10 μονοήμερες εκδρομές για την Άνοιξη - Αλλάζουμε παραστάσεις & παίρνουμε καθαρό αέρα!

Ήρθε η ώρα, τώρα που ανοίγει και ο καιρός, να προγραμματίσουμε μια δυο εκδρομούλες. Δείτε τις παρακάτω προτάσεις και ετοιμαστείτε να φύγουμε!

«Στ’ Αναπλιού το Παλαμήδι» λέει το δημοτικό τραγούδι κι η νεότερη ιστορία, η παράδοση κι ο αργολικός κάμπος οδηγούν στο «κουκλίστικο» Ναύπλιο. Από το κάστρο – σήμα κατατεθέν μέχρι το Μπούρτζι μες στη θάλασσα οι ομορφιές πληθαίνουν όσο περιδιαβαίνετε την παραλία.

Από τις «αγωνιστικές αναδρομές» στο 1821 συνεχίστε με νεανικές ματιές στις οδούς Βασιλέως Κωνσταντίνου και Σταϊκοπούλου για καφέ και φαγητό ή στην παραλιακή της Μπουμπουλίνας με τον κλασικό Σαβούρα για ψάρι. 

Λουτράκι

Συνδυάζοντας μια ζωντανή περαντζάδα με αίγλη εποχής αλλά και νέα μοντέρνα στέκια, βουνό, δάση και θάλασσα, οικογενειακό κλίμα αλλά και θρησκευτικότητα, το Λουτράκι δεν θα σας απασχολήσει μόνο γύρω από το κέντρο. Καλοί οι ψαρομεζέδες σε παραλίες όπως η Αλκυόνα κι η Αγ. Σωτήρα, καλύτερες οι βόλτες στην παραλία και σε ψαγμένα καφέ - εστιατόρια, όπως το Ριγάνι, αλλά μη χάσετε την ευκαιρία για μια επίσκεψη στη Λίμνη Βουλιαγμένης ή τη μονή Αγίου Παταπίου, το λεγόμενο και «μπαλκόνι της Κορινθίας» πάνω από το Λουτράκι.

Πόρος
 
Με νεοκλασική αύρα και χτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός καταπράσινου λόφου, ο Πόρος μπορεί να αποτελέσει εκδρομή από τον Πειραιά ή οδικώς από την απέναντι πλευρά της Τροιζηνίας. Από τη γοητεία της Παλιάς Χώρας με τις παραδοσιακές γειτονιές μέχρι μια «βουτιά» στην ιστορία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πλατείας Κορύζη, κι από τις μυρωδιές των λεμονιών στο Λεμονοδάσος μέχρι την άγρια ομορφιά μες στα νερά και το πράσινο του Διαβολογέφυρου, ο ανοιξιάτικος Πόρος σε κερδίζει.

Αίγινα

Μια τόσο κοντινή εκδρομή επιφυλάσσει πλούσια γκάμα εικόνων από το αρχαιολογικό μουσείο μέχρι το Ναό της Αφαίας. Αρχαία και νεότερη ιστορία «δένουν» στο λιμάνι με τα γραφικά αρχοντικά του. Τα δρομολόγια με ή χωρίς αυτοκίνητο είναι πολύ συχνά και σας παρασύρουν στους ρυθμούς της αγοράς για καφέ, ουζομεζέδες και ψώνια με κύριο συστατικό τα φυστίκια στις οδούς Ρόδη και Ηρειώτη. Ιδιαίτερη βόλτα στον αρχαίο Ελαιώνα, την Παλαιοχώρα με τα παλιά βυζαντινά εκκλησάκια και την Παχιά Ράχη, ένα χωριουδάκι-έκπληξη.

Καλάβρυτα
 
«Να’τανε το 21’»... και μια εκδρομή στα Καλάβρυτα μπορεί σίγουρα να ξεκινήσει παρατηρώντας το Λάβαρο της Επανάστασης στη μονή Αγίας Λαύρας. Ξεκλέψτε χρόνο για ψώνια παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, για ένα σλάλομ στο χιονοδρομικό, για βόλτες για παϊδάκια στις καλές ταβέρνες ή για προσκύνημα στην Παναγία της μονής Μεγάλου Σπηλαίου.

Χαλκίδα
 

Η πρωτεύουσα της αρχοντικής Εύβοιας σας καλεί αρχικά στην παραλία για να παρατηρήσετε παρέα με τον καφέ σας ή τρώγοντας εκλεκτούς ψαρομεζέδες τα «κινούμενα νερά» στον πορθμό του Ευρίπου. Βόλτες οικογενειακές αλλά κι αγαπησιάρικες σας περιμένουν στο Κάστρο Καράμπαμπα. Στην οδό Αβάντων θα χαζέψετε βιτρίνες, ενώ αν είστε μερακλήδες θα «ξετρυπώσετε» φιλικά ζεστά ουζερί. Οι λάτρες του θρησκευτικού τουρισμού επισκεφτείτε την εξοχική Μονή Μακρυμάλλης στα κοντινά Ψαχνά.

Πολύδροσος
 
Σε ένα σταυροδρόμι Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, ο Παρνασσός κρύβει κι άγνωστες ανερχόμενες τουριστικές μεριές σαν αυτή της Πολυδρόσου (Σουβάλας). Περπατήστε γύρω από την όμορφη πλακόστρωτη πλατεία και την Κοίμηση της Θεοτόκου. Από το βυζαντινό μνημείο της Φωκίδας, την Αγία Ελεούσα, πεταχτείτε στις δεντροσκέπαστες πηγές του βοιωτικού Κηφισού για να χορτάσετε καθαρό αέρα. Στο κοντινό Χάνι της Γραβιάς ταξιδέψτε στις ιστορίες των αγωνιστών του 21’ με τη βοήθεια των πολυμέσων.

Λίμνη Δόξα
 
Ένα αλπικό τοπίο κρύβεται στην ορεινή Κορινθία γύρω από τα νερά της λίμνης Δόξα και προσφέρεται για όσους έχουν φυσιολάτρικες διαθέσεις. Στη μέση της περπατήστε για να ζητήσετε από τον Άγιο Φανούριο στο ομώνυμο εκκλησάκι να σας φανερώσει ό,τι αγαπάτε… Η θέα στη λίμνη εκπλήσσει από τη μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού. Τα γάργαρα νερά του αιωνόβιου πλατάνου στο Στενό θα σας αναζωογονήσουν μετά από γευστικές ατασθαλίες στις εξοχικές ταβέρνες της περιοχής, ενώ στην Καστανιά χορτάστε «υγιεινό» κλίμα. 

Χρισσό
 
Θέλετε να επιδοθείτε σε πεζοπορία; Τί καλύτερο από το μονοπάτι για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με την πανοραμική θέα που ενθουσιάζει τους ντόπιους σε Παρνασσό, Γκιώνα και τον πανέμορφο ελαιώνα της περιοχής. Εναλλακτικά προτιμήστε το αρχαίο μονοπάτι Κίρρας – Κρίσσας – Δελφών που οδηγούσε τους προσκυνητές στο Μαντείο.

Στο παλιό σχολείο, όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, μη χάσετε την έκθεση παραδοσιακών φορεσιών από όλη την Ελλάδα. Παραδοσιακή η δόμηση στο Χρισσό, χαρακτηρίζεται από πολλά αναπαλαιωμένα αρχοντικά. Κάθε εποχή θα βρείτε άφθονα νερά στις πηγές που καταλήγουν στην κάτω πλατεία.

Ύδρα
 
Αν ξυπνήσετε νωρίς, μπείτε στο καράβι μέχρι τις 9π.μ. κερδίζοντας χρόνο για βόλτες στις ομορφιές της Ύδρας μέχρι το απόγευμα. Γύρω από το λιμάνι έχετε ποικίλες επιλογές πεζοπορίας ανάμεσα σε στιλάτα cafes, εστιατόρια κι αξιοθέατα όπως η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, το ιστορικό Αρχείο Μουσείου Ύδρας και τη μονή Κοίμησης Θεοτόκου – Φανερωμένης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ