Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Η Ελλάδα στο πορτοκαλί (πριν το κόκκινο) άρα προβληματική η κατάσταση των media στην Ελλάδα

Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, όπως την περιέγραψαν στην έκθεσή τους οι RSF, είναι ζοφερή.

H μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) αναφέρθηκε στην επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, την περασμένη χρονιά, στην ετήσια έκθεσή της.

Στον κατάλογο της ΜΚΟ πλέον περιλαμβάνονται 21 χώρες όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή». Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ χωρών, με το Ιράκ να προστίθεται στη λίστα όπου βρίσκονται κυρίως χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Αίγυπτος και η Κίνα. Η Βόρεια Κορέα παραμένει στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης, την 180η, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες οι RSF κατέγραψαν την μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου.

Πρόκειται για την Τσεχία, όπου ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν εμφανίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κρατώντας ένα ψεύτικο καλάσνικοφ με την επιγραφή «για τους δημοσιογράφους», έχασε έντεκα θέσεις και έπεσε στην 34η.

Στη Σλοβακία ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «αντισλοβακικές βρώμικες πόρνες» και «ηλίθιες ύαινες», ενώ η Μάλτα όπου δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έπεσε 18 θέσεις στην 65η και η Σερβία έχασε δέκα θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 77η.  

Οι ΗΠΑ έχασαν δύο θέσεις για να καταλήξουν στην 45η.

H Ελλάδα βρίσκεται στην 74η θέση και χρωματίζεται με πορτοκαλί στον παγκόσμιο χάρη, χρώμα που υποδεικνύει προβληματική κατάσταση στη χώρα.  

Να σημειωθεί πως λευκό σημαίνει καλή κατάσταση, κίτρινο σχετικά καλή, κόκκινο κακή και μαύρο πολύ κακή.        

Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των RSF, «Το ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης εξελίσσεται. Το MegaTV, το παλαιότερο ιδιόκτητο τηλεοπτικό κανάλι, φαίνεται να έχει κλείσει για οικονομικούς λόγους μετά από 29 χρόνια λειτουργίας του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να καταβάλει στο κράτος 246 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση αδειών και ενώ  είχε υποσχεθεί μια σημαντική αναθεώρηση των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων δεν κατάφερε ακόμη να το κάνει. Τα δικαστήρια εξακολουθούν να εκδίδουν ποινές φυλάκισης σε δημοσιογράφους για δυσφήμιση. Μια σημαντική απόφαση του δικαστηρίου αφορά αυτή με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που κατάφερε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του εκδότη του περιοδικού "Athens Review of Books" μετά από μήνυση για ένα παλαιό θέμα που είχε υπενθυμίσει στους αναγνώστες του το παρελθόν του υπουργού στο Κομμουνιστικό κόμμα».  

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ