Κλείνουμε την εβδομάδα με αποτοξίνωση δια χειρός Άκη; Λαχταριστή σαλάτα με κινόα και χαλούμι

Μια ακόμα υπέροχη πρόταση από τον δημοφιλή σεφ.

ΥΛΙΚΑ

4 κρεμμύδια
1 κολοκύθα (ενός κιλού)
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το χαλούμι
1 λίτρο νερό
200 γρ. κινόα
1 κύβο λαχανικών
500 γρ. χαλούμι
4 παντζάρια βρασμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

Για τη βινεγκρέτ

1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μέλι
αλάτι
πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους 2-3 εκ. Σε ένα ταψί 30x40 εκ. βάζουμε την σκελίδα σκόρδου ολόκληρη, το κρεμμύδι, την κολοκύθα και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Πλένουμε την κινόα σε τρεχούμενο νερό και σουρώνουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει. Αφού βράσει το νερό ρίχνουμε την κινόα, τον κύβο λαχανικών και βράζουμε για 15 λεπτά.

Σουρώνουμε και μεταφέρουμε την κινόα σε ένα μεγάλο μπολ. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η κολοκύθα με τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ με την κινόα. Κρατάμε το σκόρδο χωριστά για τη βινεγκρέτ. Κόβουμε το παντζάρι σε φέτες κυδωνάτες και το βάζουμε και αυτό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τη βινεγκρέτ

Βάζουμε το σκόρδο σε ένα μούλτι. Προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το μέλι, το αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κόβουμε το κάθε χαλούμι σε 6 φέτες. Βάζουμε  τις φέτες με την 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να πάει το ελαιόλαδο παντού.

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι με ραβδώσεις. Ρίχνουμε τις φέτες του χαλουμιού στο τηγάνι και αφήνουμε για 2 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν. Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ στο μπολ με τα λαχανικά μας. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε και τις φέτες του χαλουμιού από πάνω. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ