Ένα εξαιρετικό άρθρο για την Ρευματοειδή αρθρίτιδα: Πώς θα αντιμετωπίσετε την πρωινή δυσκαμψία

Πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις για να καταπολεμήσετε την πρωινή δυσκαμψία

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται εναντίον των ιστών του ίδιου του οργανισμού.

Προσβάλλει πολλούς ιστούς και όργανα και χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονή των αρθρώσεων, που οδηγεί σε σημαντική μείωση της κινητικότητας με επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς.

Ενα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι η πρωινή δυσκαμψία, που προέρχεται από το γεγονός ότι οι αρθρώσεις έχουν μείνει ακίνητες για πολλή ώρα λόγω του νυχτερινού ύπνου.

Δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να την καταπολεμήσετε:

Χαλαρώστε τους γοφούς σας

Η καταπολέμηση της πρωινής δυσκαμψίας μπορεί να θέσει σε κίνηση τις αρθρώσεις και να τις προθερμάνει πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Χαλαρώστε τους γοφούς σας και κάνετε τις παρακάτω κινήσεις. Ξαπλώστε με την πλάτη και κυλήστε τα πόδια σας προς τα μέσα, μέχρις ότου τα γόνατα να αντικρίζουν το ένα το άλλο. Στη συνέχεια ανοίξτε τα πόδια σας κι επαναλάβετε την άσκηση πέντε φορές.

Χαλαρώστε τους ώμους σας

Ξυπνήστε το πάνω μέρος του σώματός σας. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια σας στα πλευρά σας. Σηκώσετε το ένα χέρι μέχρις ότου τα δάχτυλά σας να δείχνουν προς το ταβάνι. Χαμηλώστε το βραχίονα στο πλευρό σας και τεντώστε το άλλο σας χέρι. Επαναλάβετε πέντε φορές.

Καταπολεμήστε τον πόνο με μουσική

Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική. Τα άτομα με αρθρίτιδα και άλλου είδους πόνους που ακούνε μουσική έχει βρεθεί σε μελέτες πως πονάνε λιγότερο και έχουν μικρότερη αναπηρία. Οι γιατροί λένε πως η μουσική μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει φυσικά παυσίπονα, ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής.

Κάντε προπόνηση με βάρη

Η προπόνηση δύναμης -άρση βαρών- βοηθά στον έλεγχο του πόνου της αρθρίτιδας με την οικοδόμηση δυνατότερων μυών που θα στηρίζουν τις αρθρώσεις σας. Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να τηρήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα, κάνετε τις ασκήσεις τις πρωινές ώρες. Μια πρωινή προπόνηση σας βοηθά να κάψετε περισσότερο λίπος όλη την ημέρα. Αν δεν έχετε κάνει ποτέ βάρη, ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γυμναστή.

Κάντε ένα πρωινό ντους

Για να διευκολύνετε την δυσκαμψία, αποκτήστε τη συνήθεια να κάνετε ένα πρωινό ζεστό ντους. Στη διάρκειά του κάντε μερικές διατάσεις, όσο το νερό πέφτει και θερμαίνει τους μύες και τις αρθρώσεις σας. Σηκώστε τους ώμους σας, περιστρέψτε το λαιμό σας και γυρίστε κύκλο τους καρπούς σας. Αν ανησυχείτε για θέματα ισορροπίας τοποθετήστε ένα σκαμνάκι ή μια καρέκλα μέσα στο ντους και κάνετε τις παραπάνω ασκήσεις ενώ κάθεστε.

Ζεστάνετε τα ρούχα σας

Μην αφήσετε τις αρθρώσεις σας να πάνε απευθείας στο κρύο μόλις βγείτε από το ντους. Βάλτε τα ρούχα σας ένα ζεστό μέρος, ώστε να είναι ζεστά και ευχάριστα στην επαφή με το σώμα σας όταν τα φορέσετε. Η ζεστασιά θα καταπολεμήσει την ακαμψία και θα βοηθήσει το σώμα σας να είναι έτοιμο για τις δραστηριότητες της ημέρας.

Ενισχύστε την ισορροπία σας με tai chi

Τo tai chi μπορεί να βοηθήσει να προετοιμάσετε το μυαλό και το σώμα σας για όλη την ημέρα. Η έρευνα δείχνει πως αυτή η ήπια μορφή άσκησης ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας και βελτιώνει την ισορροπία. Οταν γίνεται το πρωί, μπορεί επίσης να βοηθήσει την συγκέντρωσή σας.

Κάντε μια πρωινή βόλτα

Μια πρωινή βόλτα είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το περπάτημα τρέφει τις αρθρώσεις και ενδυναμώνει τους μύες που στηρίζουν τις αρθρώσεις. Επίσης, σάς δίνει ενέργεια και βοηθά να κρατήσετε ένα υγιές βάρος. Μπορείτε ακόμα να βγάλετε το σκύλο σας βόλτα. Αν θέλετε, αφορμές για μια πρωινή βόλτα, θα βρείτε πολλές.

Χρησιμοποιήστε την άσκηση σε συνδυασμό με τα ψώνια σας

Οταν έχετε πάρα πολλά πράγματα να κάνετε και δεν χωράει στο πρόγραμμά σας χρόνος για πρωινή γυμναστική, τότε συνδυάστε την άσκηση με δουλειές. Πηγαίνετε με τα πόδια μέχρι το σούπερ μάρκετ αν έχετε να πάρετε λίγα πράγματα, ή παρκάρετε μακριά από την είσοδο αν έχετε να αγοράσετε πολλά. Ανεβείτε με τις σκάλες στο σπίτι ή στη δουλειά σας αντί να πάρετε το ασανσέρ,  όπως αναφέρει το Medinova

Αποστασιοποιηθείτε από τον πόνο

Αυτό μπορεί να ακούγεται από παράξενο μέχρι αδύνατο, ωστόσο μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε πολύ πιο άνετα με την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Φορέστε γάντια αν πονάτε την ώρα που πιάνετε το τιμόνι για να οδηγήσετε ή γενικότερα όταν πρέπει να πιάσετε κάτι που σας δημιουργεί πόνο στις αρθρώσεις. Χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο όταν πρέπει να πιάσετε κάτι (π.χ. από ένα ντουλάπι), που δεν είναι τόσο ψηλά ώστε να θέλετε σκάλα ή σκαμνάκι, αλλά υποχρεώνεστε να τεντώσετε τις αρθρώσεις σας για να το φτάσετε και αυτό σας δημιουργεί πόνο. Τέτοιου είδους μικρές αλλαγές θα σας επιτρέψουν να νοιώθετε λιγότερο πόνο και άγχος στο ξεκίνημα της ημέρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ