Πόσο νόστιμη είναι η Νάξος: 10 προτάσεις για σούπερ φαγητό, σωστό ποτό και γλυκά

Οδηγός για καλοπερασάκηδες.

Βασικό εργαλείο για την νέα φάση που διαμορφώνεται στο γαστρονομικό τοπίο της Νάξου, σχεδόν παντού και για όλους, τα εξαίσια τοπικά προϊόντα που εμπνέουν στον έναν ή στον άλλον βαθμό την υπό διαμόρφωση νέα γευστική ταυτότητα του νησιού: τα καταπληκτικά τυριά με ναυαρχίδες την εξαίσια γραβιέρα Νάξου και το ιδιότυπο Αρσενικό, οι ΠΟΠ πατάτες Νάξου, κρεατικά ανάμεσά τους και το άγριο κατσίκι («βαγιάρικο»), φοβερά ψάρια (ο στόλος της Νάξου προμηθεύει όλο το Αιγαίο), το υπέροχο λικέρ κίτρο, η ελληνική απάντηση στην γκράπα.

Όχι πως έλειψε ποτέ το καλό φαγητό στο νησί - και πως θα μπορούσε άλλωστε με τόσα και τέτοια πρώτη ύλη - η Νάξος άλλωστε είναι το πιο μεγάλο, το πιο εύφορο και το πιο πλούσιο νησί των Κυκλάδων. Μπροστά όμως στο τεράστιο κύμα της άνθισης και του εκσυγχρονισμού της ελληνικής κουζίνας, η Νάξος έμεινε προσηλωμένη στη δική της νόστιμη, πολύ απλή κουζίνα.

Φέτος, όμως, τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν και η Νάξος κάνει γερή είσοδο σε μια νέα γαστρονομική πραγματικότητα που διατηρεί σαφή ελληνικό-τοπικό χαρακτήρα προς μεγάλη ευχαρίστηση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Άλλωστε ολόκληρο το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος: ήδη προβλήθηκε το δεύτερο επεισόδιο για τη Νάξο από το διεθνές δίκτυο του Nautical Channel σε 40 χώρες από Αμερική, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Αυστραλία με σημαντικές αναφορές στα τοπικά προϊόντα του νησιού (στην Ελλάδα μεταδόθηκε ήδη από την COSMOTE TV και θα αναμεταδίδεται τους επόμενους μήνες). 

Στο ίδιο πνεύμα και το μεγάλο άρθρο του βραβευμένου ταξιδιωτικού δημοσιογράφου και μέλους της Διεθνούς Ένωσης Συντακτών για τη Γαστρονομία και τον Οίνο, Marc D’ Entremont, με τίτλο «η Συγκομιδή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων», που αναφέρεται σε μοντέρνες γεύσεις, αγνά υλικά, διαχρονικές συνταγές και τα αμέτρητα μυστικά της τοπικής κουζίνας, όπως και τα δημοσιεύματα που περιμένουμε να δημοσιευθούν για εστιατόρια, τυροκομεία και άλλες μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων της Νάξου σε κορυφαία ιταλικά ταξιδιωτικά περιοδικά από την έμπειρη ταξιδιωτική συντάκτρια Cristina Gambaro .

Οι καινούργιες αφίξεις, οι νέες γεύσεις

 Το εστιατόριο «520» ανεβάζει την σύγχρονη ελληνική κουζίνα στη βεράντα

Το εστιατόριο «520» ανεβάζει την σύγχρονη ελληνική κουζίνα στη βεράντα

Ολοκαίνουργια άφιξη λοιπόν, το εστιατόριο «520» (2285 027271) στον όροφο του ομώνυμου δημοφιλούς bar, πάνω στην παραλιακή. Άκρως καλοκαιρινή διάθεση, με ανάλαφρη μοντέρνα διακόσμηση στα λευκά και τη σφραγίδα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής στη σκεπαστή βεράντα και εκπληκτική θέα στο λιμάνι. Το μενού ψηφίζει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με την επιμέλεια του γνωστού σεφ Γιάννη Στανίτσα και προσφέρει πολύ νόστιμο και ανάλαφρο φαγητό, με βάση τα τοπικά προϊόντα της Νάξου. Στα συν, τα ευρηματικά και πολύ γευστικά vegetarian πιάτα.

 Ο Νίκος Δημητροκάλης επί τω έργω

Ο Νίκος Δημητροκάλης επί τω έργω

Την ιταλική πλευρά της γαστρονομίας του νησιού, σφραγίζει φέτος ο σεφ Νίκος Δημητροκάλης (Dal Professore), συμπράττοντας με το ναξιώτικο εστιατόριο Strofili (2285 027034). Στο «Strofili-Dal Professore» (επάνω στο κύμα με θέα στο λιμάνι), ο έμπειρος σεφ σε μια από τις καλύτερες στιγμές του, δημιουργεί κλασσικά ιταλικά πιάτα που αποδίδει χρησιμοποιώντας τα τοπικά προϊόντα, μαζί με θαλασσινά και ψάρια. Σπεσιαλιτέ μοναδική, η πανάλαφρη κριτσανιστή πίτσα Scrocchiarella με ένα απίστευτο «υγρό ζυμάρι».

 Το εστιατόριο «Barozzi» δίνει σοφιστικέ αύρα στο νησί

Το εστιατόριο «Barozzi» δίνει σοφιστικέ αύρα στο νησί

Σε νέα, πιο ώριμη φάση, το εστιατόριο «Barozzi» (2285 027672) στον Άγιο Γεώργιο της Νάξου, που στην πραγματικότητα μόλις πρόλαβε να κάνει πρεμιέρα πέρυσι προς το τέλος της σεζόν. Στεγάζεται σε υπέροχα ανακαινισμένο πετρόκτιστο κτίριο και από άποψη αισθητικής, είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σοφιστικέ εστιατόριο του νησιού. Ο σεφ Νίκος Κωστιδάκης και ο sous chef Κωνσταντίνος Στέφου, προτείνουν μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με άποψη, που βασίζεται σε τοπικά και κυκλαδίτικα προϊόντα. Ενδιαφέρουσα και η cocktail list σε επιμέλεια του bartender Χρήστου Χουσέα.

 Την εξωτική πλευρά του νησιού θα ανακαλύψεις στο «Tortuga Βeach Bar & Restaurant»

Την εξωτική πλευρά του νησιού θα ανακαλύψεις στο «Tortuga Βeach Bar & Restaurant»

Λίγο έξω από την πόλη, στην παραλία της Πλάκας, το all day bar restaurant «Tortuga Βeach Bar & Restaurant» (2285 044300) που ξεκίνησε και αυτό την πορεία του προς το τέλος της σεζόν, τυλίγει με εξωτική αύρα το ναξιώτικο καλοκαίρι: μπαμπού, στόφες με εξωτικά πριντς, δερμάτινα day beds και σέρβις στην παραλία. Το μενού ανεβάζει τον πήχη προσφέροντας μια φίνα fusion κουζίνα με λάτιν αναφορές υπό την επιμέλεια του βραβευμένου σεφ Γιάννη Παροίκου.

 Γεύσεις της θάλασσας στο «Naxian Capriccio»

Γεύσεις της θάλασσας στο «Naxian Capriccio»

Πίσω στη Χώρα και ανάμεσα στις τουριστικού προσανατολισμού ταβέρνες της παραλιακής, ξεχωριζει το θαλασσινό μενού με σύγχρονη ματιά, της ταβέρνας «Naxian Capriccio» (2285 023296). Σε επιμέλεια του σεφ Κώστα Τζιτζικάκη και chef de cuisine τον Θοδωρή Σουπιάδη, κάνει παρέα με κλασσικά ελληνικά μαγειρευτά ημέρας και χειροποίητα γλυκά.

 Το εστιατόριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου δίνει έμφαση στην παράδοση

Το εστιατόριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου δίνει έμφαση στην παράδοση

Τέλος, στον αντίποδα της εκσυγχρονισμένης όψης της ελληνικής κουζίνας που ξεκινάει τη ναξιακή αντεπίθεσή της, αλλά και της έθνικ και της fusion, ανοίγει στη Χώρα, πάνω στην παραλιακή, το εστιατόριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα αποκλειστικά και μόνο με τα διάσημα ναξιώτικα τοπικά προϊόντα: τυριά, κρέας, πατάτες, κίτρο, φρούτα και λαχανικά. Πέτυχα το μαγαζί με τις σκαλωσιές και την κουζίνα στις δοκιμές υπό την εποπτεία του νεαρού σεφ και υπεύθυνου του εστιατορίου Βαγγέλη Βενιέρη. Το απειραθίτικο ρόστο, το σαγανάκι και οι κροκέτες που δοκίμασα είναι ένα μικρό δείγμα του εδεσματολογίου του εστιατορίου.

Μια exlusive «ουίσκι εμπειρία»

 Το εντυπωσιακό μπαρ του ξενοδοχείου «Naxian Collection Luxury Villas & Suites»

Το εντυπωσιακό μπαρ του ξενοδοχείου «Naxian Collection Luxury Villas & Suites»

Στο μέτωπο του κρασιού και των spirits, η Νάξος έχει να παρουσιάσει σπουδαία πράγματα και ίσως μοναδικά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το μπαρ του πολυτελούς ξενοδοχείου «Naxian Collection Luxury Villas & Suites», διαθέτει περισσότερες από 300 ετικέτες whiskey και bourbon από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 37 ετικέτες premium γιαπωνέζικα ουίσκι. Οι aficionados, μπορούν να κλείσουν ραντεβού κατά μονάς ή σε μικρά γκρουπ και να δοκιμάσουν σε επίπεδο ντεγκουστασιόν 10 ουίσκι flights ή να επιλέξουν οποιοδήποτε ουίσκι από τη συλλογή του μπαρ ενώ μπορούν να απολαύσουν pairing ουίσκι-φαγητό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Οινογνωσίες οργανώνονται στην ειδική αίθουσα στο κελάρι όπου αναπαύονται περισσότερες από 2.500 διαφορετικές φιάλες εκλεκτών οίνων σε συνδυασμό με ναξιώτικα τυριά από την ειδική κάβα του ξενοδοχείου.

 Εάν προτιμάς ένα καλό κρασί, το wine bar «Οινοχώρος» είναι για σένα

Εάν προτιμάς ένα καλό κρασί, το wine bar «Οινοχώρος» είναι για σένα

Σε τελείως άλλο στιλ, το wine bar «Οινοχώρος» (2285 301507) στον Άγιο Γεώργιο. Κολλημένος με το κρασί, όπως γράφει η Άρτεμις Τζίτζη στο athinorama.gr, ο νεαρός Κωσταντίνος Μακρυδημήτρης, έχει φτιάξει με τα χεράκια του ένα χαλαρό και νεανικό στέκι και προσφέρει περισσότερες από 100 ετικέτες αποκλειστικά από τον αμπελώνα των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Κρασί με το ποτήρι, τυριά ναξιώτικα για συνοδεία, μουσικές τζαζ φανκ και σόουλ και άραγμα στα τραπεζάκια-βαρέλια στο πεζοδρόμιο.

Για τους γλυκατζήδες

 Γλυκιά γεύση από το «Ακταίον»

Γλυκιά γεύση από το «Ακταίον»

Το ζαχαροπλαστείο «Ακταίον» (2285 026111) δεν είναι καινούργια ιστορία στη Νάξο. Θα λέγαμε μάλλον πως είναι σημείο αναφοράς για τους γλυκατζήδες, ντόπιους και επισκέπτες, εδώ και 64 χρόνια. Το άνοιξε ο Μικρασιάτης Νικολής από το Αϊβαλί το 1954. Τότε, μάλλον δεν είχε φανταστεί πως το μαγαζάκι του, στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας που εκπροσωπεί η Καλίτσα Φραγκίσκου, θα έπαιρνε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό «Le Μeilleur Macaron Grec» που οργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία με ένα μακαρόν φτιαγμένο με ελαιόλαδο, βασιλικό και περγαμόντο! Εκτός από τα κλασικά γλυκά, ανάμεσά τους και το ναξιώτικο γλυκό του γάμου «μελαχρινό», φτιάχνουν και τη «γαρίδα», με βάση από αλεσμένη πατάτα και στολισμένη με φιλέτα αμυγδάλου. 

Στο «Ραντεβού» (2285022266) πάλι, επάνω στο λιμάνι της Νάξου, θα βρείτε ένα ωραίο αμυγδαλωτό που αντί για ζάχαρη έχει μέλι και ακόμα, αν είσαστε τυχεροί, σάντουιτς με ναξιώτικο ζαμπόνι, ένα ντόπιο αλλαντικό που δεν βρίσκεις στην αγορά και που αν είναι καλοφτιαγμένο λιώνει στο στόμα σαν σκέτο βελούδο. Ιδιοκτήτες, ο ζαχαροπλάστης Γιάννης Παπαδόπουλος και ο αδελφός του, ο σεφ Δημήτρης Παπαδόπουλος που έχει γράψει το πολύ ωραίο βιβλίο για την παραδοσιακή ναξιώτικη γαστρονομία «Ξερολιθιές της Γεύσης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ