Λαχταριστά ψητά γεμιστά μύδια από τον Άκη Πετρετζίκη

Γρήγορο φαγητό με άρωμα θάλασσας.

Υλικά:

  • 1 κιλό μύδια
  • 150 γρ. νερό
  • χοντρό αλάτι, για το ταψί
  • 150 γρ. ψίχα ψωμιού, τριμμένη
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 3 σκ. σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη
  • 2 πρέζες αλάτι

 

Μέθοδος εκτέλεσης:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα. Βάζουμε τα μύδια και το νερό σε μια πλατιά κατσαρόλα με καπάκι, την οποία τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Αφού πάρουν βράση, συνεχίζουμε το βρασμό για  4-5 λεπτά, μέχρι τα μύδια μας να ανοίξουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με μια τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το ζουμί. Αφαιρούμε το μισό κέλυφος και κρατάμε το άλλο μισό με το μύδι. Βάζουμε χοντρό αλάτι σε ένα ταψί φούρνου, τοποθετούμε επάνω τα μύδια και τα ραντίζουμε με λίγο από το ζουμί που κρατήσαμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψίχουλα, το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη και το αλάτι. Μοιράζουμε το μείγμα στα μύδια. Ψήνουμε για 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε θερμά το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.