Φεστιβάλ Καννών: στο «Shoplifters» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε ο «Χρυσός Φοίνικας» - Ποια «έκλεψε» την παράσταση

Οι βραβεύσεις έγιναν στη σκιά του κινήματος «#MeToo».

Τον «Χρυσό Φοίνικα» του 71ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών απέσπασε η ταινία του Χιροκάζου Κόρε Έντα, «Shoplifters», που αναφέρεται σε μια οικογένεια τυχοδιωκτών, η οποία αποφασίζει να δώσει προσωρινό καταφύγιο σε ένα μικρό κορίτσι.

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης δήλωσε: «Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, που με καλούν στο Φεστιβάλ των Καννών, λέω στον εαυτό μου ότι είναι πραγματικά ένας τόπος όπου κάποιος παίρνει πολύ κουράγιο. Αισθάνομαι επίσης την ελπίδα, την ελπίδα ίσως που χάρη στον κινηματογράφο οι άνθρωποι που συγκρούονται καθημερινά, οι κόσμοι, οι χώρες που συγκρούονται, μπορούν ίσως να ξαναβρεθούν, να συναντηθούν. Θα δεχθώ λοιπόν, θα παραλάβω αυτό το κουράγιο και αυτή την ελπίδα που έλαβα εδώ».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ απονεμήθηκε «Ειδικός Χρυσός Φοίνικας» στον Ζαν Λικ Γκοντάρ και στο στρατευμένο κινηματογραφικό δοκίμιο «Το βιβλίο της εικόνας». Το Μεγάλο Βραβείο Της Επιτροπής πήρε ο Σπάικ Λι για την ταινία «BlacKkKlansman». Το φιλμ «Καπερναούμ» της Λιβανέζας Ναντίν Λαμπακί απέσπασε το Βραβείο Της Επιτροπής .

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας πήρε ο Πολωνός Πάβελ Παβλικόφσκι για την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» και το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν εξ ημισείας το «Lazzaro Felice» της Ιταλίδας Αλίτσε Ρορβάχερ και το «Three Faces» του Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος όπως κι ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, δεν παρευρέθηκε στο Φεστιβάλ επειδή δεν έλαβε άδεια από τη χώρα του.

Η Σαμάλ Γεσλιάμοβα για το «Ayka» του Σεργκέι Ντβορτσεβόι πήρε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας ενώ το αντίστοιχο ανδρικό απονεμήθηκε στον Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε.

Τη «Χρυσή Κάμερα» απέσπασε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λούκας Ντοντ, «Girl». Ο «Χρυσός Φοίνικας Ταινίας Μικρού Μήκους» απονεμήθηκε στο «All These Creatures» του Τσαρλς Γουίλιαμς από την Αυστραλία.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η Άσια Αρτζέντο, πριν από την απονομή του Βραβείου Γυναικείας Ερμηνείας, αναφέρθηκε στον Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το 1997 βιάστηκα από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, εδώ, στις Κάννες. Ήμουν 21 χρόνων. Και το Φεστιβάλ ήταν ο τόπος κυνηγιού του. Ο Γουάινστιν δεν θα είναι ποτέ καλοδεχούμενος εδώ. Θα ζήσει μέσα στην ντροπή από μια κινηματογραφική κοινότητα που τον αγκάλιασε και κάλυψε τα εγκλήματά του. Και ακόμα και απόψε, κάποιοι που κάθονται ανάμεσά μας, πρέπει να λογοδοτήσουν για τη συμπεριφορά τους εναντίον των γυναικών. Γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν ανήκει εδώ, δεν ανήκει σε καμία βιομηχανία, σε κανέναν χώρο εργασίας. Ξέρουμε ποιοι είστε και δεν θα σας επιτρέψουμε πια να τη βγάζετε καθαρή».

Η επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ είχε ως επικεφαλής την Κέιτ Μπλάνσετ και μέλη της τους: Τσανγκ Σεν, 'Αβα ΝτιΒερνέ, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Κάντζα Νιν, Λεά Σεϊντού, Κρίστεν Στίουαρτ, Ντενί Βιλνέβ και Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ