Αυτή είναι η Ελληνίδα Top Woman γενετίστρια Ελευθερία Ζεγγίνη- Ανακάλυψε γονίδια που προκαλούν οστεοαρθρίτιδα

Η νεαρή Ελληνίδα γενετίστρια, Ελευθερία Ζεγγίνη, είναι μία γυναίκα που σίγουρα αξίζει τον θαυμασμό μας.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια και η ομάδα της ανακάλυψαν νέα, άγνωστα έως τώρα γονίδια, που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Πρόκειται για την Ελευθερία Ζεγγίνη του βρετανικού Iνστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger, που μαζί με τους επιστημονικούς της συνεργάτες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", αναλύοντας γενετικά στοιχεία για 30.727 ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα και -για λόγους σύγκρισης- για σχεδόν 300.000 άτομα χωρίς τέτοιο πρόβλημα.

Το έργο της Ελευθερίας, που αρχικά πήρε το πτυχίο της στη βιοχημεία από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (UMIST) και στη συνέχεια έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην ανοσογενετική της νεανικής αρθρίτιδας από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αποσαφήνιση των γενετικών παραγόντων των ανθρώπινων χαρακτηριστικών.

Αυτή τη στιγμή η Ελληνίδα γενετίστρια εργάζεται στο βρετανικό Iνστιτούτο Γενετικής Wellcome Trust Center του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη της, η οποία είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πάνω στο γενετικό υπόβαθρο της οστεοαρθρίτιδας, μιας βασικής αιτίας των κινητικών προβλημάτων παγκοσμίως, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες πιο στοχευμένες και άρα πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Η πάθηση είναι κληρονομική σε ποσοστό περίπου 50%, ενώ μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί 21 γενετικοί παράγοντες κινδύνου, στους οποίους τώρα έρχονται να προστεθούν άλλοι εννέα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ