Καλύτερος και περισσότερος ύπνος- Συμβουλές για όνειρα γλυκά!

Ο χορταστικός και καλός ύπνος συμβάλει πολύ περισσότερο στην σωματική και πνευματική σου ευεξία, από όσο νόμιζες.

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά, τείνουν να τρώνε περισσότερο, να κουράζονται ευκολότερα και φυσικά να έχουν πιο άσχημη διάθεση.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Harvard Women’s Health Watch, υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι για να μην χάνουμε τον ύπνο μας. Ο ύπνος βοηθάει στη διαδικασία της μάθησης, ενισχύει τη μνήμη, αλλά παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει γιατί επηρεάζεται ο τρόπος, με τον οποίο το σώμα μας αποθηκεύει κι επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες και γίνονται αλλαγές στις ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξή μας. Η απώλεια ύπνου έχει επιπτώσεις και στη διάθεσή μας, αφού μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, ανυπομονησία, αδυναμία συγκέντρωσης και κατήφεια.

Το να σου λείπει ο ύπνος, σχετίζεται και με την καρδιαγγειακή υγεία, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοβαρές διαταραχές του ύπνου έχουν συνδεθεί με υπέρταση, αυξημένα επίπεδα ορμόνης του στρες και καρδιακή αρρυθμία. Τέλος, η στέρηση του ύπνου μεταβάλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο επιρρεπείς στις ασθένειες.

Πώς μπορείς, λοιπόν να εξασφαλίσεις καλύτερο και περισσότερο ύπνο;

Βάλε πρόγραμμα

Πήγαινε για ύπνο και ξύπνα τις ίδιες ώρες, όχι μόνο τις καθημερινές, αλλά και τα σαββατοκύριακα. Το να είσαι συνεπής βοηθάει να έχεις ένα ισορροπημένο κύκλο ύπνου και να κοιμάσαι καλύτερα. Προσοχή όμως! Αν δεν κοιμηθείς μέσα στα επόμενα δεκαπέντε λεπτά από την ώρα που ξάπλωσες, σήκω από το κρεβάτι σου και κάνε κάτι χαλαρωτικό. Μην αγωνιάς για το πότε θα κοιμηθείς, γιατί απλά κάνεις τα πράγματα χειρότερα, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

Πρόσεχε τι τρως και πίνεις

Μην πέφτεις για ύπνο πεινασμένος ή σκασμένος από το πολύ φαί. Επίσης, μην καταναλώνεις πολλά υγρά αργά το βράδυ, ώστε να αποφύγεις τις μεταμεσονύχτιες βόλτες μέχρι το μπάνιο.

Δημιούργησε ένα τελετουργικό ύπνου

Μόλις ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει, ακολούθησέ το κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς. Αυτό μπορεί να είναι ένα ζεστό ντους, διαλογισμός, διάβασμα ενός βιβλίου ή απαλή μουσική. Οι χαλαρωτικές δραστηριότητες ενισχύουν έναν καλό ύπνο, καθώς δημιουργούν μία ομαλή μετάβαση από την εγρήγορση στην υπνηλία.

Νιώσε άνετα

Δημιούργησε ένα δωμάτιο ιδανικό για ύπνο. Αυτό σημαίνει ήσυχο, σκοτεινό και με την ιδανική θερμοκρασία ανάλογα με την εποχή. Μην φοράς χοντρά ή στενά ρούχα, προτίμησε υλικά που επιτρέπουν στο σώμα σου να αναπνέει και να κινείται ελεύθερα.

Tip

Τόσο το στρώμα όσο και το μαξιλάρι συμβάλουν σε έναν καλύτερο ύπνο. Διάλεξε αυτά που ταιριάζουν στις δικές σου ανάγκες. Επίσης, αν μοιράζεσαι το κρεβάτι, φρόντισε να υπάρχει αρκετός χώρος και για τους δύο. Τέλος, αν έχεις παιδιά και κατοικίδια, θέσε κάποια όρια για το πόσο συχνά μπορούν να κοιμούνται μαζί σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ