Δαφνέλαιο: ένας σύμμαχος των γυναικών για λαμπερά μαλλιά και νεανικό πρόσωπο και σώμα - Ποια τα οφέλη του

Το δαφνέλαιο έχει πολλαπλές χρήσεις.

Ένα από τα φυσικά έλαια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον τομέα της ομορφιάς είναι το δαφνέλαιο. Πρόκειται, όπως αναφέρεται στο beautetinkyriaki.gr, για ένα έλαιο που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία ή να το φτιάξετε μόνη σας. Δείτε ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του δαφνέλαιου και πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα, καθώς και τον τρόπο παρασκευής του.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του δαφνέλαιου:

Το δαφνέλαιο είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, όσο και για το δέρμα του προσώπου και του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, είναι ενυδατικό, τονωτικό, αντισηπτικό, ηρεμιστικό και αντιβιοτικό.

Τα φύλλα, αλλά και οι καρποί της δάφνης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του δαφνέλαιου είναι πλούσια σε αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Αυτοί είναι άλλωστε και οι λόγοι που το δαφνέλαιο χρησιμοποιούταν συχνά στην ομορφιά από την αρχαιότητα.

Οι χρήσεις του δαφνέλαιου είναι πολλές. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ατελειών και άλλων δερματικών προβλημάτων. Η εφαρμογή του κάνει την επιδερμίδα λαμπερή και απαλή, κάτι που οφείλεται στο ελαϊκό οξύ που περιέχει.

Λόγω της αντισηπτικής και αντιβιοτικής ιδιότητας του, το δαφνέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων, μικροβίων και μυκήτων στο δέρμα. Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα επίσης, καταστείλει και καταπολεμά την δράση των μικροοργανισμών που βλάπτουν την επιδερμίδα και το τριχωτό της κεφαλής.

Από εκεί και πέρα, το δαφνέλαιο είναι πολύ θρεπτικό, έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην πυκνότητα και την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Περιέχει αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και βιταμίνη Α & Ε, γεγονός που το κάνει ιδανικό για την ενυδάτωση, ενδυνάμωση και λάμψη της τρίχας, όπως και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η εισχώρηση του δαφνέλαιου στα λέπια της τρίχας, αλλά και στο θύλακα, τα τρέφει σε βάθος και τα δυναμώνει. Αντιμετωπίζει την τριχόπτωση και την ψαλίδα, σκουραίνει τα μαλλιά και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ανανέωσης τους.

Η συνταγή για την παρασκευή δαφνέλαιου:

– 1 φλιτζάνι ξερά φύλλα δάφνης και τους καρπούς της (αν τους έχετε)
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
– 2 κάψουλες βιταμίνη Ε
– 3 φλυτζάνια ελαιόλαδο

1ος τρόπος παρασκευής: Σπάστε τα φύλλα και κοπανήστε τους καρπούς μέχρι να γίνουν κομματάκια. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε ένα βάζο και προσθέστε το ελαιόλαδο. Αφήστε το μείγμα σε ένα φωτεινό σημείο για 2 μήνες. Αφού περάσουν οι 2 μήνες, σουρώστε το μείγμα και βάλτε το υγρό σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Προσθέστε το περιεχόμενο που έχουν οι 2 κάψουλες βιταμίνης Ε και το αιθέριο έλαιο δάφνης και το δαφνέλαιο σας είναι έτοιμο για χρήση. Το μόνο που θα πρέπει να φροντίσετε είναι να το αποθηκεύετε σε ένα σκιερό μέρος.

2ος τρόπος παρασκευής: Αν δεν μπορείτε να περιμένετε 2 μήνες για την παρασκευή του δικού σας δαφνέλαιου μπορείτε να επισπεύσετε την διαδικασία. Αφού ετοιμάσετε το πρώτο μείγμα με το ελαιόλαδο και τα φύλλα της δάφνης – καρπούς, βάλτε το βάζο σε μπεν μαρί, έχοντας χαμηλή φωτιά. Αφήστε το έτσι για 6 ώρες και στη συνέχεια σβήστε το μάτι της κουζίνας. Μην το κατεβάσετε από το ζεστό μάτι. Αφήστε το εκεί μέχρι να κρυώσει. Μετά σουρώστε το μείγμα και αλλάξτε του βάζο, όπως κάνατε και στον 1ο τρόπο. Προσθέστε το έλαιο που έχουν οι κάψουλες της βιταμίνης Ε και το αιθέριο έλαιο δάφνης – έτοιμο το δαφνέλαιο σας! Αποθηκεύστε το σε σκιερό μέρος ή στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το όποτε το επιθυμείτε.

Δαφνέλαιο στα μαλλιά:

Το δαφνέλαιο είναι ένα φυσικό προϊόν που βοηθά στην προστασία των μαλλιών από την φθορά και την ψαλίδα, καθώς και στην επιδιόρθωση της τρίχας από το ντεκαπάζ, τις συνεχείς βαφές, την συχνή θερμότητα και την κακή περιποίηση. Ακόμη κι αν έχετε ήδη ψαλίδα, το δαφνέλαιο θα την καταπολεμήσει και θα επιδιορθώσει το σπάσιμο της τρίχας. Απλά εφαρμόστε το 1-2 φορές την εβδομάδα στα σημεία όπου υπάρχει η φθορά και αφήστε το όσο μπορείτε περισσότερο. Στη συνέχεια λουστείτε.

Βοηθήστε τα μαλλιά σας να μακρύνουν γρηγορότερα και να ενυδατωθούν σε βάθος, εφαρμόζοντας με ελαφρύ κυκλικό μασάζ μια ποσότητα δαφνέλαιο κυρίως στις ρίζες τους. Ενυδατώνοντας σε βάθος την τρίχα, θα αποκτήσετε υπέροχα, υγιή, λαμπερά και απαλά μαλλιά.

Επίσης, οι καμένες και αφυδατωμένες άκρες δεν θα πετάνε, ούτε θα φριζάρουν όταν χρησιμοποιείτε πιστολάκι ή πρέσα μαλλιών. Εφαρμόστε δυο σταγόνες δαφνέλαιου στα χέρια σας, τρίψτε τα και απλώστε το έλαιο στις άκρες, αλλά και το μήκος των μαλλιών σας, όταν είναι 80% στεγνά. Αυτή η απλή κίνηση θα προστατεύσει τα μαλλιά σας από την φθορά που προκαλεί η θερμότητα του σεσουάρ ή των εργαλείων styling.

Για να μακρύνουν τα μαλλιά σας γρηγορότερα εφαρμόστε 2 φορές την εβδομάδα δαφνέλαιο στις ρίζες κάνοντας απαλό μασάζ και στη συνέχεια λουστείτε.

Εξίσου ευεργετικές όμως είναι και οι μάσκες μαλλιών με δαφνέλαιο και καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο ή έλαιο τζοτζόμπα.

Προσοχή όμως, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως το δαφνέλαιο σκουραίνει τα μαλλιά. Αν λοιπόν έχετε ξανθά μαλλιά και δεν θέλετε να σκουρύνει έστω και ελαφρώς το χρώμα τους, θα πρέπει να το αποφύγετε.

Μάσκα μαλλιών με δαφνέλαιο για ενδυνάμωση, λάμψη και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης:

Μια μάσκα με σκέτο δαφνέλαιο σε όλο το μήκος της τρίχας μία φορά την εβδομάδα θα σας χαρίσει όμορφα, υγιή και λαμπερά μαλλιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζεστάνετε λίγο μια ποσότητα δαφνέλαιου και να την απλώσετε στα μαλλιά σας από τις ρίζες ως τις άκρες.

Μετά εφαρμόστε μια διάφανη μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα και αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν μπορείτε να παραμείνετε με τη μάσκα όλο το βράδυ, ακόμη καλύτερα. Η ζέστη που προσφέρει η πετσέτα βοηθά τις θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες του δαφνέλαιου να εισχωρήσουν καλύτερα μέσα στην τρίχα.

Μόλις θελήσετε να το ξεπλύνετε, πάρτε μια ποσότητα σαμπουάν και πριν βρέξετε τα μαλλιά σας, κάντε ελαφρύ μασάζ. Έπειτα, ρίξτε λίγο χλιαρό νερό και συνεχίστε το μασάζ. Κάντε 1-2 φορές την διαδικασία αυτή μέχρι να νιώσετε καθαρά τα μαλλιά σας.

Υπάρχει πιθανότητα να μην χρειαστείτε μαλακτικό, διότι το δαφνέλαιο έχει από μόνο του μαλακτικές ιδιότητες και κάνει τα μαλλιά να χτενίζονται εύκολα.

Μάσκα μαλλιών με δαφνέλαιο για την τριχόπτωση:

Θα χρειαστείτε:

– 100 ml δαφνέλαιο
– 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου
– 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντα
– 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γαρίφαλου

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε σε ένα μπουκάλι όλα τα συστατικά.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε μια ποσότητα του μείγματος στις ρίζες ή σε όλο το μήκος των μαλλιών σας και κάντε απαλό μασάζ. Για τον 1ο μήνα, κάντε το 2 φορές την εβδομάδα και για τον 2ο – 3ο μήνα 1 φορά την εβδομάδα.

Μάσκα αναδόμησης μαλλιών με φυσικό λάδι:

Φτιάξτε μόνη σας μια σπιτική μάσκα αναδόμησης για τα μαλλιά και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες των ελαίων που περιέχει.

Πιο συγκεκριμένα, το δαφνέλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α, Ε. Τονώνει και δυναμώνει τα μαλλιά, προστατεύει και ενισχύει την δομή της τρίχας και τους χαρίζει λάμψη.

Το καστορέλαιο εμποδίζει την αφυδάτωση, παγιδεύοντας την υγρασία μέσα στα λέπια της τρίχας και συμβάλλει στην αύξηση της τριχοφυΐας. Είναι πλούσιο σε Omega-9 λιπαρά οξέα.

Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου αποτελεί ένα φυσικό τονωτικό και διεγερτικό συστατικό, που ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Τέλος, το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χάρη στα φαλαινοειδή, διτερπένια και συγκεκριμένα πτητικά συστατικά που περιέχει.

Θα χρειαστείτε:

– 35 ml δαφνέλαιο
– 15 ml καστορέλαιο
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου
– Τσάι του βουνού (βότανο)

Τρόπος παρασκευής: Πάρτε ένα μπουκαλάκι και αναμείξτε όλα τα συστατικά.

Τρόπος εφαρμογής: Κάθε φορά πριν το λούσιμο, ανακινήστε το μπουκαλάκι για να αναμειχθούν τα υλικά, επειδή έχει μορφή λαδιού. Μετά απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας από τις άκρες ως τις ρίζες, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αφήστε το να δράσει για μισή ώρα και λουστείτε κανονικά.

Καλό θα ήταν να επαναλαμβάνετε τη μάσκα κάθε φορά πριν λουστείτε.

Δαφνέλαιο στο πρόσωπο και το σώμα:

Οι μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες που έχει το δαφνέλαιο το καθιστούν ιδανικό για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας και της ξηρότητας γενικότερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο σώμα, όσο και στο πρόσωπο και να χαρίσει στην επιδερμίδα σας την χαμένη της απαλότητα και λάμψη, αντιμετωπίζοντας την αφυδάτωση και την θαμπάδα. Ειδικά εάν έχετε ατοπικό δέρμα, δηλαδή με έντονη ξηρότητα, η εφαρμογή του δαφνέλαιου είναι ιδανική για εσάς.

Ωστόσο, το δαφνέλαιο μπορεί να χρησιμοποιεί και προληπτικά στην περιποίηση του δέρματος σας, διατηρώντας το υγιές, λαμπερό, απαλό, νεανικό και φρέσκο. Απλά εφαρμόστε το σε όποια σημεία θέλετε στο πρόσωπο, το λαιμό ή το σώμα σας κάνοντας μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί. Εξάλλου η μαλακτική του ιδιότητα το καθιστά ιδανικό και για την αντιμετώπιση των ξηρών σημείων όπως οι αγκώνες, οι φτέρνες και τα χέρια.

Χάρη στην αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή του δράση, το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για επιδερμίδες με ακμή, σπυράκια και μαύρα στίγματα, αφού βοηθάει στον καθαρισμό της επιδερμίδας. Εφαρμόστε λίγο δαφνέλαιο με απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ σε όλο το πρόσωπο ή στα σημεία που εμφανίζεται το πρόβλημα μέχρι 2 φορές την εβδομάδα και θα δείτε την διαφορά.

Σε περίπτωση που η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή, χρησιμοποιήστε το δαφνέλαιο μια φορά την εβδομάδα και απλώστε το στο πρόσωπο σας με απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ. Η επιδερμίδα σας θα αναζωογονηθεί χάρη στις στυπτικές και δροσιστικές ιδιότητες του δαφνέλαιου.

Το δαφνέλαιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μετά την αποτρίχωση, αποτρέποντας την ξηρότητα, τα κόκκινα στίγματα και τυχόν έγκαυμα.

Τέλος, η παραγωγή και εφαρμογή μιας φυσικής μάσκας με δαφνέλαιο και έλαιο καλέντουλας ή τζοτζόμπα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα.

Δαφνέλαιο στις βλεφαρίδες και τα φρύδια:

Μπορείτε να εφαρμόσετε με ένα καθαρό βουρτσάκι μάσκαρας ή μια μπατονέτα λίγο δαφνέλαιο στις βλεφαρίδες και τα φρύδια σας για να τα βοηθήσετε να πυκνώσουν και να μακρύνουν. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το καστορέλαιο και το αμυγδαλέλαιο. Αν θέλετε μπορείτε να αναμείξετε το δαφνέλαιο με καστορέλαιο ή αμυγδαλέλαιο και να το εφαρμόσετε στα φρύδια και τις βλεφαρίδες σας, εκμεταλλευόμενη έτσι τις ευεργετικές ιδιότητες και των δυο αυτών θαυματουργών βιολογικών ελαίων.

Η τιμή του δαφνέλαιου:

Αν θέλετε να αγοράσετε έτοιμο δαφνέλαιο θα το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία. Είναι πολύ οικονομικό και η τιμή του ξεκινάει από το 1,49 ευρώ. Αν και ίσως το πιο γνωστό προϊόν είναι το δαφνέλαιο της Apivita, η τιμή του οποίου ξεκινάει από τα 6 ευρώ για 100 ml, υπάρχουν και πιο φθηνά δαφνέλαια από άλλες εταιρείες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ