Μήπως ο στιγμιαίος καφές μας αφυδατώνει;

Η αγαπημένη μας απόλαυση κρύβει τελικά παγίδες ή όχι;

Για να ξεκινήσει καλά το πρωινό για ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου Ελληνικού πληθυσμού συνοδεύεται από την κατανάλωση καφέ. Ο καφές είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό και για πολλούς ανθρώπους αποτελεί την 1η πηγή ενυδάτωσης.

Ένα ερώτημα που υπάρχει συχνά, είναι αν ο καφές και δη ο στιγμιαίος μας αφυδατώνει.

Σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται ζεστός η κρύος συνεισφέρει στην ενυδάτωση του οργανισμού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 98%. Δεδομένου αυτού καταρρίπτεται ο μύθος για τον στιγμιαίο καφέ ότι είναι διουρητικός και προκαλεί αφυδάτωση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) η ασφαλής δόση καφεΐνης που δεν οδηγεί σε αφυδάτωση, ούτε υπό κανονικές συνθήκες, ούτε υπό συνθήκες άσκησης, είναι μέχρι 400mg ανά ημέρα (2-3 στιγμιαίοι καφέδες είτε νες είτε  φραπέ χωρίς να υπάρχει άλλη πηγή καφεΐνης μέσα στην ημέρα)

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που εκπονήθηκε σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου (Loughborough University)  έδειξε πως η διούρηση 4 ώρες μετά την κατανάλωση όμοιας ποσότητας νερού και καφέ είναι ίδια. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβει κανείς ότι η διούρηση δεν αποτελεί δείκτη αφυδάτωσης. Το ρόφημα το οποίο καταναλώνουμε περιέχει καφεΐνη αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από νερό.

Η παραπάνω διούρηση όταν γίνεται σχετίζεται έτσι κι αλλιώς με αυξημένη πρόσληψη υγρών, όπως και αν καταναλώνονταν οποιαδήποτε άλλα ροφήματα ή νερό.

Πέρα από την ενυδάτωση ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη. H ποσότητα καφεΐνης που έχουν οι καφέδες ενδεικτικά φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. 

Είδος Καφέ

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg

Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι ό σκέτος καφές (χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά, γάλα κ.λπ.) συμβάλει στην καθημερινή ενυδάτωση, δεδομένου ότι περιέχει πάνω από 99% νερό, αρκεί να μην ξεπερνάτε την ημερήσια σύσταση για 400mg καφεΐνης (2-3 στιγμιαίοι νες ή φραπέ χωρίς να υπάρχει άλλη πηγή καφεΐνης μέσα στην ημέρα) .

Δώστε την ενυδάτωση που χρειάζεται το σώμα σας κάνοντας ένα απλό υπολογισμό :
40 Χ κιλά σωματικού βάρους = L (λίτρα)  υγρών ανά ημέρα.

Φροντίστε να ενυδατώνεστε καλά και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η απώλεια υγρών από το σώμα είναι μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ