Μήπως τελικά οι υδατάνθρακες και τα γλυκά πυροδοτούν την οστεοαρθρίτιδα οδηγώντας στην αναπηρία

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση των αρθρώσεων που συχνά οδηγεί σε αναπηρία.

Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες ίσως δίνει το έναυσμα για την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Οκλαχόμα.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Disease Models & Mechanisms, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τιμ Γκρίφιν, παρατήρησαν ότι η ύπαρξη υδατανθράκων στη διατροφή συντελούσε σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας σε εργαστηριακά ποντίκια, ακόμα και όταν αυτά δεν παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις ως προς το βάρος.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση των αρθρώσεων που συχνά οδηγεί σε αναπηρία. Εκδηλώνεται όταν ο χόνδρο μεταξύ των οστών φθείρεται, προκαλώντας το τρίψιμο των οστών μεταξύ τους. Παράγοντες συντελούν στην εμφάνισή της είναι η σωματική καταπόνηση, το ιστορικό τραυματισμών στις αρθρώσεις, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το πλεονάζον βάρος.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να δουν πως η παχυσαρκία συντελεί στη οστεοαρθρίτιδα και έτσι εξέθεσαν σε διατροφή με πολλά λιπαρά εργαστηριακά ποντίκια. Όμως, παρατήρησαν ότι η σύσταση των υδατανθράκων ακόμα και σε διατροφικό πλάνο με λίγα λιπαρά αρκούσε για να αλλάξει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Ως βασικοί ένοχοι θεωρήθηκαν οι φυτικές ίνες και η ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αλλαγή των επιπέδων της σακχαρόζης και των φυτικών ινών στην διατροφή άλλαζε και την παθολογία της οστεοαρθρίτιδας στα τρωκτικά. Η διατροφή με πολλή σακχαρόζη αύξανε τις ενδείξεις φλεγμονής, ενώ μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες προκαλούσε αλλαγή στα γονίδια του χόνδρου και τις οδούς ανταπόκρισης του κυτταρικού στρες.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η διατροφή επηρεάζει την υγεία των αρθρώσεων μας. Με έκπληξη παρατηρήσαμε τόσες σχετικές με την οστεοαρθρίτιδα διαφορές στα διατροφικά σχήματα με πολλούς υδατάνθρακες, αν και το σωματικό βάρος και λίπος παρέμεναν σταθερά», λέει ο Δρ Γκριφιν.

Επόμενος στόχος του είναι να μελετήσει πως διαφορετικοί τύποι διατροφικών φυτικών ινών και άλλα συστατικά της διατροφής μας συντελούν στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας αλλά και τον ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στην πάθηση.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ