Όλη η Κρήτη σε ένα σπίτι: Το σπίτι του Πολιού - Εδώ συνάντησα την 90χρονη κα Παγώνα να δουλεύει ακόμη με τεράστιο χαμόγελο (Φωτό & Βίντεο)

Μια υπέροχη συνάντηση, μια πολύ όμορφη εμπειρία!

Μία μέρα πριν γιορτάσω τα.... προεόρτια των γενεθλίων μου επισκέφτηκα «το σπίτι του Πόλιου», στο Αστέρι ένα όμορφο μικρό χωριό του Ρεθύμνου με μεγάλη ιστορία.

Εδώ αποφάσισα να σβήσω τα κεράκια μαζί με όλη την οικογένεια σε ένα παραδοσιακό κρητικό σπίτι – μουσείο με ταβέρνα που μοσχοβολάει βότανα και αρώματα της Κρήτης.

Πήγα λοιπόν να κανονίσω τι θα φάνε η οικογένεια φίλοι μου την επόμενη μέρα και είχα meeting με τον 29χρονό Μανώλη Πολιουδάκη που έχει αναλάβει τα ηνία ως πρωτότοκος γιος του Γιώργη Πολιουδάκη

Από κοντά και ο Δημήτρης 26 ετών σήμερα ο Βενιαμίν της οικογένειας βοηθάει το μεγάλο του αδερφό και είναι το καμάρι της μαμάς του που έφερε στον κόσμο άλλα δύο κορίτσια και έτσι με τέσσερα παιδιά έγινε πολύτεκνη.

Η μαμά λοιπόν η κυρία Ελένη στην κουζίνα από το πρωί αλλά εκεί και η κυρία Παγώνα που πλησιάζει τα 90 και έκλεψε την καρδιά μου.

Το χωριό "Αστέρι"

Το Αστέρι είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, σε υψόμετρο 80 μέτρων, χτισμένο σε ύψωμα και σε μέρος της πλαγιάς του Αρσανιωτικού χειμάρρου που περνάει από τα δυτικά του.

Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Χαμαλευρίου στο Νομό Ρεθύμνου.

Βρίσκεται 2 χλμ. Νότια των δύο εθνικών δρόμων ενώ απέχει μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου και 70 χλμ. από Χανιά και Ηράκλειο.

Αν και ακόμα δεν έχει τεκμηριωθεί, εικάζεται πως το χωριό ονομάστηκε Αστέρι, από μια βρύση που βρισκόταν παλαιότερα στο κέντρο του χωριού με μια μαρμάρινη λιονταροκεφαλή που έλαμπε σαν αστέρι (η βρύση πιθανόν λεηλατήθηκε).

Στην επανάσταση του 1866 τα χωριά Αστέρι και Χαμαλεύρι λεηλατήθηκαν από τους Τούρκους, που κατέστρεψαν ολοσχερώς τα σπίτια των χριστιανών. Αντίστοιχες καταστροφές συνέβησαν και το 1889, οπότε ελάχιστα οικοδομήματα σώθηκαν από την εποχή της Ενετοκρατίας. Παρόλα αυτά το χωριό Αστέρι έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δική του ταυτότητα αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Στο χωριό έχει αναγερθεί και μνημείο για τους πεσόντες στην γερμανική αντίσταση. Οι Γερμανοί ήρθαν πρώτη φορά στις 31 Μαΐου του 1941 και, ύστερα από εξονυχιστική έρευνα στις οικίες του διπλανού χωριού, συνέλαβαν δυο άτομα που είχαν στην κατοχή τους πολεμικό υλικό.

Την 1η Ιουνίου, κύκλωσαν το χωριό και συνέλαβαν τους λιγοστούς άνδρες που βρήκαν (δεν πείραξαν τους ηλικιωμένους και τα παιδιά). Εκτέλεσαν συνολικά 14 άτομα (από τις πρώτες μαζικές εκτελέσεις στην Κρήτη) ως αντίποινα για την συμμέτοχη των πολιτών στον πόλεμο. Τα γυναικόπαιδα εγκατέλειψαν το χωριό. Μετά από δυο ημέρες, οι Γερμανοί επέστρεψαν, εκτέλεσαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που είχε παραμείνει στο χωριό και πυρπόλησαν όλα τα σπίτια. Το “Σπίτι του Πολιού” λόγω και των εύφλεκτων υλικών που είχε, κάπνιζε για 11 μέρες και υπέστη σημαντικές καταστροφές.

Σήμερα αρκετά από τα κατεστραμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί, ενώ υπάρχουν και καινούργια κτίσματα καθώς πολλοί από τους κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει το χωριό αποφάσισαν να επιστρέψουν στις ρίζες τους.

 

Η κυρία Παγώνα δεν παραλείπει κάθε πρωί να χτυπήσει κάρτα που λέμε δηλαδή να διπλώσει τις πετσέτες και να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί αψηφώντας το χρόνο το δε  χαμόγελο στα χείλη και οι μαντινάδες - μαντινάδες. Γελάσαμε πολύ με την shocking  μαντινάδα που μου είπε και την οποία θα δείτε παρακάτω στο βιντεάκι που την τράβηξα.

 

Το Λαογραφικό Μουσείο

Ο Γεώργιος Πολιουδάκης, ένας άνθρωπος με μεράκι για την παράδοση, θέλοντας να διασώσει την ιστορία της οικογένειάς του, του χωριού του, του τόπου του, ξεκίνησε από μικρός τη συλλογή αντικειμένων λαϊκού πολιτισμού καθώς και οικοσκευών παλαιών νοικοκυριών της τοπικής κουλτούρας.

Πολλά από τα μοναδικά αυτά αντικείμενα είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια ως άχρηστα γιατί δυστυχώς κάποιοι απαξίωναν τους θησαυρούς που κατείχαν. Από εκεί, ο εμπνευστής του μουσείου, κατάφερε να διασώσει μοναδικά μουσειακά κομμάτια.

Έτσι, η απόφαση του να δημιουργήσει μια κιβωτό ιστορίας και πολιτισμού, ένα λαογραφικό μουσείο, πήρε σάρκα και οστά.

 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ο Μανόλης Πολιουδάκης και ο μικρότερος αδελφός του Δημήτρης τα νέα «αστέρια» στου « Πολιού»

Με την κα Παγώνα που δουλεύει ως τα 90 της απο το πρωί ως το βράδυ! Μεγάλη μου τιμή 

Η μαντινάδα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ