Φορολογικές δηλώσεις 2018: Ποιες «παγίδες» κρύβονται για τους συνταξιούχους

Τρία σημεία «κλειδιά» θα πρέπει να προσέξουν κατά την συμπλήρωση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης οι συνταξιούχοι για να να μην πληρώσουν έξτρα φόρο.  

Τα τρία σημεία: 

1. Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Όσοι έχουν γεννηθεί έως τις 31-12-1952, δικαιούνται μειώσεων κατά 30% στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητά τους. Για να κερδίσουν την έκπτωση θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 013-014 στον πίνακα 2 του Ε1.

Αν ο ίδιος ο υπόχρεος είναι συνταξιούχος άνω των 65 ετών θα πρέπει, αφού εντοπίσει τον κωδικό 013, να απαντήσει καταφατικά στη σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας το κενό κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από τη λέξη «ΝΑΙ». Αν η σύζυγός του είναι συνταξιούχος άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνει το ίδιο δίπλα από τον κωδικό 014.

2. Αναδρομικά συντάξεων

Οι συνταξιούχοι που έλαβαν πέρυσι αναδρομικά συντάξεων για έτη μέχρι και το 2014 πρέπει να συμπληρώνουν και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις χειρόγραφα, σε έντυπα Ε1 των αντίστοιχων ετών, και να τις καταθέσουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν αναδρομικά συντάξεων για τα έτη 2015 και 2016, μπορούν να συμπληρώνονται και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους εκπρόθεσμης υποβολής, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ο φόρος που προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, δηλαδή το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου 2019, ενώ αν η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί το επόμενο έτος, η καταβολή πρέπει να γίνει μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

 3. Εισφορές υγείας:

Οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2012 έως 30 Ιουνίου 2016 και τα οποία τους επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, θα φορολογηθούν για το σύνολο των ποσών αυτών με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αφού στις βεβαιώσεις αποδοχών των ασφαλιστικών τους ταμείων τα ποσά αυτά έχουν συμπεριληφθεί εξ' ολοκλήρου στα εισοδήματα του έτους 2017 από κύριες συντάξεις.

Αν οι συνταξιούχοι δεν θέλουν να φορολογηθούν για το σύνολο των ποσών αυτών, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλουν αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα και τόκους εφόσον υποβληθούν εντός του 2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ