Θεϊκό γλυκό! Τούρτα με κρέπες, κρέμα τιραμισού & πραλίνα από τη Ντίνα Νικολάου

Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά αξίζει όσο χρόνο και να χρειαστεί. Μια τούρτα που συνδυάζει δύο αγαπημένες μου γεύσεις… Κρέπες και τιραμισού. Ότι πρέπει για γιορτινές συγκεντρώσεις.

Υλικά

Για τις κρέπες

750 ml γάλα φρέσκο

330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

30 γρ. ζάχαρη άχνη

75 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

λίγο βούτυρο για το ψήσιμο

Για την κρέμα τιραμισού

700 γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα

500 γρ. κρέμα γάλακτος

250 γρ. ζάχαρη άχνη

80 ml καφέ εσπρέσσο (έτοιμο), κρύο

1 κουτ. σούπας Μetaxa

400 γρ. πραλίνα τύπου Μερέντα

κακάο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τις κρέπες

750 ml γάλα φρέσκο

330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

30 γρ. ζάχαρη άχνη

75 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

λίγο βούτυρο για το ψήσιμο

Για την κρέμα τιραμισού

700 γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα

500 γρ. κρέμα γάλακτος

250 γρ. ζάχαρη άχνη

80 ml καφέ εσπρέσσο (έτοιμο), κρύο

1 κουτ. σούπας Μetaxa

400 γρ. πραλίνα τύπου Μερέντα

κακάο για το πασπάλισμα

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τις κρέπες: Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά με το σύρμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτω το μισό γάλα και ανακατεύω απαλά. Προσθέτω σταδιακά και εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα χωρίς σβόλους. Τέλος, προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύω. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 20 εκ. βάζω ελάχιστο βούτυρο να ζεσταθεί. Με μια κουτάλα (αν χρησιμοποιήσω την κουτάλα της σούπας δεν την γεμίζω εντελώς) ρίχνω 1 δόση από το χυλό και πιάνοντας το τηγάνι από το χερούλι το γυρίζω με κυκλικές κινήσεις για να απλωθεί παντού το μείγμα. Ψήνω την κρέπα για 2 λεπτά και με μια σπάτουλα την γυρίζω για να ψηθεί άλλο 1 λεπτό και από την άλλη. Βγάζω την κρέπα σε ένα πιάτο και συνεχίζω με το υπόλοιπο μείγμα μέχρι να φτιάξω 18-20 κρέπες.

Για την κρέμα: Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη και χτυπάω σε σαντιγί όχι πολύ σφιχτή (σε μορφή γιαουρτιού). Αδειάζω την σαντιγί σε ένα μπολ και χωρίς να καθαρίζω στον κάδο βάζω το μασκαρπόνε, τον εσπρέσσο και το Metaxa και χτυπάω μέχρι να αφρατέψει. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω σταδιακά την σαντιγί ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενωθούν καλά οι δύο κρέμες.

Για την συναρμολόγηση: Σε μια μεγάλη πιατέλα στρώνω 1 κρέπα και απλώνω μια ποσότητα πραλίνας. Σκεπάζω με μια δεύτερη κρέπα και απλώνω 2 γεμάτες κουταλιές κρέμα μασκαρπόνε. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία στρώνοντας εναλλάξ την πραλίνα και την κρέμα μέχρι να τελειώσουν όλες οι κρέπες. Με μια σπάτουλα καλύπτω όλη την επιφάνεια με αρκετή ποσότητα κρέμας. Βάζω την υπόλοιπη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμώ με μικρές ροζέτες την επιφάνεια της τούρτας.
Αφήνω την τούρτα για 4 ώρες στο ψυγείο.
Βγάζω την τούρτα από το ψυγείο, πασπαλίζω με κακάο και σερβίρω.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ