Good news από Wood: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές - Οι ευκαιρίες και τα σκοτεινά σημεία

Αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών μετοχών δηλώνει η Wood & Co σε σημείωμά της προς τους επενδυτές.

Η Wood & Co επικαλείται τρεις βασικούς λόγους: τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, αλλά και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, τα καλά νέα για εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου και τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας, με το ρυθμό ανάτπυξης να εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 2%. Δεν λείπουν, ωστόσο, και τα «σκοτεινά σημεία». 

Όπως προειδοποιεί η Wood, η αρνητική όψη του νομίσματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα δεν είναι σχήμα V (όπως χαρακτηρίζουν οι οικονομολόγοι την δυναμική ανάπτυξη, που συνήθως έρχεται ύστερα από μία «βουτιά» του ΑΕΠ). Αντ'αυτού στην Ελλάδα έχουμε μία ανάκαμψη σχήματος L, δηλαδή βραδεία και με εμπόδια. Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις αυτές, όπως χαρκατηριστικά αναφέρεται στο σημείωμα είναι «βαρετές για τα ελληνικά δεδομένα»- γεγονός καλοδεχούμενο- από τις αγορές, αν και υπάρχει έντονο άρωμα εκλογών. 

Τα θεμελιώδη της αγοράς

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Woods, πολλές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθούν να είναι υποτιμημένες και επομένως αποτελούν αγοραστική ευκαιρία. Αναφέρεται στα παραδείγματα των ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+0,10% και Τιτάνα, των οποίων η πρόσφατη υποαπόδοση των μετοχών αναμένεται να αντιστραφεί στο υπόλοιπο του 2018, αλλά και του Μυτιληνιαίου, που παραμένει όπως λέει φθηνή επιλογή. «Δίκαιη» θεωρεί την αποτίμηση του ΟΤΕ ΟΤΕ+1,19% και της Grivalia, ενώ «ακριβή» χαρακτηρίζει την Coca Cola. Στο μέτωπο των μικρότερης κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει τις  Αegean, Σαράντης, Fourlis και τον OΛΠ ως πολύ καλές ευκαιρίες. 

Τα μακροοικονομικά 

Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη, η οποία όμως παραμένει βραδύτερη των αρχικών προσδοκιών για ρυθμούς 3%. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανακάμπτουν επίσης, αλλά ο αυξανόμενος κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να πυροδοτήσει. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει επαρκές ρευστό, ενώ χτίζοντας το «μαξιλάρι ρευστότητας» δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης βγαίνοντας από το πρόγραμμα

Η πολιτική σκηνή 

Το πολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται σταθερό και προβλέπεται να μείνει έτσι σε βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα. Όπως επισημαίνεται αν και οι γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2019, μία καθαρή έξοδος θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στο ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει πρόωρες κάλπες. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως το πολιτικό ρίσκο θεωρείται περιορισμένο. Περισσότερο «θόρυβο» θα μπορούσε να πυροδοτήσει η εκλογή προέδρου στις αρχές του 2020, αν και αυτός δεν θα είναι αρκετός να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης κατά την άποψη της Wood. 

Οι κορυφαίες επιλογές

Μεταξύ των τραπεζών, όπως σημειώνει η naftemporiki.gr, η εταιρεία προσδιορίζει ως κορυφαία επιλογή την Alpha Bank ΑΛΦΑ+6,12% εξαιτίας της ελκυστικής αποτίμησής της. Εκτός τραπεζικού κλάδου δίνει ψήφο στον ΟΠΑΠ και το Μυτιληναίο, χάρη στο συνδυασμό υγιούς κερδοφορίας και καλών αποτιμήσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ