Η ξακουστή Σκοπελίτικη τυρόπιτα step by step από τη Ντίνα Νικολάου (Φωτό)

Η χαρακτηριστικότερη πίτα της Σκοπέλου που διαφέρει από τις πίτες όλης της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η ιστορία της ξεκινάει πολύ παλιά, όταν οι αλοννησιώτες βοσκοί έπρεπε να επισκέπτονται τα μικρά νησάκια (Κυρα-Παναγιά, Σκάτζουρα, Γιούρα, Περιστέρα) που βρίσκονται τριγύρω των μεγαλύτερων νησιών για να ελέγξουν τα κοπάδια των αγριοκάτσικων που ζούσαν εκεί. Και φυσικά, δεν πήγαιναν για μια μέρα μόνο, αφού μηχανοκίνητα καΐκια δεν υπήρχαν.

Για φαγητό, ψυγείο και φούρνο ούτε λόγος. Το μόνο που μπορούσαν να έχουν μαζί τους είναι αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και λίγο ξερό τυρί (ίσως μυζήθρα). Ένα τηγάνι ήταν αρκετό για να αντικαταστήσει τον ξυλόφουρνο.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η τηγανητή πίτα που ταξίδεψε από την Αλόννησο με τις «νύφες», προς το απέναντι νησί, που πήγαιναν να παντρευτούν τον Σκοπελίτη γαμπρό αλλά και τις γυναίκες που πήγαιναν στη Σκόπελο για το μάζεμα της ελιάς.

Τα υλικά δεν έχουν αλλάξει καθόλου, παρόλο που αν αναζητήσεις την Σκοπελίτικη Τυρόπιτα στο internet θα την βρεις με πολλές, πολλές διαφορές. Άλλος προτείνει, αυγά στη ζύμη, άλλος μπέικιν, άλλος ξύδια… Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εμπεριέχονται στα υλικά της αυθεντικής.
Αλεύρι, νερό, λάδι, τυρί…

Τέλος… Το μυστικό της άλλωστε, δεν αφορά τη ζύμη της, αλλά το άνοιγμα του φύλλου και το ψήσιμο που γίνεται στο τηγάνι.
Το φύλλο ανοίγεται αποκλειστικά με τον πλάστη βέργα, τόσο λεπτό, που θα πρέπει να «διαβάζεις» όταν το σηκώσεις στον αέρα. Ζεσταίνεις πολύ ελαιόλαδο στο τηγάνι και όταν ρίξεις την πίτα θα πρέπει να αιωρείτε μέσα σ’ αυτό. Αμέσως θα πρέπει να φουσκώσει σαν λουκουμάς και να δημιουργηθούν μικρές φουσκαλίτσες επάνω στο ζυμάρι. 

Όσο και να προσπαθήσω να σας εξηγήσω όλες τις λεπτομέρειες, δεν θα μπορέσω να γίνω απόλυτα σαφής. Έτσι λοιπόν, σας έχω την τυρόπιτα step by step για να μπορέσετε να φτιάξετε την καλύτερη και μάλιστα από τα χεράκια σας.

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Τοποθετώ ένα στρογγυλό κομμάτι ζύμης επάνω στον αλευρωμένο πάγκο και ξεκινάω το άνοιγμα με τον πλάστη.

Για να ανοίξει σωστά, τυλίγω το μισό φύλλο στον πλάστη και ρολάρω απαλά, δίνοντας κίνηση από το κέντρο του πλάστη προς τις άκρες.

Γυρίζω το φύλλο και επαναλαμβάνω τις ίδιες κινήσεις.

Πασπαλίζω τακτικά με αλεύρι για να μην κολλήσει το φύλλο.

Τυλίγω το μισό φύλλο επάνω στον πλάστη και το τίναζω για να πέσει το περιττό αλεύρι.

Ραντίζω περιμετρικά με ελαιόλαδο και θρυμματίζω με τα χέρια ένα κομμάτι σκληρής φέτας…

…σκορπίζοντάς το σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Ξεκινάω να διπλώνω το φύλλο σε χαλαρό ρολό, φτάνοντας μέχρι τη μέση του φύλλου.

Κάνω την ίδια κίνηση και από την απέναντι μεριά.

Πιάνω την άκρη των τυλιγμένων ρολών και γυρίζω προς το κέντρο…

… δημιουργώντας μια στρογγυλή, χαλαρή πίτα.

Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, αρκετό ελαιόλαδο και ρίχνω την πίτα.

Την αφήνω για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Χρησιμοποιώντας 2 πηρούνια, γυρίζω την πίτα με προσοχή και συνεχίζω το τηγάνισμα μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.

Βγάζω την πίτα, και την αφήνω σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει και σερβίρω αμέσως.

 

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ