Μύθοι & παρανοήσεις για την αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή των βλαπτικών τοξινών.

Οι τοξίνες προέρχονται από το περιβάλλον, τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, τα φάρμακα, τη διατροφή και το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, επίσης το στρες και τη δράση βακτηρίων και ιών σε όλο το σώμα και κυρίως το εντερικό μικροβίωμα.

 Η απλή αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια θάλασσα από καλά αλλά και κακά βακτήρια - τοξίνες, τα οποία όταν υπερτερούν καταστρέφουν το σώμα και το μυαλό μας.

Τρώτε υγιεινά, ασκείστε και πίνετε πράσινους χυμούς καθημερινά, οπότε θεωρείτε ότι δεν θα χρειαστεί να κάνετε αποτοξίνωση - σωστά;

Καταρρίπτουμε τους μύθους για την αποτοξίνωση και κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα με τις παρανοήσεις: Ιδού οι πιο κοινοί μύθοι:

Μύθος 1: To σώμα αποβάλλει από μόνο του τις τοξίνες άρα ποιος είναι ο λόγος για να κάνω αποτοξίνωση;

Η χρόνια έκθεση, σε τοξίνες οδηγεί συχνά σε βλάβη των οργάνων, αδυναμία αποβολής των τοξινών και συσσώρευση τους στο αίμα. Τότε το σώμα νοσεί. Συχνά σημάδια που υποδηλώνουν την υπερβολική συγκέντρωση τοξινών στο σώμα είναι η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, ο πόνος στις αρθρώσεις, το φούσκωμα και ο πονοκέφαλος. Το σώμα μας έχει φυσικούς μηχανισμούς αποβολής των τοξινών μέσω των απεκκριτικών του οργάνων ( έντερο, συκώτι, δέρμα, νεφροί). Το σώμα μας ωστόσο δέχεται μια συνεχόμενη επίθεση τοξινών από το περιβάλλον, τις τροφές ακόμα από το στρες. Αυτοί οι παράγοντες θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική διαδικασία. Η αποτοξίνωση ενισχύει τις σωματικές άμυνες που ισορροπούν τον οργανισμό.

Μύθος 2: Θα πεινάω συνέχεια

Η διαδικασία του καθαρισμού και της αποτοξίνωσης ενδέχεται να σας αφήσει πεινασμένους μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα διαχείρισης είναι αντίθετο με την τυπική διατροφή σας.  Στην πραγματικότητα, αν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, ο μεταβολισμός σας μπορεί πράγματι να επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα αντίθετο από το αναμενόμενο: αντί να χάσετε βάρος θα κερδίσετε. Τι προτείνουμε με λίγα λόγια; Αυτό που χρειάζεστε είναι να τροφοδοτείτε το σώμα σας με ποιοτικές τροφές και όχι να εξαντλείστε με στερητικές δίαιτες. Τα προιόντα οργανικής προέλευσης, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι φάρμακα που ευεργετούν το σώμα. Οι σωστοί συνδυασμοί φυσικών τροφών και βοτάνων και οι τεχνικές αποφόρτισης από το στρες είναι θεραπεία για ένα εξαντλημένο σώμα.

(Photo: Istock)

Μύθος 3: Η διαδικασία της αποτοξίνωσης θα διαταράξει την καθημερινότητά μου

Εάν το σώμα σας είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες, χρόνια συσσωρευμένη κόπωση ναι είναι πιθανό να εμφανίσετε κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα αλλά αυτό που θα αντιμετωπίσετε ποικίλει πολύ από άτομο σε άτομο. Προετοιμαστείτε για τον καθαρισμό και μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας. Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, δεν θα σας κάνει να νιώσετε εξάντληση και αδυναμία. Αντίθετα σας τονώνει, σας γεμίζει ενέργεια και ευεξία.

Μύθος 4: Τα προγράμματα αποτοξίνωσης απευθύνονται σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος

Στόχος  των προγραμμάτων αποτοξίνωσης είναι να μειώσουν το ποσό των τοξινών που εισάγετε στο σώμα σας και να ενισχύσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Έτσι τα όργανα αποτοξίνωσης λειτουργούν αποτελεσματικά ώστε να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα. Η αποτοξίνωση λοιπόν είναι χρήσιμη για όλους. Η καλή λειτουργία του οργανισμού, θα οδηγήσει στην απώλεια των περιττών υγρών, την ενίσχυση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος.

ΜΥΘΟΣ 5: Αποτοξίνωση σημαίνει κατανάλωση χυμών

Τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα που περιέχονται στα φρούτα και κυρίως στα λαχανικά, είναι ιδανικά για την ενίσχυση του οργανισμού και την αποβολή των τοξινών. Ο σωστός συνδυασμός τους με άλλες ευεργετικές τροφές και βότανα δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Η ταύτιση των χυμών με την αποτοξίνωση αποτελεί μια μεγάλη παρανόηση: υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι αποτοξίνωσης. Συχνά, η απλή αφαίρεση αλλεργιογόνων τροφών από το διαιτολόγιό σας  μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών, του πρήξιματος ή άλλων συμπτωμάτων - όλα αυτά ενώ εξακολουθείτε να έχετε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Επομένως, όχι δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο χυμούς!

Επισκεφτείτε το www.evrostia-health.gr και κλείστε το  ραντεβού σας για να ενημερωθείτε για το full detox program με ιατρικό  πρωτόκολλο – διατροφική θεραπεία και βοτανοθεραπεία.Υπεύθυνοι προγράμματος  Δρ. Άννα Παπαγεωργίου και Ιατρός Μιχάλης Διγενής.   

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ