Γεύση κι άρωμα στο πράσινο ριζότο με γαρίδες που μας ετοιμάζει η Ντίνα Νικολάου

Χρώμα και άρωμα στο ριζότο που θα λατρέψετε. Ο πολτός σκόρδου σε συνδυασμό με τα αρωματικά χόρτα γίνονται το τέλειο «χαλί» για τις γαρίδες.

Υλικά:

Για το ριζότο

 

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα Σερρών
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό από τις γαρίδες ή θαλασσινών
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σκόνη
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, σε φλοίδες, για το σερβίρισμα

Για την πράσινη κρέμα

  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου YES garlic!
  • 3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον ζωμό γαρίδας

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σκόνη
  • 1 λίτρο νερό

Για τις γαρίδες

  • 12 γαρίδες μεγάλες, χωρίς κελύφη και έντερα (κρατάω τα κεφάλια και τα κελύφη για το ζωμό)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • 2 κουτ. γλυκού πάστα σκόρδου YES Garlic!
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Για τον ζωμό: Bάζω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κεφάλια και τα κελύφη, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον μαραθόσπορο. Σωτάρω σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το νερό και αφήνω τον ζωμό να σιγοβράζει όση ώρα ετοιμάζω την κρέμα.

Για την πράσινη κρέμα: Καθαρίζω, πλένω, στεγνώνω και ψιλοκόβω τα χορταρικά. Τα βάζω στο μπλέντερ και προσθέτω το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή, πράσινη κρέμα. Αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ, προσθέτω το τυρί και την πάστα σκόρδου και ανακατεύω καλά.

Για το ριζότο: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω το ρύζι. Πασπαλίζω με το τζίντζερ και τον μαραθόσπορο και σοτάρω για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, τοποθετώ ένα σουρωτήρι επάνω στην κατσαρόλα και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω 2 γεμάτες κουταλιές ζωμό. Συνεχίζω προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που βλέπω ότι έχει απορροφηθεί η προηγούμενη δόση και μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι, αλ ντέντε. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει 20-25 λεπτά περίπου. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την πράσινη κρέμα. Ανακατεύω καλά και αδειάζω το ριζότο σε μια μεγάλη πιατέλα. Στολίζω με τις γαρίδες και σερβίρω με λίγες φλοίδες παρμεζάνας.

Για τις γαρίδες: Ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζω τον μαραθόσπορο και προσθέτω την πάστα σκόρδου. Ανακατεύω για 1 λεπτό και ρίχνω τις γαρίδες. Σοτάρω μέχρι να ροδίσουν, αλατοπιπερώνω και σβήνω με το χυμό λεμονιού. Αποσύρω από τη φωτιά.

Ευχαριστούμε θερμά το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ