετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με ένα-ένα τα έξοδα, κάθε φορά που τα πληρώνετε. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, θα πρέπει να κάνετε μια ανασκόπηση και να εκτιμήσετε πού κατέληξαν τα χρήματά σας. Αυτό θα σας δώσει μια γεύση του πώς ξοδεύετε και σας επιτρέπει να βρείτε τα κλειδιά για ν’ αποταμιεύσετε χρήματα στο σπίτι.

Η πρόκληση των 52 εβδομάδων

κέρματα και στυλό

 

Αυτή είναι μια πολύ παλιά μέθοδος για ν’ αποταμιεύσετε χρήματα στο σπίτι. Ωστόσο, τελευταία έχει γίνει πολύ σχετική. Το σημαντικότερο είναι να έχετε θέληση ν’ ανταπεξέλθετε στην πρόκληση, να είστε συνεπείς και υπομονετικοί. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θαυματουργά.

Βασικά, θα πρέπει ν’ αποταμιεύετε κάθε μέρα για 52 εβδομάδες:

  1. Την πρώτη εβδομάδα, θα χρειαστεί ν’ αποταμιεύετε μόνο 1 ευρώ την ημέρα.
  2. Τη δεύτερη εβδομάδα, θα πρέπει ν’ αποταμιεύετε 2 ευρώ την ημέρα.
  3. …συνεχίζοντας, προοδευτικά, έως ότου συμπληρώσετε την προκαθορισμένη περίοδο.

Από τη στιγμή που τα νούμερα είναι αδύνατα για ορισμένους ανθρώπους, μπορείτε να θέσετε ένα μέγιστο ταβάνι των 200 ευρώ τον μήνα.

Η πρόκληση των 52 εβδομάδων μπορεί να γίνει και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάτε την αποταμίευση από τα 52 ευρώ την ημέρα και έπειτα μειώνετε το ποσό. Κάποιες φορές, αυτό είναι πιο εύκολο, καθώς στην αρχή έχετε περισσότερα κίνητρα.

Άλλες συμβουλές για ν’ αποταμιεύσετε χρήματα στο σπίτι

γουρουνάκι για κέρματα

Οι ανατολικές κουλτούρες, έχουν μια φιλοσοφία περισσότερο επικεντρωμένη στην αποκήρυξη παρά στη συσσώρευση. Γι’ αυτό έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν λιτό τρόπο ζωής, ο οποίος τους επιτρέπει να έχουν περισσότερο έλεγχο στα χρήματα.

Εκπρόσωποι του Ζεν έχουν δώσει συμβουλές για την αποταμίευση στο σπίτι. Ορίστε ορισμένες:

  • Να επισκέπτεστε πιο συχνά βιβλιοθήκες. Δεν ξοδεύετε δεκάρα, και ως αντάλλαγμα, περνάτε ευχάριστα τον χρόνο σας και μαθαίνετε.
  • Αντικαταστήστε το αυτοκίνητό σας με τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ακόμη καλύτερα με ένα ποδήλατο, ή με περπάτημα.
  • Πάρτε φαγητό από το σπίτι σας στη δουλειά. Το φαγητό απ’ έξω δημιουργεί μεγάλα έξοδα.
  • Μειώστε την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ. Όχι μόνο θα μπορέσετε ν’ αποταμιεύσετε χρήματα στο σπίτι, θα βοηθήσει και στη βελτίωση της υγείας σας.
  • Πίνετε νερό. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά ή άλλα ποτά με το νερό. Κάνει καλό στο σώμα σας και αποφεύγετε τα περιττά έξοδα.
  • Να κάνετε μόνοι σας τις επισκευές στο σπίτι. Δε χρειάζεται να πληρώσετε κάποιον για να σας κάνει τις μικροδουλειές όταν μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας με λίγη μικρή θέληση.
  • Εξοικονομήστε ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιείτε λιγότερο ρεύμα, αέριο, βενζίνη, κλπ. Το μόνο που χρειάζεστε είναι κοινή λογική.

Πηγή: meygeia.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ