Zυμαρικά ολικής άλεσης: Όλα όσα δεν γνωρίζουμε για την special τροφή - Δεν βοηθούν μόνο στο αδυνάτισμα

Αποτελούν βασικό κομμάτι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, ενώ παράλληλα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο, καθώς μας εφοδιάζουν με θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε καθημερινά και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Επιπλέον, έρχονται διαρκώς στο φως επιστημονικά δεδομένα τα οποία αναδεικνύουν τα οφέλη που έχει για την υγεία μας η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, καθώς η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με την προστασία από την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο γνωστά τρόφιμα ολικής άλεσης και προσφέρουν όλα τα πολύτιμα συστατικά του φλοιού των σπόρων του σιταριού (φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες). Το υψηλό τους περιεχόμενο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β τονώνει τον μεταβολισμό και ενισχύει την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη.

Είναι πλούσια σε χαλκό και σελήνιο, στοιχεία απαραίτητα για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού, των κυττάρων του αίματος, τη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος και του θυρεοειδούς αδένα. Παρέχουν επίσης μαγνήσιο και μαγγάνιο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την οικοδόμηση ισχυρών και υγιών οστών, ενώ το μαγγάνιο ενισχύει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και τον σχηματισμό των οστών.

Παράλληλα, είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους με διαβήτη και όσους κάνουν δίαιτα, μιας και το πλούσιο περιεχόμενό τους σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Έτσι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης προσφέρουν αίσθηση πληρότητας / κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Τέλος, Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα μέσω της απορρόφησης κάθε LDL («κακής») χοληστερόλης.

Ποια ζυμαρικά ολικής άλεσης να προτιμώ;

Εκείνα που παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι ολικής άλεσης, το οποίο έχει αλεστεί με τη μέθοδο «pearling» (αποφλοίωση).

Σύμφωνα με το onmed.gr, η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία διατηρεί τα πιο θρεπτικά τμήματα του πίτουρου και ταυτόχρονα αποδίδει ένα απόλυτα ομοιογενές σιμιγδάλι ολικής άλεσης άριστης ποιότητας, δημιουργώντας ομοιογενή ζυμαρικά ολικής με πιο φυσικό χρώμα και λιγότερο ξινή γεύση συγκριτικά με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Πόση ποσότητα ζυμαρικών καταναλώνεται σε ένα γεύμα:

Μια υγιεινή μερίδα ζυμαρικών για έναν ενήλικα είναι 1½ φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ