Ο Τσίπρας για τους στρατιωτικούς: «Μας προβληματίζει που δεν λύθηκε σε μια μέρα. Αν η Τουρκία χρησιμοποιήσει το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας...»

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τόσο για τις ελληνοτουρκίκες σχέσεις, όσο και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δύο αξιωματικούς.

«Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι' αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια» επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δε, για το ζήτημα των δύο αξιωματικών, η  ελληνική κυβέρνηση μετέτρεψε το θέμα της κράτησής τους σε διεθνές από διμερές, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι σχετικές προσπάθειες.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υπόθεση και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν. Εθεσε επίσης το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Στα πλαίσια ενός καταμερισμού καθηκόντων σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο όλοι να χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία και τους ίδιους τόνους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση...» δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί "ομήρους" τους δύο αξιωματικούς.

«Εχουμε ένα γεγονός που θα έπρεπε να είχε λυθεί την ίδια ημέρα και αυτό μας προβληματίζει. Έχουμε εδώ και 20 ημέρες τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και κανείς δεν ξέρει γιατί κατηγορούνται. Αυτό προκαλεί καχυποψία. Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή, τουλάχιστον ακόμα. Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «Θεωρώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική στην Τουρκία και θα έχουμε μία αλλαγή συμπεριφοράς. Η στάση που διατηρεί η Τουρκία πρωτ' απ' όλα δεν ευνοεί τα δικά της συμφέροντα. Θα μείνουμε σταθεροί στο να έχουμε απλωμένο το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Θέλουμε τη συνεργασία, τον διάλογο, τη συνεννόηση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας. Όποιος επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ένα γεγονός που έγινε εκ παραδρομής θα κάνει ένα τεράστιο λάθος. Θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα πλήττουν κυρίως την αξιοπιστία της γείτονος. Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι' αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια. Η αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ελλάδα είναι και ένα δείγμα ασφάλειας που θα πρέπει να το αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε. Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της καλής γειτονίας. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για να πείσουμε τους γείτονες που ότι θα πρέπει να συνέλθουν και να επιστρέψουν στην κοινή λογική...».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ