Πεντανόστιμο "junk food" από τα χεράκια της Ντίνας Νικολάου- Σπιτικός γύρος στο φούρνο

Θέλετε να απολαύσετε μία λαχταριστή πίτα με γύρο στο σπίτι; Η Ντίνα Νικολάου σας δίνει τη συνταγή!

Υλικά

500 γρ. χοιρινές πανσέτες, χωρίς κόκαλο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) καλής ποιότητας ξίδι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό

αρκετή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 πίτες για σουβλάκι ή πίτες αραβικές, μεσαίου μεγέθους, ελαφρώς ζεσταμένες για 1 – 2 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν

8 ντοματίνια, κομμένα σε χοντρές φέτες

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες

½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χονδροκομμένος

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τις πανσέτες σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από 1 εκ. και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες της πανσέτας.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους. Στραγγίζω τις λωρίδες της πανσέτας από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση. Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τις ψήνω για 20- 25 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν.

Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με την πάπρικα και το ελαιόλαδο και τη μοιράζω στις πίτες. Στο κέντρο της κάθε πίτας μοιράζω τις ξεροψημένες πανσέτες και συμπληρώνω με φέτες από ντοματίνια, μερικές ροδέλες κρεμμυδιού και φυλλαράκια μαϊντανού.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ