Μίλος Φόρμαν: "Έφυγε" στα 86 του χρόνια ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του φιλμ "Στη φωλιά του κούκου" (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Φτωχότερος μένει σίγουρα ο κόσμος του σίνεμα από την απώλεια του δημοφιλούς κινηματογραφιστή.

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Τσέχος σκηνοθέτης, Μίλος Φόρμαν.

Μέσα σε όλα τα "διαμάντια" που πρόσφερε στον κινηματογράφο ο Φόρμαν δεσπόζουν οι ταινίες "Στη Φωλιά του Κούκου" και "Αμαντέους"

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1932 στην πρώην Τσεχοσλοβακία, στην πόλη Κασλάβ. Έχασε τους γονείς του στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Άουσβιτς. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Φόρμαν έζησε σε σπίτια συγγενών του και αργότερα ανακάλυψε ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ένας Εβραίος αρχιτέκτονας επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων.

Ο μεγάλος δημιουργός, τη δεκαετία του 60 και με ταινίες όπως "Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς" (1964), "Φωτιά... πυροσβέστες", υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου που εκφράστηκαν κατά του καθεστώτος της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Λίγο πριν το 1968 και την στρατιωτική εισβολή των συμμάχων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία που έβαλε τέλος στην "Άνοιξη της Πράγας" ο Φόρμαν έφυγε για τις ΗΠΑ μέσω Γαλλίας.

Ο Μίλος Φόρμαν εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και η καριέρα του απογειώθηκε με την ταινία "Η φωλιά του κούκου" που κέρδισε πέντε Όσκαρ (1976), συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου σκηνοθεσίας κι έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου. Το 1977 ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν το 1983 όταν πήγε στην Πράγα, ακόμα σε καθεστώς κομμουνιστικό, για να γυρίσει το «Αμαντέους» ταινία που κέρδισε οκτώ Όσκαρ (1985).

Στην φιλμογραφία του Φόρμαν κυριαρχούν επίσης οι ταινίες: Hair (1979), Ragtime (1981), Valmont (1989) Υπόθεση Λάρι Φλιντ (1996 και τρίτη υποψηφιότητα του Μίλος Φόρμαν για Όσκαρ σκηνοθεσίας), το Man on the Moon ( 1999) με τον Τζιμ Κάρεϊ και η ταινία «Les Fantômes de Goya» (2006) με τους Χαβιέ Μπαρδέμ, Νάταλι Πόρτμαν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ