Τι είναι το Biohacking; 8 τρόποι να «χακάρουμε» βιολογικά τον εαυτό μας για μια πιο υγιεινή ζωή!

Η φροντίδα που προσφέρουμε στον εαυτό μας μας κάνει να νιώθουμε δραστήριοι, παραγωγικοί, γεμάτοι δύναμη. 

Τι είναι το Biohacking; Το Biohacking είναι μια διαδικασία αλλαγών του τρόπου ζωής, προκειμένου να «χακάρουμε» βιολογικά το σώμα μας για να νιώσουμε καλύτερα.

Ξέρετε το ρητό, «Είμαστε αυτό που τρώμε»; Αυτό ισχύει με μια ευρύτερη έννοια: Ό, τι βάζουμε στο σώμα μας – τροφή, σκέψεις, φυσική άσκηση – επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς μας.

Η φροντίδα που προσφέρουμε στον εαυτό μας μας κάνει να νιώθουμε δραστήριοι, παραγωγικοί, γεμάτοι δύναμη. Δεν χρειάζεται να είμαστε τρελοί επιστήμονες και να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε παρανοϊκά πειράματα. Σημαίνει, ότι χρησιμοποιούμε διάφορα τεχνάσματα για να δούμε τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εμάς και να το χρησιμοποιήσουμε για να ζήσουμε καλύτερα.

Και μη νομίσετε ότι χρειάζονται περίεργα τεχνάσματα, chips και microchips! To μόνο που χρειάζεται είναι κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής! Και μην ξεχνάτε, εμείς είμαστε οι καλύτεροι ειδικοί για τον εαυτό μας!

Ιδού 8 τρόποι να χακάρουμε τον εαυτό μας, σήμερα κιόλας!

Απομάκρυνση τροφών από το διατροφολόγιό μας

Αν υποφέρετε από τροφικές αλλεργίες, ή πεπτικές, ή δερματικές διαταραχές, ή νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι δοκιμάστε μια αλλαγή στη διατροφή, μια διατροφή απομάκρυνσης τροφών που ίσως μας προκαλούν διάφορες ενοχλήσει. Ίσως ακούγεται κάπως παράξενο, αλλά είναι απλώς ένας βραχυπρόθεσμος τρόπος διατροφής για να δούμε κατά πόσον μας επηρεάζουν οι τροφές που καταναλώνουμε: για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων, απομακρύνουμε από τη διατροφή μας γνωστά αλλεργιογόνα τρόφιμα, για να θεραπεύσουμε τυχόν φλεγμονές. Η γλουτένη, η σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φιστίκια και το καλαμπόκι είναι τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε. Στη συνέχεια, εισάγουμε σταδιακά τα απαγορευμένα τρόφιμα, παρατηρώντας τυχόν συμπτώματα. Αν υποψιάζεστε ότι ένα τρόφιμο σας επηρεάζει αρνητικά αφαιρέστε το και παρατηρείστε εάν τα συμπτώματα εξαφανιστούν. Στόχος μας να δούμε τι μας πειράζει και να αποκτήσουμε καλύτερες, ή πιο εναλλακτικές διατροφικές συνήθειες. Αυτή η δίαιτα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να χακάρουμε τον εαυτό μας!

Κόψτε τη ζάχαρη!

Όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη είναι εθιστική, οπότε δύσκολα μπορούμε να την αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας. Φυσικά, δεν εννοούμε να απομακρύνετε τα φυσικά σάκχαρα, όπως εκείνα των φρούτων, αλλά τα πρόσθετα που βρίσκονται στα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, επηρεάζει τη διάθεση, αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής και μειώνει την ενέργεια.

Διαλείπουσα νηστεία

Με αυτή την απλή αλλαγή μπορείτε να χακάρετε τον εαυτό σας! Η διαλείπουσα νηστεία κερδίζει δημοτικότητα ως μέθοδος απώλειας βάρους και ρύθμισης της  ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης. Επίσης, ρυθμίζει τα επίπεδα γκρελίνης, γνωστής ως «ορμόνη πείνας», που πληροφορεί τον εγκέφαλο πότε πεινάμε και της λεπτίνης, η οποία πληροφορεί τον εγκέφαλο ότι βρισκόμαστε σε σημείο κορεσμού.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαλείπουσας νηστείας. Ορισμένοι επιλέγουν μία εναλλακτική ημέρα νηστείας, όπου περιορίζουν τις θερμίδες στο 25% της κανονικής πρόσληψης και στη συνέχεια καταναλώνουν τη συνηθισμένη ποσότητα θερμίδων σε ημέρες που δε νηστεύουν. Ο χρόνος του γεύματος είναι περιορισμένος, δηλαδή καταναλώνουμε το γεύμα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε μόνοι μας να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει και να χακάρουμε!

Ύπνος και πάλι ύπνος

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, αυξημένη όρεξη κ.α. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, για να κρατήσετε τους κιρκαδικούς ρυθμούς σας υπό έλεγχο, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε τα κινητά και τα smartphones μακριά από το κομοδίνο σας, ενώ σε περίπτωση αϋπνίας δοκιμάστε τη λύση των αιθέριων ελαίων, θα σας βοηθήσει.

Λιπαρά – καταναλώστε άφοβα!

Ψάχνετε για μια δίαιτα όπου η κατανάλωση πολλών λιπαρών είναι απαραίτητη προϋπόθεση; Η επιθυμία σας γίνεται πραγματικότητα με την δίαιτα κέτο! Στην περίπτωση της δίαιτας κέτο, θέτουμε το σώμα μας σε κέτωση («κετο»), μια μεταβολική κατάσταση όπου το σώμα χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον κετόνες για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες.

Αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από λίπος, όχι γλυκόζη (υδατάνθρακες). Δηλαδή, περιορίζουμε σημαντικά τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, και καταναλώνουμε κετο-φιλικές τροφές όπως υγιή λίπη (λάδι καρύδας, ξηροί καρποί κ.λπ.), μη αμυλούχα λαχανικά (αντίο πατάτες), πρωτεΐνες αλλά χωρίς, ή με χαμηλή, περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως βοδινό με χόρτα, ​​ψάρια ανοιχτής θαλάσσης και αυγά. Η δίαιτα κέτο είναι πολύ αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ενδέχεται να καταπολεμά νόσους του εγκεφάλου – στην πραγματικότητα, η διατροφή κετο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ένας τρόπος διαχείρισης της επιληψίας.

Ας κάνουμε διαλογισμό!

Η τροφή του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την τροφή του σώματος. Ο διαλογισμός είναι μια απόλυτη εγκεφαλική διεργασία με τεράστια οφέλη: μειώνει τον πόνο, αυξάνει την ποιότητα του ύπνου, μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονών, το άγχος και αυξάνει την παραγωγικότητα. Η καθιέρωση καθημερινής πρακτικής διαλογισμού είναι ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά που μπορείτε να προσφέρετε στην ψυχική και σωματική σας υγεία. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να μυηθείτε στη διαδικασία, ενώ υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές σε smartphone που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να διαλογιστείτε, ανάλογα με τον στόχο σας, όπως την έναρξη μίας ήρεμης μέρας. Η προσευχή επούλωσης είναι επίσης μια άλλη επιλογή που μπορεί να σας ταιριάζει, όπως αναφέρει το naturalsoul.gr.

Βγάλτε τα παπούτσια σας!

Πόσο συχνά περπατάτε ξυπόλητοι στο χορτάρι ή νιώθετε την αίσθηση της άμμου ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας; Αυτό είναι άλλο ένα δυνατό χακάρισμα! Η γείωση, σημαίνει ότι επιτρέπουμε στα πόδια μας να συνδεθούν με την επιφάνεια στην οποία ακουμπούν και την ισχυρή ενέργεια της επιφάνειας αυτής. Όταν περπατάμε ξυπόλητοι, τα πόδια μας δρουν ως ηλεκτρικός αγωγός, επιτρέποντας στα φυσικά ηλεκτρικά φορτία να περάσουν μέσα μας. Η γείωση μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονών, να μας συνδέσει με τη φύση και να μας χαρίσει περισσότερη βιταμίνη D– επίσης, μην ξεχνάτε, είναι δωρεάν! Περπατήστε με γυμνά πόδια στο πάτωμα του σπιτιού σας, στην παραλία, στο χορτάρι – θα έρθετε σε επαφή με την ενέργεια της γης και θα ξυπνήσετε τη δική σας!

Σηκωθείτε από τον καναπέ σας!

Οι περισσότεροι από εμάς περνούν τις μέρες μας καθιστοί, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στον καναπέ. Η καθιστική ζωή είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα, οπότε: σηκωθείτε από την καρέκλα σας, πετάξτε μακριά τα κλειδιά του αυτοκινήτου, ανεβείτε με τις σκάλες και μιλήστε με τους συναδέρφους σας, αντί να στέλνετε απρόσωπα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – όλοι θα ευχαριστηθούν!

Προφυλάξεις και ποιοι είναι οι λόγοι που η μέθοδος biohacking της Silicon Valley δεν είναι και πολύ καλή ιδέα!

Το Biohacking είναι πραγματικά διασκεδαστικό: εάν μάλιστα καταλάβετε ποιες είναι οι προτιμήσεις του σώματός σας, μπορεί το biohacking να σας γίνει εθισμός, ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας και νιώθετε ανακούφιση με τη μέθοδο αυτή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε κάτι παραπάνω από τις θερμίδες που καταναλώνουμε ή καίμε.

Υπάρχει μια κίνηση biohacking που αυξάνει τη δημοτικότητά της στο Silicon Valley, όπου οι ειδικοί των ειδικών παρακολουθούν τη διατροφή, τα επίπεδα κετόνης, τη σύνθεση του σώματος σε καθημερινή βάση. Νηστεύουν κάθε μέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών μεταλλικών στοιχείων – με τον κίνδυνο δημιουργίας εμμονής και άγχους γύρω από τη διατροφή (ορθορεξία) που ακολουθούν. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό στην επιθυμία να ακολουθήσει κανείς ένα εναλλακτικό μονοπάτι, η ιδεοληπτική συμπεριφορά είναι σε κάθε περίπτωση ανησυχητική. Καλύτερα, λοιπόν, να ακολουθήσετε μια ολιστική προσέγγιση προσωπικού biohacking. Διαβάστε σχετικά με τη διατροφή, τις απαραίτητες ουσίες και τα τρόφιμα που βοηθούν τον οργανισμό μας να απολαύσει ευεξία. Το Biohacking είναι ένα ταξίδι, όχι μια επιστήμη!

Συνοπτικά συμπεράσματα

Τι είναι το biohacking; Το Biohacking αφορά αλλαγές του τρόπου ζωής που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας του σώματος.

Δεν χρειάζεστε φανταχτερά gadgets για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η διαδικασία αφορά την αναζήτηση φυσικών μεθόδων βελτίωσης του τρόπου που ζούμε και νιώθουμε τον κόσμο γύρω μας.

Τα βήματα αυτής της εναλλακτικής διαβίωσης περιλαμβάνουν στρατηγικές, όπως η προσπάθεια ισορροπημένης διατροφής, η μείωση της καθιστικής ζωής, ο πειραματισμός με τη διαλείπουσα νηστεία και μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου.

Αν και μια πιο ακραία μορφή biohacking κερδίζει δημοτικότητα στη Silicon Valley, πάντα μια πιο φυσική προσέγγιση είναι καλύτερη.

Καλό χακάρισμα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ