Μην προσπερνάτε αυτή την είδηση: Η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ρεκόρ βιασμών & κακοποίησης ανηλίκων την τελευταία τριετία

Οι περισσότεροι από τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις ανηλίκων δεν καταγράφονται ποτέ επισήμως, σύμφωνα με αξιωματικούς του τμήματος Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι βιασμοί και η κακοποίηση ανηλίκων στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά.

Oι αριθμοί της τελευταίας τριετίας, που εξασφάλισε ο «Ελεύθερος Τύπος» δείχνουν πως τα θύματα είναι περισσότερα από τους… δράστες κάθε χρόνο, καθώς υπάρχουν λίγοι δράστες με εκατοντάδες- ανήλικα και μη- θύματα.

Η «σιωπή» είναι ο «σύμμαχος» των δραστών, όπως λένε χαρακτηριστικά ψυχολόγοι του τμήματος Ανηλίκων, τονίζοντας πως οποιαδήποτε τέτοια στάση οδηγεί σε περιστατικά όπως αυτό της Λέρου, όπου ανήλικα παιδιά κακοποιούνταν από τους ίδιους τους γονείς τους για αρκετά χρόνια.

«Έχουμε περίπου 150 υποθέσεις τον χρόνο. Αν πηγαίναμε ακόμη πιο πίσω θα βλέπαμε ότι τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί. Καταγγέλλονται περισσότερο και υπάρχουν πιο ενημερωμένα παιδιά», είπε στον «Ε.Τ.» η ειδική ψυχολόγος για θέματα ανηλίκων.

Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις ανηλίκων δεν καταγράφονται ποτέ επισήμως όπως επισημαίνουν στον «Ελεύθερο Τύπο» αξιωματικοί του τμήματος Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, ακόμη και ο καταγεγραμμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2018 διαπιστώθηκαν επίσημα 25 (!) ανήλικα θύματα.

«Το 95% των περιστατικών κακοποίησης ή βιασμών ανηλίκων είναι κάποιο οικείο του πρόσωπο, ενώ γύρω στο 50% είναι κάποιο πρόσωπο της οικογένειάς του», λέει χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα Κωστάκου, ψυχολόγος του τμήματος Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.

Είναι χαρακτηριστικό πως έως σήμερα οι περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων- ακόμη και από συγγενικά τους πρόσωπα- όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι 33. Αντιστοίχως τα ανήλικα θύματα βιασμών ανέρχονται ήδη σε 25. Τα νούμερα «μιλούν» για ακόμη μία φορά από μόνα τους, καθώς είναι αυξημένα συγκριτικά με το 2017 όπου σημειώθηκαν εν τω συνόλω 84 περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων και σε 106 που ήταν το 2016.

Επιπρόσθετα έως σήμερα έχουμε ήδη 25 ανήλικα θύματα βιασμού, τη στιγμή που για όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 73 και το 2016  ήταν 64. Παράλληλα αυξητική τάση παρατηρείται και στα νούμερα των ανήλικων θυμάτων ασέλγειας από συγγενικά τους πρόσωπα ή άτομα του κοινωνικού τους περίγυρου. Ήδη έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά, τη στιγμή που το 2017 ήταν μόλις 49 για όλο το έτος, ενώ το 2016 ήταν συνολικά 50.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ