Πώς να κάνετε το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες‏; Θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς;

Ο Ιούλιος Βερν είναι ο συγγραφέας που με τα έργα του απογείωνε, και εξακολουθεί να απογειώνει, τη φαντασία των αναγνωστών. Στο πιο κλασικό έργο, ο Φιλέας Φογκ προσπαθεί να πετύχει το αδιανόητο: να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε 80 ημέρες. Θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς;

Ο Ιούλιος Βερν είναι ο συγγραφέας που με τα έργα του απογείωνε, και εξακολουθεί να απογειώνει, τη φαντασία των αναγνωστών. Στο πιο κλασικό έργο, ο Φιλέας Φογκ προσπαθεί να πετύχει το αδιανόητο: να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε 80 ημέρες. Θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς;



Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο ήρωας είναι πιο φτηνά αλλά και πιο αργά από τα σημερινά. Στη δική μας εποχή ένα τέτοιο στοίχημα απαιτεί ένα εισιτήριο και έναν (ελαφρώς μαζοχιστή!) ταξιδιώτη. newsbeast.gr

Αν, λοιπόν, υπάρχει ελεύθερος χρόνος και η οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να σκεφτείτε σοβαρά την ιδέα ενός ταξιδιού, που οπωσδήποτε θα σημαδέψει τη ζωή σας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολλή προσοχή, ώστε να γίνει ο σωστός προγραμματισμός και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Το εισιτήριο



Η αγορά ενός ενιαίου εισιτηρίου γνωστό ως RTW (Round The World, σε ολόκληρο τον κόσμο) είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την αγορά μεμονωμένων εισιτηρίων για κάθε προορισμό. Αυτού του τύπου τα εισιτήρια συνήθως επιτρέπουν στον ταξιδιώτη να επισκεφτεί 16 μέρη με τουλάχιστον 3 στάσεις.

Επίσης, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν συνάψει τέτοιες «διεθνείς συμμαχίες», με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλο και πιο πολλές ανταποκρίσεις και να υπάρχει όλο και μεγαλύτερο φάσμα επιλογών μεταξύ των εταιρειών. Η μεγαλύτερη συνεργασία εταιρειών είναι η Star Alliance, με συνολικά 28 αεροπορικές εταιρείες στο δυναμικό της και κάλυψη χιλιάδων προορισμών σε 162 χώρες.



Προσφέρουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους ενιαίου εισιτηρίου (RTW) με κριτήριο τα μίλια που μπορεί να κάνει ο επιβάτης: από 26.000 έως 39.000 μίλια. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες συμμαχίες, με λιγότερες συνεργαζόμενες εταιρείες και με κριτήριο τα μίλια. Ωστόσο πριν το αγοράσετε, ελέγξτε όλους τους όρους και τις παραμέτρους.

Παραδείγματος χάριν, πολυάριθμες είναι οι αεροπορικές εταιρείες που παρέχουν τη δυνατότητα αγοράς ενιαίου εισιτηρίου με κριτήριο των αριθμό των μιλίων, αλλά αυτή η προσφορά αφορά αποκλειστικά και μόνο στα αεροπλάνα της ίδιας της εταιρείας. Αυτό το γεγονός από μόνο του καθιστά τις μετακινήσεις πιο αργές. Χάνεται η ευελιξία που παρέχει η πρώτη συμμαχία με πολλούς προορισμούς και συνεργαζόμενες εταιρείες.

Αποφασίστε τον προσανατολισμό του ταξιδιού, δηλαδή αν θα έχει κατεύθυνση προς την ανατολή ή προς τη δύση. Όλα τα εισιτήρια τού παραπάνω τύπου (RTW) απαιτούν μία κατεύθυνση, είτε ανατολική είτε δυτική. Και, όπως ο Φιλέας Φογκ, το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι και το σημείο τερματισμού.

Μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο



Τι χαρακτήρα θα λάβει αυτό το εγχείρημα; Εξαρτάται από το τι σας ευχαριστεί και σας γεμίζει. Σε ποια κατηγορία ταξιδιώτη ανήκετε; Σας αρέσει η περιπέτεια και η δράση ή προτιμάτε να απολαμβάνετε την ομορφιά των τοπίων; Σας αρέσει ο τουρισμός σε αστικές περιοχές ή προτιμάτε τα ταξίδια μακριά από τις πόλεις, στην ύπαιθρο και σε μικρά χωριά; Όποια και αν είναι η επιλογή σας, να έχετε κατά νου ότι η πλειονότητα των RTW εισιτηρίων περιλαμβάνει σταθμούς σε μεγάλα κομβικά αεροδρόμια, κάτι που θα σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού αν το παραβλέψετε.

Φυσικά υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία που ειδικεύονται σε αυτά τα ταξίδια και μπορούν κάλλιστα να σας συμβουλεύσουν, ακόμη και να σας καθοδηγήσουν, προκειμένου να αποφύγετε κάποιο λάθος που πιθανώς να αποβεί πολύ ακριβό. Φυσικά το εισιτήριο δεν σας δεσμεύει για μετακινήσεις αποκλειστικά μέσω αεροπλάνων. Τρένα και άλλα επίγεια μέσα μεταφοράς μπορούν να διευκολύνουν το ταξίδι και να σας προσφέρουν τη δυνατότητα να απολαύσετε τις διαδρομές, κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε με το αεροπλάνο.

Επιλέξτε την κατάλληλη εποχή



Ο καιρός είναι παράγοντας μείζονος σημασίας για όποια επιλογή και αν κάνετε. Συνεπώς, καλό είναι να παρακολουθείτε τις προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι σε άσχημα καιρικά φαινόμενα ή για να μην σας δεσμεύσουν στις δραστηριότητες και στις επισκέψεις σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε για τις περιοχές, όπως η Σκανδιναβία, όπου υπάρχουν 6 μήνες νύχτα και 6 μήνες μέρα. Αν, παραδείγματος χάριν, σκοπεύετε να κάνετε ορειβασία στα Ιμαλάια, ελέγξτε πότε είναι η εποχή των μουσώνων.



Τρεις προτάσεις για το ταξίδι της ζωής σας!

Αν είστε τύπος της περιπέτειας, αγαπάτε τα άγρια φυσικά τοπία και θέλετε να έρχεστε σε επαφή με το μεγαλείο της φύσης μέσα από δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, ξεκινάτε από την Ινδία, συνεχίζετε στο Νεπάλ για ορειβασία στα Ιμαλάια και από εκεί στην Ταϊλάνδη που έχει ειδυλλιακά μέρη για θαλάσσιες καταδύσεις.



Στη συνέχεια επισκέπτεστε τη Νέα Ζηλανδία, που είναι και η πρωτεύουσα της περιπέτειας και δοκιμάζετε από ελεύθερες πτώσεις μέχρι ποδηλασία στο βουνό και διάβαση ποταμών. Οι παραλίες και έρημοι της Αυστραλίας θα είναι ο επόμενος προορισμός πριν φτάσετε στο Λος Άντζελες και από εκεί θα οδηγήσετε στο θρυλικό Route 66 μέχρι τη Νέα Υόρκη, απ' όπου θα επιστρέψετε στην Ευρώπη.



Αν είστε τύπος της κουλτούρας και των εορτασμών, τότε πρώτη στάση επιβάλλεται να είναι το Κάιρο, με τις πολύβουες αγορές, τα μουσεία και τις πυραμίδες. Μετά την κρουαζιέρα στον Νείλο και το Λούξορ, κατευθύνεστε στη Νότιο Αφρική πριν πάτε στο Χόνγκ Κόνγκ ή τη Σιγκαπούρη, προορισμούς που θα σας προσφέρουν τουλάχιστον γαστρονομικές απολαύσεις.



Φυσικό επόμενο είναι η Κίνα, που τόσο ο πολιτισμός όσο και η ιστορία της δεν χωρούν περιθώρια αμφισβήτησης. Το Σινικό Τείχος και άλλα αξιοθέατα θα σας καθηλώσουν. Από την Κίνα θα βρεθείτε στο Σαν Φρανσίσκο, την πιο «ευρωπαϊκή» από όλες τις πόλεις των ΗΠΑ, και αφού επισκεφτείτε το Χόλιγουντ (δεν χρειάζονται συστάσεις εδώ!), θα κινηθείτε νότια με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο και το θρυλικό καρναβάλι (φυσικά κύρια προϋπόθεση είναι να συμπέσετε χρονικά με το καρναβάλι). Από εκεί θα αρχίσει και το ταξίδι της επιστροφής προς την Ευρώπη.



Αν είστε φυσιολάτρης τότε οι έρημοι, οι ζούγκλες και τα τροπικά τοπία σας καλούν. Η Αφρική και η Ασία με την άγρια και τροπική ομορφιά τους θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας πριν βρεθείτε στη Βραζιλία και στα δάση του Αμαζονίου. Σε όλο αυτό το ταξίδι ας μην παραλείψετε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που διαθέτουν απαράμιλλη φυσική ομορφιά.

Το να αποφασίσει κανείς το πού θα ταξιδέψει είναι το εύκολο και διασκεδαστικό κομμάτι. Η δυσκολία βρίσκεται -δεδομένης της οικονομικής δυνατότητας- στη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψετε τα τετριμμένα και να αποδράσετε από την καθημερινότητά σας για 80 ημέρες.

Αφού τα κατάφερε ο Φιλέας Φογκ, γιατί όχι κι εσείς;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ