Θέλετε ένα νηστίσιμο γλυκό για την Μ. Εβδομάδα; Ετοιμάστε τα μοναδικά μπακλαβαδάκια «της βέργας» με φιστίκια Αιγίνης της Ντίνας Νικολάου!

Χρωστάνε το όνομά τους στον λεπτό πλάστη για πίτες (βέργα) στον οποίο τυλίγουμε σφικτά τα φύλλα για να σουρώσουν και να γίνουν σαν μικρά σαραγλάκια.

Yλικά

Για τα φύλλα

6 φύλλα κρούστας για γλυκά (ή ακόμα καλύτερα, φύλλα Βηρυτού)

200 ml ελαιόλαδο (ή 200 γρ. μαργαρίνη)

Για τη γέμιση

6 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, χοντροσπασμένα

6 κουτ. σούπας ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροσπασμένα

3 κουτ. σούπας μπισκότα πτι-μπερ (τρίβουμε στο μούλτι 4 – 5 μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη)

1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για το σιρόπι

500 ml νερό

500 γρ. ζάχαρη

1 φλιτζ. τσαγιού μέλι

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτάκι σκόνη βανίλιας

½ λεμόνι, κομμένο σε φέτες

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τα φιστίκια, τα ασπρισμένα αμύγδαλα, τα τριμμένα πτι μπερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη.

Μπακλαβαδάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
Σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια απλώνω ένα φύλλο κρούστας (ή Βηρυτού) και σκορπίζω πάνω του 2 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης. Παίρνω τον λεπτό πλάστη (βέργα) και τον τοποθετώ κατά μήκος της στενής πλευράς του φύλλου. Με προσοχή τυλίγω το φύλλο γύρω από τον πλάστη σε ρολό, σχετικά σφικτό (όχι όμως υπερβολικά), όπως τυλίγω ένα φύλλο για πίτα. Ακουμπάω τον πλάστη στον πάγκο εργασίας και σπρώχνω τις άκρες του ρολού και από τις δύο μεριές προς το κέντρο του πλάστη, ώστε το ρολό να σουρώσει. Κρατάω με το ένα χέρι το σουρωμένο ρολό και με το άλλο χέρι τραβάω τον πλάστη με κίνηση σταθερή, ώστε να βγει από το ρολό, το οποίο πρέπει να παραμείνει σουρωμένο. Μεταφέρω το ρολό στο λαδωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο (ή τη μαργαρίνη) και περιχύνω τα μπακλαβαδάκια μέσα στο ταψί. Τα ψήνω για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω τα μπακλαβαδάκια να κρυώσουν τελείως.

Σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω μέχρι να πάρουν μια βράση. Μετριάζω τη φωτιά και σιγοβράζω για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, σουρώνω το σιρόπι και περιχύνω αμέσως τα κρύα μπακλαβαδάκια. Τα αφήνω να κρυώσουν, κόβω προσεκτικά το καθένα σε 3 μικρότερα κομμάτια και σερβίρω.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ