Έχεις άγχος κάθε στιγμή της μέρας; Αυτοί είναι οι 10 χρυσοί κανόνες για να το ελέγξεις & να το μειώσεις

Έχετε άγχος και ζορίζεστε καθημερινά. Δεν είναι εύκολο να το , ωστόσο οι παρακάτω τεχνικές ίσως σας βοηθήσουν!

1. Το πρωί όταν ξυπνήσετε και σας έρθει στο μυαλό η λίστα με τις δουλειές που έχετε να κάνετε, πείτε στον εαυτό σας «Στοπ!». Φανταστείτε ένα μεγάλο κόκκινο σήμα στοπ. Πάρτε μερικές αργές, βαθιές ανάσες.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη στο varvogli.gr

2. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μία θετική επιβεβαίωση. Πέστε στον εαυτό σας «διαλέγω ηρεμία και χαρά». Επαναλάβετε αυτή τη φράση μέσα στη μέρα.

3. Κάντε στο μυαλό σας μια λίστα με τα ευχάριστα πράγματα της ημέρας.  Δεν είναι ανάγκη να έχετε κάτι συγκεκριμένο και μεγάλο. Κάθε τι μικρό και όμορφο μετράει! Με αυτό τον τρόπο κουρδίζετε το μυαλό σας να ψάξει να βρει όμορφα πράγματα μέσα στη μέρα σας.

4. Βάλτε έναν μικρό στόχο με νόημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Σήμερα διαλέγω να χαμογελάω συχνά».

5. Δώστε στον εαυτό σας τη χαρά του γέλιου. Γραφτείτε σε κάποια σελίδα με ανέκδοτα ή γελοιογραφίες, και επιτρέψτε στο μυαλό σας να χαλαρώσει με κάποιο αστείο. Ακόμα και με ένα χαζό αστείο!

6. Εξασκήστε την αίσθηση της ευγνωμοσύνης. Ξεκινώντας τη μέρα σας, εντοπίστε κάτι μικρό για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη. Μπορεί να είναι ο αρωματικός καφές σας, τα λουλούδια που άνθισαν στη γλάστρα, μία καλή φίλη, κοκ. Αυτό θα δώσει στο μυαλό σας κάτι θετικό για να ξεκινήσει η μέρα σας.

7. Επιλέξτε να κάνετε ένα πράγμα τη φορά. Μη μπείτε στο παιχνίδι να κάνετε όσο πιο πολλά πράγματα μπορείτε ταυτόχρονα. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες, αυτό προκαλεί άγχος και δεν είναι αποτελεσματικό. Κάντε ένα πράγμα σωστά και συγχαρείτε τον εαυτό σας.

8. Κρατήστε ημερολόγιο με αυτά που σας απασχολούν και σας αγχώνουν. Γράφοντας τα, θα καθαρίσει το μυαλό σας. Επίσης, βλέποντας τις σκέψεις σας στο χαρτί αποστασιοποιείστε από αυτές και τις αντιμετωπίζετε πιο αντικειμενικά και ψύχραιμα.

9. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να τακτοποιήσετε το χώρο σας. Έρευνες δείχνουν ότι κρατώντας καθαρό και οργανωμένο τον προσωπικό μας χώρο, την επιφάνεια του γραφείου, το χώρο όπου εργαζόμαστε ή περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δημιουργούμε μια αίσθηση ηρεμίας και τάξης μέσα μας και γύρω μας.

10. Βάλτε κίνηση στη ζωή σας. Αν δε μπορείτε ή δε θέλετε να αθληθείτε, κάντε μια βόλτα έξω. Περπατήστε με γρήγορο βήμα και ενεργοποιήστε το σύστημα του εγκεφάλου που εκκρίνει τις ορμόνες της χαράς.

Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, που έχει κάνει τη µεταπτυχιακή της εκπαίδευση στα Πανεπιστήµια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, ∆ιδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήµη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Τα άρθρα της δηµοσιεύονται σε σηµαντικά ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά.

Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αµερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέµατα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαµηλή αυτοεκτίµηση, κατάθλιψη, µαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ. Έχει εκτενή εµπειρία µε περισσότερες από 10.000 ώρες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ατοµικά ή οµαδικά, στο γραφείο της, σε σχολεία και στο παιδιατρικό νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard.

Έχει γράψει επιστηµονικά συγγράµµατα και βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς και πολλά παιδικά βιβλία. Για το βιβλίο της Το µυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, από τη σειρά Ανελάντα και Μάξιµος – Πράκτορες Μυστηρίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στα βραβεία Public το 2016. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στα γράµµατα και τον πολιτισµό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ