Στη Γερμανία πνίγεται κάθε μέρα ένα παιδί - Οι ναυαγοσώστες λένε ότι οι γονείς προσέχουν τα κινητά τους

Τραγικός απολογισμός.

Προειδοποίηση πως ένας αυξανόμενος αριθμός πνιγμών παιδιών αυτό το καλοκαίρι συνδέεται με την εμμονή των γονιών τους με τα κινητά τηλέφωνά τους, διατυπώνεται από ναυαγοσώστες στη Γερμανία.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Γερμανία φέτος, με σχεδόν καμία μέρα να μην έχει περάσει χωρίς να έχει καταγραφεί θάνατος.  

Ο Γερμανικός Ναυαγοσωστικός Σύλλογος (DLRG) - ο μεγαλύτερος οργανισμός του είδους του στον κόσμο, που παρέχει 40.000 εθελοντές ναυαγοσώστες στις γερμανικές παραλίες, λίμνες και ακτές, κάνει άμεση σύνδεση μεταξύ παιδιών που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο νερό και γονιών που όντας πολύ απασχολημένοι με τα κινητά τηλέφωνα τους, δεν πρόσεξαν τι συνέβαινε.

«Πολύ λίγοι γονείς και παππούδες ακούν τη συμβουλή: όταν τα παιδιά και τα εγγόνια σας βρίσκονται στο νερό, βάλτε το smartphone σας μακριά», δήλωσε ο Achim Wiese, εκπρόσωπος της DLRG.   «Αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση περιστατικά ανθρώπων που δεν έδιναν προσοχή», πρόσθεσε ο Peter Harzheim της Γερμανικής ομοσπονδίας εποπτών πισινών.   Επίσης κάνει λόγο για θλιβερές καταστάσεις με γονείς που είναι πολύ απασχολημένοι με τα κινητά τους και δεν προσέχουν τα παιδιά τους.  

Ωστόσο, οι οργανώσεις έχουν επίσης κατηγορήσει το σχολικό σύστημα ότι δεν κάνει τα μαθήματα κολύμβησης υποχρεωτικά από νεαρή ηλικία. Οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν επίσης οδηγήσει στη μείωση των ωρών λειτουργίας των πισίνων.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, οι πνιγμοί σε όλη τη χώρα έγινα πρωτοσέλιδη είδηση, συμπεριλαμβανομένης της είδησης ενός επτάχρονου αγοριού που πέθανε σε μια πισίνα στην βαυαρική πόλη Marktredwitz. Στο Münster ένας άνθρωπος πέθανε μετά από ένα άλμα σε ένα κανάλι.

Μεταξύ των πνιγμών υπήρξαν περισσότερα από 20 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών και 40 νέες γυναίκες και άνδρες ηλικίας μεταξύ 16 και 25 ετών. Οι ηλικιωμένοι θεωρείται επίσης ότι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο όταν κολυμπούν πολύ μακριά και εξαντλούνται. Η γερμανική ένωση κολύμβησης (DSV) προειδοποίησε ότι με την έλλειψη κρατικής υποστήριξης για τα μαθήματα κολύμβησης και την έλλειψη πρόσβασης των σχολείων σε πισίνες, η Γερμανία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ακατάλληλη χώρα για κολύμβηση.  

«Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη σωστή γνώση για το πώς να συμπεριφέρονται στο νερό», ανέφερε ο Axel Dietrich του DSV στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνει δε πως πολλοί πνίγηκαν φέτος επειδή δεν γνώριζαν τίποτα για τις θερμοκρασίες του νερού και τα ρεύματα στο συγκεκριμένο σημείο στο οποίο βρισκόταν, ή γιατί ξαφνικά αντιμετώπισαν κράμπα στο πόδι τους στη μέση μιας λίμνης και δεν είχαν ιδέα τι να κάνουν.

Με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ