Δροσιστική σαλάτα με γαρίδες και ψητό ανανά από τον Άκη Πετρετζίκη

Καλοκαιρινή απόλαυση.

Υλικά:

  • 100 γρ. φασολάκια
  • 150 γρ. μπρόκολο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 8 γαρίδες Νο1
  • 500 γρ. ανανά, σε κονσέρβα

Για το dressing

  • ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. fish sause
  • 50-70 γρ. χυμό από την κονσέρβα του ανανά

Για τη σαλάτα

  • 150 γρ. τοματίνια
  • 1 καρότο
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 50 γρ. ελιές σε ροδέλες

 

Μέθοδος εκτέλεσης:

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό προσθέτουμε τα φασολάκια και τα βράζουμε για 2 λεπτά. Σε ένα μπολ με παγωμένο νερό τα κρυώνουμε και στραγγίζουμε. Στο ίδιο νερό που βράζει, προσθέτουμε το μπρόκολο και βράζουμε για 3 λεπτά. Σε ένα μπόλ με παγωμένο νερό το κρυώνουμε και στραγγίζουμε. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 3 λεπτά περίπου από την κάθε μεριά. Παίρνουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις και ψήνουμε τις φέτες του ανανά για 1-2 λεπτά. Κόβουμε την κάθε φέτα του ανανά σε 4 μέρη.

Για το dressing

Χτυπάμε σε ένα μίξερ χειρός το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη fish sause και τον χυμό από τον ανανά.

Για τη σαλάτα

Κοβουμε τα τοματίνια στη μέση, ψιλοκόβουμε το καρότο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα φιστίκια, τις ελιές, τις γαρίδες, το μπρόκολο, τα φασολάκια και τον ανανά. Περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε θερμά το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.