Έτσι θα καθαρίσετε τα μάρμαρα στο μπαλκόνι σας!

Ο καθαρισμός του μαρμάρινου μπαλκονιού είναι αρκετά περίπλοκος. Έτοιμοι για μερικά χρήσιμα tips;

Η χρήση του μαρμάρου στα μπαλκόνια στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη. 

Ωστόσο, επειδή η μαρμάρινη επιφάνεια εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να φθαρεί, ή να λεκιαστεί.

Με μερικές συμβουλές και λίγο διαθέσιμο χρόνο μπορείτε να διατηρήσετε τα μάρμαρα σε πολύ καλή κατάσταση.

Να πως θα καθαρίσετε τα μάρμαρα του μπαλκονιού...

#1 Καθαριστικά με ουδέτερο pH

Αν αγαπάς τα μάρμαρα στο μπαλκόνι σου, κράτησε μακριά τους τα όξινα καθαριστικά. Το ξύδι και η χλωρίνη δεν είναι σύμμαχοι σου στην προσπάθεια να διατηρήσεις καθαρά τα μάρμαρα. Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος να διαβρώσουν το μάρμαρο και η φθορά να είναι ανεπανόρθωτη. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να εφοδιαστείς με καθαριστικά με ουδέτερο pH, μαλακά πανιά και χλιαρό νερό. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο καθαριστικό με ουδέτερο pH είναι το σαπούνι Μασσαλίας.

Εφαρμογή:

Για έναν ήπιο καθαρισμό των μαρμάρων, μπορείς να διαλύσεις λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη μέσα σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, σφουγγάρισε το μαρμάρινο πάτωμα με ένα καθαρό και μαλακό πανί. Τέλος, στέγνωσε το πάτωμα με ένα δεύτερο, καθαρό πανί. Είναι σημαντικό να στεγνώνεις τις μαρμάρινες επιφάνειες, για να μη θαμπώνει η όψη τους.

Θέλεις να μάθεις πώς θα διατηρήσεις την τέλεια γυαλάδα του μαρμάρου στο σπίτι σου; Κάνε κλικ εδώ.

#2 Λεμόνι/ Ξινό

Η συνταγή αυτή ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις όπου η ερώτηση είναι “ πώς να καθαρίσω τα μάρμαρα στο μπαλκόνι μου από τη σκουριά; ”. Είναι μια πολύ δραστική λύση, η οποία πρέπει όμως να γίνει με προσοχή. Πώς θα σε βοηθήσουν, λοιπόν, το λεμόνι, ή το ξινό, να απαλλαγείς από τη σκουριά στο μπαλκόνι; Για αρχή, φρόντισε να απομακρύνεις γλάστρες και λοιπά αντικείμενα που καλύπτουν το πάτωμα. Αν πρόκειται να εξαλείψεις τους λεκέδες σκουριάς, καλύτερα να το κάνεις ολοκληρωτικά.

Εφαρμογή:

Προχωράμε στο καθάρισμα. Άπλωσε το λεμόνι, ή το ξινό, πάνω στα λεκιασμένα σημεία και άφησε το να δράσει για λίγο. 5- 10 λεπτά θα πρέπει να είναι αρκετά, αλλά σε καμία περίπτωση μην αφήσεις το υλικό να δράσει για περισσότερη ώρα. Υπάρχει κίνδυνος να βλάψεις τα μάρμαρα, αν ξεχάσεις το υλικό πάνω στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, τρίψε το πάτωμα με ένα μαλακό πανί, ή σφουγγάρι και ξέβγαλε για να μη μείνουν υπολείμματα. Αν ο λεκές είναι παλιός, μπορεί να επιμείνει αρκετά, οπότε ίσως χρειαστεί να κάνεις και δεύτερη, ίσως και τρίτη επάλειψη.

Κάτι που ίσως να μην ήξερες, είναι πως το αναψυκτικό coca- cola έχει κοινή δράση με το λεμόνι και το ξινό. Συνεπώς, αν παρατηρείς ότι στο μπαλκόνι σου υπάρχει ένας καινούργιος λεκές, γιατί δεν προσπαθείς να τον εξαλείψεις με κάτι που βρίσκεται στο ψυγείο σου;

#3 Μαγειρική σόδα

Ίσως να έχεις ήδη ακούσει για τις ευεργετικές καθαριστικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας. Μάλιστα, ίσως να την έχεις ήδη χρησιμοποιήσει για να καθαρίσεις κάποιο σημείο του σπιτιού. Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι θα χαρείς να μάθεις πως ένα τόσο συχνά χρησιμοποιούμενο καθαριστικό είναι κατάλληλο και για τον καθαρισμό των μαρμάρων. Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική επιλογή για δύσκολους λεκέδες που σε προβληματίζουν. Ωστόσο, θα ήταν καλό ,σε κάθε περίπτωση, να προλάβεις το λεκέ σχετικά νωρίς. Είναι δύσκολο να αφαιρέσεις τους παλιούς λεκέδες από το μάρμαρο, όπως αναφέρει το blog.douleutaras.gr.

Εφαρμογή:

Αν, λοιπόν, η ερώτηση σου είναι “ πώς να καθαρίσω τα μάρμαρα στο μπαλκόνι από δύσκολους λεκέδες; ”, να πώς θα σε βοηθήσει η σόδα. Άπλωσε τη μαγειρική σόδα πάνω στα μάρμαρα του μπαλκονιού σου. Στη συνέχεια, τρίψε τα μάρμαρα με ένα υγρό, αλλά καλά στραγγισμένο πανί. Τέλος, σφουγγάρισε το πάτωμα με χλιαρό νερό και στέγνωσε με ένα καθαρό πανί. Τα ίδια, ή και καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να πετύχεις αν αναμείξεις τη σόδα με το νερό εξαρχής. Μπορείς, δηλαδή να δημιουργήσεις μια πάστα σόδας και νερού, με την οποία θα τρίψεις τα μαρμάρινα πατώματα. Άφησε την πάστα να δράσει για αρκετές ώρες, χωρίς να πατάς στα σημεία όπου έχει απλωθεί. Μην ξεχάσεις πως στο τέλος θα πρέπει, και πάλι, να σφουγγαρίσεις με καθαρό νερό και να στεγνώσεις το πάτωμα.

#4 Οξυζενέ/ Αμμωνία

Η μέθοδος αυτή είναι καταλληλότερη για ανοιχτόχρωμα μάρμαρα. Τα μάρμαρα σε σκούρο χρώμα είναι δύσκολο να τη δεχτούν, γιατί το χρώμα τους κινδυνεύει να ξεθωριάσει. Σε κάθε περίπτωση, δεν ενδείκνυται για χρήση σε ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου. Ο καθαρισμός με οξυζενέ, ή με αμμωνία, απευθύνεται στην καταπολέμηση δύσκολων λεκέδων. Με άλλα λόγια, θα σου χρειαστεί, αν ο καθαρισμός με σόδα αποβεί μάταιος και δε λύσει το πρόβλημα.

Εφαρμογή:

Η εφαρμογή της συνταγής είναι πολύ απλή. Πρέπει να απλώσεις μια μικρή ποσότητα οξυζενέ, ή αμμωνίας, πάνω στο λεκέ. Έπειτα, είναι καλό να καλύψεις την επιφάνεια όπου έχει απλωθεί το υλικό με μια διάφανη μεμβράνη. Η μεμβράνη δεν είναι κάποιο ειδικό και ακριβό υλικό, αλλά η κοινή μεμβράνη που χρησιμοποιείς στην κουζίνα. Φρόντισε να σφραγίσεις την επιφάνεια που καλύπτει η μεμβράνη με κομμάτια χαρτοταινίας. Άφησε το υλικό να δράσει για αρκετές ώρες, ανάλογα με την έκταση της φθοράς. Αν τα μάρμαρα του μπαλκονιού σου είναι ανοιχτόχρωμα, μπορείς να αφήσεις το υλικό έως και για 24 ώρες. Αν, όμως, τα μάρμαρα είναι σκουρόχρωμα, θα ήταν καλό να μην αφήσεις το υλικό να δράσει για πάνω από 2 ώρες. Όταν αφαιρέσεις τη μεμβράνη, σφουγγάρισε με χλιαρό νερό και στέγνωσε το πάτωμα. Αν οι λεκέδες δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς, μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το μάρμαρο χρειάζεται πέρασμα με ένα στρώμα ειδικού άχρωμου κεριού για να διατηρήσει τη λάμψη του και να μη λεκιάζει εύκολα. Η εργασία αυτή είναι καλό να γίνεται κάθε 1- 2 χρόνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ