Μέχρι την εξωτική Κούβα μας ταξιδεύει ο Άκης Πετρετζίκης με μια special τοπική συνταγή για κοτόπουλο - Γιαμ γιαμ!

Μια πεντανόστιμη συνταγή που θα εκπλήξει ευχάριστα τους πάντες στο κυριακάτικο μας τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

1 κοτόπουλο κομμένο στα 6
6 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. χυμό πορτοκάλι
150 γρ. χυμό λάιμ
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. ρίγανη φρέσκια

Για τη σάλτσα

30 γρ. βούτυρο
30 γρ. αλεύρι
600 γρ. ζουμί από το κοτόπουλο
250 γρ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

400 γρ. ρύζι  
λίγο κρόκο κοζάνης (προαιρετικά)

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μούλτι το σκόρδο, τον χυμό πορτοκάλι, τον χυμό λάιμ, το αλάτι, την κρέμα βαλσάμικου, το πιπέρι, το κύμινο και τη φρέσκια ρίγανη. Χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει το σκόρδο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύνουμε με τη μαρινάδα που ετοιμάσαμε στο μούλτι. Αλείφουμε τα κομμάτια με τη μαρινάδα και καλύπτουμε με μεμβράνη το μπολ. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί για 2-12 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Αφού περάσει η ώρα αφαιρούμε από το ψυγείο και μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε τη μαρινάδα από πάνω και ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ξεπεράσει το κοτόπουλο στο κέντρο του τους 65° C και να έχει κάνει κρούστα η πέτσα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο. Σουρώνουμε τα ζουμιά που έχουμε στο πυρίμαχο για να φτιάξουμε τη σάλτσα μας. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Όταν γίνει μια πάστα και αρχίζει να χρυσαφίζει (φτιάχνουμε δηλαδή ένα ρου) ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί του κοτόπουλου, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά μέχρι να αρχίζει να βγάζει φουσκάλες η σάλτσα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με ρύζι και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο κρόκο κοζάνης. 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.