Δημήτρης Γρηγοράκης: 10 συμπτώματα που επισημαίνουν ότι σας λείπει βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό μας.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω 10 συμπτώματα, όπως επισημαίνει ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης τότε υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αντιμετωπίζετε πιθανή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

1. Αδυναμία στους μυς και τα οστά
Το ανθρώπινο σώμα σταματά να δημιουργεί οστική μάζα γύρω στα 30, οπότε και η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επιταχύνει ή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. 

2. Νιώθετε μελαγχολία
Η κατάθλιψη, οι εναλλαγές της διάθεσης και η μελαγχολία συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές επιδρά εκτός των άλλων και στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση.

3. Χρόνιες ασθένειες των ούλων
Η επάρκεια σε βιταμίνη D είναι σημαντική για τη στοματική υγεία. Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια ασθένεια των ούλων, επικίνδυνη αν δεν θεραπευθεί. Μελέτες υποδεικνύουν πως υπάρχει άμεση επίδραση της ηλιοφάνειας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης περιοδοντίτιδας.

4.  Υψηλή αρτηριακή πίεση
Έρευνες έχουν συνδέσει την υπέρταση με την έλλειψη βιταμίνης D, ενώ τα άτομα που διαθέτουν επαρκείς ποσότητές της στον οργανισμό φαίνεται να παρουσιάζουν αρτηριακή πίεση μέσα στα φυσιολογικά όρια.

5. Κόπωση και υπνηλία
Θεωρείται πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένη η σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ).

6. Αύξηση βάρους
Πολλοί ερευνητές σχετίζουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την παχυσαρκία και με νόσους που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος (πχ. μεταβολικό σύνδρομο, ινσουλινοαντίσταση). Τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στην απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με αποδεδειγμένη την ανεπάρκειά της.

7. Συχνά κρυολογήματα και λοιμώξεις
Αποτελούν ένδειξη υποβαθμισμένης ανοσοποιητικής λειτουργίας και συνδέονται στενά με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

8. Δερματικά εξανθήματα και έρπητες
Αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και υποδηλώνουν τις αυξημένες ανάγκες σας σε βιταμίνη D.

9. Αϋπνίες
Συνδέονται στενά ως αίτιο αλλά και ως αποτέλεσμα με την ανεπαρκή κατάσταση του αμυντικού συστήματος και επομένως με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας σύμφωνα με το logosdiatrofi.

10. Επιβαρυμένη συνολική κατάσταση υγείας
Εάν θα χαρακτηρίζατε τη γενική κατάσταση της υγείας σας το τελευταίο χρονικό διάστημα ως: Πολύ φτωχή, Φτωχή ή απλά ως Καλή (σε αντίθεση με το Αρκετά Καλή, Πολύ Καλή ή Εξαιρετική), τότε θα πρέπει να προβληματιστείτε έντονα για μία πιθανή έλλειψη/ανεπάρκειά σας σε βιταμίνη D.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ