Τα ιερά άμφια- Θεέ μου σχώρα με- ήταν η έμπνευση των απανταχού stars στο κόκκινο χαλί του Met Gala

Το θέμα του φετινού Met Gala ήταν «Ουράνια Σώματα: Μόδα και Καθολική Φαντασία».

Ντύθηκαν όλες σαν Πάπισσες Ιωάννες, έβαλαν άμφια χρυσοκέντητα και κάπες.

Φόρεσαν από μέσα κοντά παντελόνια σορτς, στενά μακριά παντελόνια ή κοντά φουστάνια.

Το Haute Couture κυριάρχησε, ήταν ολοφάνερο ότι οι μεγάλες οι celebrities, οι μεσαίες και οι μικρότερες έβαλαν τα δυνατά τους για αυτo το μεγαλειώδες πάρτι, το γκαλά της Vogue, το Μet Gala 2018 με θέμα τον καθολικισμό. 

Πληροφορίες απο το romfea.gr για τα αμφια που φορούν οι ιερείς στην δική μας Ορθόδοξη Εκκλησία και ο συμβολισμός τους 

Τα άμφια είναι η απαραίτητη ενδυμασία των κληρικών για τη τέλεση κάθε ιερής ακολουθίας. Άλλοτε όμως βλέπουμε οι κληρικοί να φορούν όλα τους τα άμφια και άλλοτε ένα μέρος αυτών. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε ιερή ακολουθία έχει το δικό της κώδικα ενδυμασίας.

Για την τέλεση ενός εσπερινού, αρκεί μόνο το επιτραχήλιο ή και το φαιλόνιο, ενώ για την τέλεση μιας Θείας Λειτουργίας οι κληρικοί ενδύονται όλη την ιερατική τους στολή.

Αυτό επίσης εκφράζει και τη βαρύτητα της ακολουθίας που επιτελείται και γι’αυτό το λόγο στη Θεία Λειτουργία που κατέχει κεντρική θέση στην εκκλησιαστική ζωή, οι κληρικοί είναι πλήρως ενδεδυμένοι.

Πέραν από την ποσότητα, σημασία έχει και το χρώμα των ιερών αμφίων, το οποίο εναλλάσσεται ανάλογα με τις εκκλησιαστικές περιόδους.

Έτσι τη Μ. Τεσσαρακοστή που είναι πένθιμη περίοδος, κυριαρχεί και ανάλογος ενδυματικός κανόνας, με συνήθη χρώματα το πορφυρό, το μωβ ή το μαύρο.

Σε αντίθεση, την Αναστάσιμη περίοδο ή τις Κυριακές, το χρώμα που κυριαρχεί είναι το λευκό, το χρυσό ή οποιοδήποτε φωτεινό για να συμβαδίζει με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου μας.

Τα άμφια επιτελούν πρακτικούς, αλλά και συμβολικούς σκοπούς και ανάλογα με το βαθμό ιεροσύνης, διαφέρει η ποσότητα και η μορφή τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ