Γίνεται «Σουλτάνος» ο Ερντογάν - Σήμερα η Τουρκία μετατρέπεται σε Προεδρική Δημοκρατία - Ποιοι θα παραστούν στην ορκωμοσία

Αλλάζει το πολίτευμα στην Τουρκία.

Η σημερινή (09/07) ημέρα για την Τουρκία είναι ιστορική, καθώς η χώρα μετατρέπεται σε Προεδρική Δημοκρατία με Πρόεδρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου.

Η ορκωμοσία του «Σουλτάνου» θα γίνει στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) στο Κοινοβούλιο και στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά υπερεξουσίες καθώς έχει το δικαίωμα να ορίζει και να παύει τα μέλη της κυβέρνησης, να ορίζει αντιπροέδρους και να διαλύει το κοινοβούλιο.

Επίσης, το αξίωμα του πρωθυπουργού, από σήμερα (09/07), δεν υφίσταται.

Το «παρών» στην ορκωμοσία του Ερντογάν θα δώσουν 28 ηγέτες, κανένας όμως από κράτος-μέλος της Ε.Ε., η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ενώ μεταξύ των 3.000 προσκεκλημένων είναι κι η τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο είναι οι εξής: Βουλγαρία, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Πακιστάν, Κιργιστάν, Σουδάν, Γουινέα, Ζάμπια, Γουινέα-Μπισάου, Ισημερινή Γουινέα, Σομαλία, Μαυριτανία, Γκαμπόν, Τσαντ, Τζιμπουτί, Βενεζουέλα, Κατάρ.

Παρόντες, επίσης, θα είναι οι ηγέτες του Κοσόβου, των Τουρκοκυπρίων κι οι Γ.Γ. του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τελετή ορκωμοσίας, θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ, του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ