Πρωτότυποι & πεντανόστιμοι πλιγουροκεφτέδες από την Μυρσίνη Λαμπράκη

Ένα παραδοσιακό φαγητό από την ανατολική Θράκη, όπου το πλιγούρι αντικαθιστά με τον πιο έξυπνο και υγιεινό τρόπο το λευκό ψωμί.

ΥΛΙΚΑ

Για 10 άτομα 

Για τη συνταγή

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζάνι πλιγούρι μέτριο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 αυγό

1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο

2 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ.γλυκ. αλάτι

1 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο

1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ευχαριστούμε την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Μουσκεύετε σε ένα μπολ το πλιγούρι με χλιαρό νερό μέχρι να φουσκώσει (θα σας πάρει περίπου μισή ώρα) και στη συνέχεια το στραγγίζετε πολύ καλά.

2. Κατόπιν, ανακατεύετε σε ένα άλλο μπολ τον κιμά, το πλιγούρι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνετε καλά το μείγμα και το πλάθετε σε μεγάλα στρογγυλά κεφτεδάκια.

3. Τοποθετείτε σε ένα ρηχό πιάτο το αλεύρι και αλευρώνετε πρώτα τα κεφτεδάκια και μετά τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο για 5'-6' έως ότου ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

4. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε πρώτα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν το επιπλέον λάδι. Σερβίρετε τους πλιγουροκεφτέδες ζεστούς. 

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να ετοιμάσετε τα κεφτεδάκια με πλιγούρι αναμειγνύοντας ½ κιλό μοσχαρίσιο και ½ κιλό χοιρινό κιμά, για περισσότερη νοστιμιά. Εάν τα σερβίρετε ζεστά, ταιριάζουν εξαιρετικά με μια δροσερή πράσινη σαλάτα ή με πικάντικη τυροκαυτερή. Ωστόσο, μπορείτε να τα απολαύσετε και κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.