Λατρεύεις το Σούσι; Ο Άκης σου δείχνει πως να το φτιάξεις βήμα-βήμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το τέλειο Σούσι μόνο από τον Άκη

Υλικά

Για το ρύζι

230 γρ. ρύζι αρμπόριο

420 γρ. νερό

50 γρ. mirin

2 κ.σ. ρυζόξιδο

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σούσι

1 φιλέτο σολομό

1 φέτα τόνο

100 γρ. σουρίμι

1 αγγούρι

1 αβοκάντο

3 φύκια nori

1-2 κ.γ. μαγιονέζα ή τυρί κρέμα

1 κ.σ. άσπρο σουσάμι

1 κ.σ. μαύρο σουσάμι

½ κ.γ. πάστα wasabi ή tabasco

 

Για το σερβίρισμα

πάστα wasabi

τζίντζερ

σόγια σως

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Εκτέλεση

Για το ρύζι

Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράζει σε δυνατή φωτιά.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τοποθετούμε μέσα ένα σουρωτήρι.

Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά για 2-3 λεπτά ώστε να φύγει όλο το άμυλο. Το νερό πρέπει να γίνει άσπρο.

Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, το νερό, το mirin και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να λιώσει η ζάχαρη.

Σκεπάζουμε πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει δημιουργώντας μπεν μαρί. Βράζουμε για 30 λεπτά.

 

Για τη σύνθεση

Ανακατεύουμε λίγο το ρύζι με ένα κουτάλι.

Τυλίγουμε το sushi mat (ειδικό σουπλά για να τυλίγουμε το σούσι) με διάφανη μεμβράνη για λόγους υγιεινής.

Με αυτά τα υλικά φτιάχνουμε 3 είδη σούσι.

 

Για το avocado salmon

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.

Κόβουμε το λεπτό κομμάτι του σολομού (το μέρος της κοιλιάς) που είναι πιο λιπαρό, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. και το βάζουμε πάνω στο το ρύζι.

Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το αβοκάντο, αφαιρούμε τη φλούδα και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. Το τοποθετούμε πάνω από τον σολομό.

Τυλίγουμε με το ειδικό σουπλά και το πιέζουμε πολύ καλά για να σχηματιστεί το σούσι μας.

Βάζουμε στην άκρη του nori λίγο σόγια σως ή νερό για να κολλήσει και να μην ανοίξει.

Κόβουμε τις άκρες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια κόβουμε σε 6 ίσια κομμάτια.

 

Για το spicy tuna

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.

Πάνω στο ρύζι, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, απλώνουμε ½ κ.γ. wasabi.

Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τον τόνο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ.  Τον βάζουμε στη μέση του nori κατά μήκος της μεγάλης πλευράς πάνω από το wasabi.

Κόβουμε το 1/3 από το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες 1 εκ. και με ένα μαχαίρι κόβουμε το μέρος με τα σπόρια. Το τοποθετούμε πάνω από τον τόνο.

Τυλίγουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα προηγούμενα.

 

Για το California

Ανοίγουμε με τα χέρια μας 5-6 κομμάτια από το σουρίμι ώστε να γίνει λεπτές λωρίδες και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 1-2 κ.γ. μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Στο μπολ με το ρύζι βάζουμε 1 κ.σ. άσπρο σουσάμι, 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι και τα ανακατεύουμε. 

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του χωρίς να αφήσουμε κενό.

Αναποδογυρίζουμε το nori με το ρύζι ώστε το ρύζι να είναι από κάτω. Όταν το τυλίξουμε, το ρύζι θα είναι στη εξωτερική πλευρά.

Τυλίγουμε με την ίδια διαδικασία αλλά με μεγαλύτερη προσοχή γιατί στην εξωτερική πλευρά είναι το ρύζι.

Απλώνουμε από πάνω το σουρίμι που περίσσεψε στο μπολ και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.

Σερβίρουμε με wasabi, σόγια σως και τζίντζερ.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ