Έρευνα: Ένας στους είκοσι κατοίκους της Αττικής χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο

Στην πλειονότητά τους είναι πρώην αλλά και νυν καπνιστές που δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν ως "γέφυρα" για να κόψουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.058 ενηλίκων στον νομό Αττικής από επιστήμονες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας για την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ένας στους είκοσι κατοίκους της Αττικής κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% των ερωτωμένων δήλωσε ότι κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ένας στους δέκα είναι πρώην «ατμιστής», ενώ το 27,2% έχει δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο στο παρελθόν. Σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% οι «ατμιστές» χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη.

Η πλειονότητα όσων δήλωσαν ότι κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πρώην καπνιστές (62,2%) και το 36,3% είναι νυν καπνιστές. Το 1,6% από όσους κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.

Το 32,6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είναι καπνιστές, ενώ πρώην καπνιστές είναι το 29,7% του δείγματος. 

Οι περισσότεροι από αυτούς προσπάθησαν να απαλλαγούν από το τσιγάρο χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια βοήθεια (74,6%), ενώ η δεύτερη πιο διαδεδομένη «μέθοδος» είναι η αντικατάσταση του συμβατικού τσιγάρου με ηλεκτρονικό (47,4% από όσους θέλησαν να κόψουν το κάπνισμα). Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, 60.000 κάτοικοι του Λεκανοπεδίου κατάφεραν να κόψουν τόσο το κάπνισμα όσο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ