Tελευταίοι οι Έλληνες στις δαπάνες για βιβλία, αλλά 5η θέση σαν αναγνώστες

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της Eurostat, που αφορούν τις δαπάνες των νοικοκυριών για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δαπάνες, ωστόσο οι Έλληνες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο «δυνατούς» αναγνώστες.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία, όπου το 2,1% των δαπανών του μέσου νοικοκυριού κατευθυνόταν σε βιβλία. Την δεύτερη θέση κατέλαβε η Γερμανία (1,6%) και ακολούθησε η Πολωνία (1,4%).

Όσο για τους Έλληνες, με βάση μετρήσεις του 2016, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό αφιερώνει περίπου το 0,6% των ετήσιων δαπανών του για την απόκτηση βιβλίων, εφημερίδων και χαρτικών. Το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, οι Έλληνες παραμένουν τακτικοί αναγνώστες! Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2008 - 2015 ο μέσος Έλληνας αφιέρωνε εννέα λεπτά ανά ημέρα στην ανάγνωση βιβλίων, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση ανάμεσα στους «15» της ΕΕ.

Στην πρώτη θέση ήταν η Εσθονία, με τους Εσθονούς να δαπανούν 13 λεπτά την μέρα μπροστά από ανοιχτά βιβλία, ενώ τελευταία ήταν η Γαλλία, όπου ο μέσος πολίτης διάβαζε βιβλία για μόλις δύο λεπτά.

Επίσης, σχεδόν το 12% των Ελλήνων δήλωσε πως το διάβασμα είναι μια από τις κύριες δραστηριότητές του τρίτο υψηλότερο ποσοστό στους «15» της ΕΕ, μαζί με το Λουξεμβούργο.

Σε αυτό τον τομέα, δε, πρώτη ήταν η Φινλανδία, όπου σχεδόν δεκαεπτά στους εκατό διαβάζουν τακτικά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ