"Αντίο" για πάντα στο "Sweet Home"- Έκλεισε το ιστορικό στέκι "Prapas" στο Παλαιό Φάληρο

Μετά από 55 χρόνια, ένα από τα πιο γνωστά στέκια της Αθήνας, έκλεισε τις πόρτες του...

Ένα από τα πιο ιστορικά στέκια της Αθήνας έκλεισε για πάντα, γεμίζοντας νοσταλγία τους θαμώνες του και όχι μόνο.

Με ένα λιτό σημείωμα στην πόρτα που ανακοίνωνε πως «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό», έπεσαν οι τίτλοι τέλους του θρυλικού μαγαζιού των νοτίων προαστίων.

Το ζαχαροπλαστείο «Πράπας Sweet Home» που λειτουργούσε από το 1963, στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, αποτελεί πια ανάμνηση για όσες γενιές μεγάλωσαν εκεί. 

Μάλιστα, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο "πρωταγωνιστούσε" και στην επιτυχία του Νίκου Καρβέλα «Καλοκαιρινές Διακοπές».

«Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…» έλεγε ο στίχος.

Αντίστοιχης φήμης με τον «Zonar’s» στο κέντρο της Αθήνας ο  «Πράπας» αποτέλεσε επί σειρά ετών στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών μέχρι και ναυάρχων λόγω της περιοχής.

Το ζαχαροπλαστείο ξεκίνησε ο κ. Πράπας, σύζυγός της κυρίας Τζούλιας Πράπα, ο οποίος, προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, αποφάσισε να αφήσει το στίγμα του στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με το ζαχαροπλαστείο που βάπτισε με το επίθετό του. «Ο άντρας μου ήταν από οικογένεια ζαχαροπλαστών. Όλοι τους ήταν! Ειδικά για τον πεθερό μου έχω να το λέω. Ήταν ένας από τους καλύτερους της εποχής, είχε ανοίξει μάλιστα το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην Ομόνοια», είχε αναφέρει η κ Τζούλια σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Ogdoo διευκρινίζοντας ότι η ίδια ανέλαβε τα ηνία του καταστήματος μαζί με το γιο της, Γιώργο, μετά το θάνατο του συζύγου της.





Το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα» ήταν η λειτουργία του τραμ που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου και η κατασκευή του ήταν υπερυψωμένη με αποτέλεσμα να γίνει από ισόγειο, υπόγειο το Sweet Home και να χάσει σε μεγάλο τη θέα του για όσους προτιμούσαν εκείνη την πλευρά του, όπως ο Γ. Κατσαρός. 

Ο «Πράπας» φημιζόταν για τα γλυκά του, τα περίφημα πασχαλινά κουλουράκια του, το εκμέκ, το θρυλικό προφιτερόλ, το μιλφέιγ και το χειροποίητο παγωτό του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ