Top Woman η Ιωάννα της Λωραίνης: Η γενναία γυναίκα που ντυνόταν άνδρας & την έκαψαν ζωντανή για τις ιδέες της

Η Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν Ντ' Αρκ οσιοποιήθηκε στις 18 Απριλίου του 1909 και ανακηρύχθηκε αγία 11 χρόνια αργότερα.

Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες ηρωίδες της Γαλλίας, ενώ έχει ανακηρυχθεί με προστάτιδα της χώρας.

Η Ιωάννα της Λωραίνης, ή Ζαν Ντ' Αρκ, γνωστή και ως Παρθένος της Ορλεάνης, είναι μία γυναίκα- σύμβολο, μέχρι και σήμερα.

Υπήρξε επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στη Γαλλία, ενώ θεωρήθηκε "μάγισσα" και αιρετική και οδηγήθηκε στην πυρά για τις ιδέες της, για να αγιοποιηθεί τελικά στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Ιωάννα της Λωραίνης γεννήθηκε στην περιοχή Domrémy-la-Pucelle της Γαλλίας, στις 6 Ιανουαρίου του 1412 και σε ηλικία 13 ετών είδε στον κήπο του πατρικού σπιτιού της το πρώτο από τα οράματά της.

Σε αυτό παρουσιαζόταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Μαργαρίτα και η Αγία Αικατερίνη και την καλούσαν να δράσει προκειμένου να απαλλάξει τη Γαλλία από την ταπείνωση που της είχαν επιβάλει οι Άγγλοι με τη Συνθήκη του Τρουά στην πιο κρίσιμη φάση του Εκατονταετούς πολέμου, και να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου Κάρολο Z΄ να επανακτήσει το στέμμα.

Τελικά μόλις το 1429, κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τον Κάρολο και να πάρει την άδεια να ηγηθεί μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης που είχε συγκροτηθεί για να ενισχύσει την Ορλεάνη, μία από τις λίγες πόλεις που είχαν μείνει πιστές στον διάδοχο, την οποία πολιορκούσαν οι Άγγλοι.

Η νίκη στην Ορλεάνη, της έδωσε το όνομα «Παρθένα της Ορλεάνης», ενώ παράλληλα ο γαλλικός στρατός, αποφάσισε να υιοθετήσει την επιθετική στρατηγική. Οδήγησε μαζί με το στρατό της τον Καρόλο στο Ρενς,όπου στέφθηκε βασιλιάς, κατακτώντας πόλεις στο διάβα τους.

Αφού τραυματίστηκε κάτω από τα τείχη του Παρισιού, η Ιωάννα αιχμαλωτίστηκε σε μια επιχείρηση κοντά στην Κομπιένη από στρατιώτες του δούκα Φίλιππου της Βουργουνδίας (Μάιος 1430), ο οποίος την παρέδωσε στους Άγγλους.

Δικάστηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο, που το είχε ορίσει το πανεπιστήμιο του Παρισιού και ενεργούσε σύμφωνα με τις διαταγές των Άγγλων, όπως αναφέρει η Wikipedia. Κατηγορήθηκε για «κοντή κόμη», επειδή «ντυνόταν με ανδρικά ρούχα», για «μαγεία» και ως αιρετική επειδή «ισχυριζόταν ότι ήταν απευθείας υπόλογη στον Θεό» και καταδικάστηκε να καεί ζωντανή ως αιρετική, σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Την ώρα που καιγόταν ζήτησε να σηκώσουν τον σταυρό για να μπορεί να τον δει μέσα από τις φλόγες, ενώ τότε ένας Άγγλος στρατιώτης τόλμησε να φωνάξει «Είμαστε χαμένοι, κάψαμε μια αγία».

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, όταν η Γαλλία είχε πια κερδίσει τον πόλεμο και αναγνώρισε τη συμβολή της Ζαν ντ' Αρκ στους νικηφόρους αγώνες, ένα νέο εκκλησιαστικό δικαστήριο αποκατέστησε την τιμή της.

(Σκηνή από την ταινία του 1999, "The Messenger: The Story of Joan of Arc", με την Milla Jovovic να υποδύεται την Γαλλίδα ηρωίδα)

Σαν σήμερα, στις 18 Απριλίου 1909 ανακηρύχθηκε Οσία από την Καθολική Εκκλησία, ενώ η Αγιοποίησή της έγινε στις 16 Μαΐου 1920.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ