Όλη η έρευνα για φονικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη ανάλογο μ' εκείνον του 1999 - Έως και 30.000 θύματα

Ζοφερές εκτιμήσεις.

Ο Μουράτ Νουρλού, επικεφαλής της Σεισμολογικής Υπηρεσίας της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), εκτίμησε ότι ενδεχόμενη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έως και 30.000 ανθρώπους.

Η Κωνσταντινούπολη, άλλωστε, βίωσε το χτύπημα του εγκέλαδου όταν το 1999 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι.

Ο κ. Νουρλού, εν προκειμένω, ανέφερε: «Το σενάριό μας αναφέρει ότι ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ που θα δώσει στη Θάλασσα του Μαρμαρά το Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο 26 έως 30 χιλιάδων ανθρώπων. ο κλειδί στη διαχείριση μίας καταστροφής είναι να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Σύμφωνα με το σενάριο που έχουμε για την Κωνσταντινούπολη, σε περίπτωση σεισμού 60.000 άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Περίπου 44.802 κτίρια θα καταστραφούν, ενώ 2,4 εκατ. κάτοικοι θα μείνουν χωρίς σπίτια. Οι δημόσιοι θεσμοί, οι δήμοι και η AFAD προετοιμαζόμαστε για έναν σεισμό. Σχεδιάζουμε ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Σουκρού Ερσόι, καθηγητής του τμήματος Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιλντίζ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», έχουν καταγραφεί -φέτος- περίπου 5.000 σεισμικές δονήσεις σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ